Как да изберем коткаЩом твърдо сте решили да споделите домa си с представител на семейство Котки е добре да се съобразите както със своите възможности,така и с нуждите на бъдещия любимец.

Да, котките са независими, но това не значи, че не изискват грижи. Винаги помнете, че една котка живее между 12 и 15 (дори 20) години. Не взимайте животното, ако сте склонни към непостоянство! Не бъдете причина за поредната оказала се на улицата животинка. Техният живот е във вашите ръце!

Преди да направите изборa си, е препоръчително да обърнете внимание на следното:

Котките струват пари!

Дори без скъпи храни от магазина, те се нуждаят от редовно хранене. Прибавете към разходите си препарати за вътрешни и външни паразити и имайте в предвид, че при по-сериозни заболявания може да се наложи да посетите ветеринар. И накрая мислено се настройте , че тези дребни бюджетни загуби ще ви съпътстват 15 или повече години.

Понякога котките носят проблеми

Проверете дали някой от семейството ви не е алергичен. Те могат да пренасят редица паразити и бактерии, които да се окажат опасни, особено при хора с увредена имунна система (например хора на химиотерапия, ХИВ позитивни, с наскоро трансплантиран орган и др.)
Ако сте сигурни, че сте готови да посрещнете всички нужди на мъркащите четириноги, то е време да се запитате за своите предпочитания:

Чистокръвни vs. Нечистокръвни

Предимството на чистокръвните индивиди е, че знаем с точност типа им козина, как ще изглеждат, размера и темперамента им. За сметка на това, ще трябва да се разделим със солидна сума, за да притежаваме подобно коте. Чистокръвните индивиди определено се нуждаят от повече обгрижване, в сравнение с нечистокръвните. Например: редовно вчесване, специална храна, подходяща температура и др. Също така, в опитите си да изострят дадени характеристики, гледачите са ограничили генофонда на породите и това е направило чистокръвните по-податливи на сериознни заболявания.

В контраст, писаните с „неизяснено” родословно дърво са по-жизнени, по-издръжливи и боледуват по-рядко, благодарение на хибридните си гени. Това прави отглеждането им далеч по-лесно.

Млада vs. Възрастна котка

Едно малко, сладко коте е способно да стопли всяко сърце. Предимствата са очевидни – то е очарователно, гальовно и готово да привикне към уникалните за Вашето семейство навици. Лесно ще се нагоди към характера Ви и средата, в която ще живее.

По-възрастните котки също имат своите предимства: те имат вече придобити хигиенни и други навици; правят по-малко бели; и изискват по-малко време за игра, което ги прави идеални за заети хора.

Късокосмести vs. Дългокосмести

Да притежаваш писана, приличаща на пухкава топка, определено е атрактивно. Но Вашата слабост към разкошни кожени палта, ще ви коства много време и усилия в поддръжка и вчесване на Вашия любимец. Добавете и времето необходимо за почистване на опадалата козина. Дългокосместите котки са по-склонни да изплюват топчета косми, които също ще трябва да събирате.

Мъжко vs. Женско

Трябва да знаете че женските са по-привързани към територията си и рядко я напускат. Доста по-трудно е да загубите женска котка отколкото мъжка. Женските са по-добрият избор, ако животното има постоянен достъп до външния свят.

За сравнение, мъжките индивиди са по-склонни към приключения и често обикалят големи територии през размножителния период. Това ги прави по-чести жертви на пътни инциденти.

Темперамент

Добре е да наблюдавате поведението на котката,преди да направите окончателния си избор.За положителни черти се смятат: общителност, любопитност, игривост, висока активност и др. Счита се, че котки с дълга козина, кръгли глави и закръглено тяло са по-кротки и послушни. Котките с къса козина, тесни глави и слаби тела са по-активни.

Една vs. Две

Как да избера котка
Тези зверчета изискват упражнения, умствено стимулиране и общуване. Две котки са по-добре от една. Тогава сами ще се погрижат за забавленията си.Този вариант е особено подходящ за хора със заети графици, които нямат време за своите повереници.

Не забравяйте да се уверите, че имате достатъчно пространство за писаната!

Не бъдете импулсивни в решението си!

Избирайте за утре, а не за днес!

Статии,които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s