Декоративният заек и Коледно-Новогодишните празнициАко очаквате в тази статия да научите най-хубавата рецепта за приготвяне на заешко, ще трябва да Ви разочаровам. Няма да става въпрос за приготвянето на домашния Ви любимец, дори и грижите и пакостите покрай него да са Ви дошли в повече. Тук ще научите някои практични съвети относно това как да се държите с пухкавия ушатко по това време на годината.

Както знаете Коледа е семеен празник и най-вероятно повечето от Вас ще се запътят към близки или далечни роднини в отдалечено кътче на България, или пък просто са си планирали почивката далеч от дома. Навярно стоите и пред проблема какво точно да правите с домашното зайче – дали да го вземете с Вас или пък да го оставите на познат, който да се грижи докато се върнете от ваканция.

Ако притежавате кола и смятате да пътувате с нея, бихте могли да вземете декоративния си заек с Вас. Необходими са Ви или подходяща клетка (ако го отглеждате в клетка), или чанта за пренасяне на домашни животинки. Лично на мен ми се е налагало нееднократно да пренасям питомеца си и тъй като го отглеждам свободно в апартамента си и не съм имала налична клетка или чанта, съм използвала подходящо на големина кашонче, на което задължително има дупки и е постлано с талаш. В последствие купих удобна клетка за тази цел.

Трябва да знаете, че някои зайци трудно преживяват това пътешествие. Трябва да се внимава да не се изплаши твърде много ушаткото, тъй като прекаленият стрес може да го доведе до инфаркт. Също така е хубаво преди да тръгнете където и да е да се убедите,че ще има къде да сложите домашния любимец на чуждото място и дали ще има достатъчно място за редовните му разходки.

Ако решите, че няма да Ви има само за 1 до 3 дни, то преспокойно можете да оставите зайо в къщи. Той ще Ви изчака с покорство. Единственото, което трябва да решите е как точно ще се справите с проблема с храната. Трябва да му оставите достатъчно количество, тъй като в противен случай ще се появат здравословни проблеми. В по-големите зоомагазини се предлагат подходящи за този случай хранилки. Те представляват средно голяма бутилка, обърната с дъното нагоре, която има паничка, в която се спуска определено количество гранулирана храна. В момента, в който храната в хранилката свърши, тя отново се пълни с определената дажба. Този вид аксесоари за декоративен заек са подходящи за всякакъв вид клетки, не са много скъпи и са добра инвестиция.

Друго, от което ще се нуждае зайчето Ви ще е вода. Зайците трябва да пият поне по 120 мл водичка на ден. Друг е въпросът защо някои не го правят. Хубаво е, ако оставяте питомеца си без надзор за няколко дена, да му оставите поне две поилки с вода.

Естествено ще трябва да му оставите и чиста клетка с повечко талаш. Все пак зайчето няма да може само да си почиства. Също така е важно да се поддържа определена температура в стаята, в която ще остане декоративния заек. Зайците издържат и на -20, но не е препоръчително да го изпробвате.

Ако пък сте решили да ангажирате Ваш познат с нелеката задачка да се грижи за Вашия любимец, то е хубаво да се спрете на сериозен човек. Добре ще направите, ако му обясните детайлно какво точно трябва да прави.

Всеки знае какво се случва в Новогодишната нощ – наблюдава се шумна заря, хвърлят се пиратки, пали се бенгалски огън, дигат се купони, общо взето се нарушава мира и спокйствието в дома Ви. В такива случаи е хубаво, ако е възможно по някакъв начин, да ограничите максимално шумутевицата в стаята, в която се намира декоративния заек. Имайте на предвид, че тези гърмежи могат да подплашат малкия ушатко и освен, че могат да му причинят значителен стрес и ускорено сърцебиене, могат да го подплашат. В такива случаи зайчето ще иска да се скрие и е много вероятно да се нарани. Възможно е да си счупи краче, да се одере, да направи някоя друга рана, да се опърли. Когато ми се наложи да заведа моя питомец на ветеринар, имаше точно такъв случай. Докторът ми обясни, че по време на празници, имат голям брой пациенти с подобни травми.

Ами, мисля, че това са по-основните въпроси относно Коледното преживяване на домашния заек.

Статии,които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s