Подходяща храна за коткаХраната е енергия, а енергията е живот!

Трите основни източници на енергия са протеините,мазнините и въглехидратите.

Протеините се разграждат до амино киселини, които се използват за растежа и възстановяването на различни части от тялото. Трябва да се знае, че котките са „задължителни месоядни”. Те са неспособни да преобразуват растителните протеини и мазнини в необходимите им амино и мастни к-ни. Без месо могат да умрат!

Писаните извличат повечето амино киселинини от протеините, които поглъщат, с изключение на амино киселината таурин. Тя се добива само чрез ядене на месо. Липсата на таурин води до слепота и увреждане на сърцето.

Животинските мазнини пък имат отношение към кръвосъсирването, размножаването, здравината на козината, растежа на тялото и функцията на черния дроб.

Изводът: Не оставяйте котката си без месо. Дори то да не присъства в менюто й всекидневно, се постарайте да й го осигурите на сравнително чести интервали.

Мазнините се разграждат до мастни киселини, които поддържат жизнеността на клетките и функционирането на имунната системама. Мастните киселинини също се доставят основно чрез месото.

Въглехидратите са изключително полезни, независимо дали са под формата на разтворими или неразтворими фибри. Разтворимите въглехидрати се преобразуват в захар, която от своя страна бързо да осигури енергия при нужда.

Неразтворимите фибри също имат важно приложение – те стимулират чревните контракции и предотвратяват появата на запек. Плюс това, фибрите помагат за изчистването на излишната мазнина в кръвта и понякога при чревни инфекции. Такива фибри могат да се открият в козината, перата и вътрешностите, които котката поглъща след успешен улов. Не се притеснявайте да давате на котката си сготвени картофи, ориз и др. Те едновременно засищат и са алтернативен източник на неразтворимите фибри.

Витамини

Витамин А – Поддържа доброто зрение при котките! За съжаление те не могат да го произвеждат сами. Ето защо трябва да си го набавят чрез консумация на риба, рибено масло или черен дроб.

Витамин D, Калций и Фосфор – Подпомагат развитието и изграждането на костите. Чистото месо от магазина обикновено е бедно на калций, тъй като кръвта му е била източена (а тя е един от най-добрите източници на калций). Понеже е опасно да се дава сурово месо, поради възможни зарази, осигурете на любимеца си пилешки или рибени кокали, или пък хранителни добавки. Но най-добрият източник на калций са стрити на дребно и добавени в храната яйчени черупки.

Суровото месо е богато на фосфор, но тъй като котките се нуждаят от сравнително малко количество от него, не е необходимо да се предприемат стъпки за допълнително подаване на фосфор.

Витамин K– Необходим за съсирването на кръвта. Котката може да го произвежда сама!

Витамин E– Участва в метаболизма на мазнини.Котките се нуждаят от него, повече отколкото другите видове домашни любимци. Той може да се открие при семена и растителни масла. Основен негов източник е слънчогледовото олио, така че е достатъчно, редовно да давате на любимеца си от домашните супи или пържени ястия.

Витамин С – Котките могат да го произвеждат сами! Внимавайте да не прекалите с хранителните добавки, съдържащи този витамин, тъй като излишък от него може да доведе до камъни в пикочният мехур.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s