За да не навредите случайно на котето си, е добре да обърнете внимание на следният списък с храни, които мишеловците трябва да отбягват:

Вредни храни за котката1. Сурово месо и кокали – Лесно може да заразите домашният си любимец, а и себе си, тъй като необработеното месо може да съдържа салмонела и редица вътрешни паразити.

2. Непрекъснато и постоянно меню от риба тон – Възможно е да се получи натравяне с живак, ако рибата е пригодена за човешка консумация, а не за котки. Допълнително може да се стигне до недохранване, заради еднообразието от протеини. Давайте на котката си балансирано меню!

3. Лук,Чесън – Независимо дали е сготвен или не, лукът може да предизвика увреждане на червените кръвни телца при котките. Изяждането на голямо количество лук наведнъж или малки количества, но редовно, може да доведе до сериозни проблеми. Лукът и чесънът разстройват храносмилателната с-ма, дори ако са под формата на прах. Приемането на малко количество от тези растения тук и там обаче е без последствия.

4. Алкохол – Неговият ефект при котките наподобява този при хората – увреждане на мозъка и черният дроб. Уискито, например, може да предизвика кома при някои котки. Избягвайте да им давате храни съдържащи алкохол. Дори бирата не е за препоръчване.

5. Грозде и стафиди – Въпреки че при някои котки не се забелязват негативни ефекти, при други, само малко количество може да ги разболее(повръщане, хиперактивност и др).

6. Кофеин – В големи количества може да предизвика смърт и е без антидот. Освен кафе, избягвайте да давате на котката си какао, кола, шоколад и енергийни напитки, тъй като те също съдържат кофеин.

Вредни храни за котката7. Шоколад – Той съдържа не само кофеин, но и теобромин, който е токсичен за котките. Готварският шоколад е най-опасен, следван от тъмният шоколад, млечният и белият. Голямо количество от това лакомство може да предизвика учестен сърдечен ритъм, треперяне, гърчове и смърт.

8. Дъвки,паста за зъби и някои диетични храни – Те съдържат ксилитол, който може да предизвика повръщане, летаргия и загуба на ориентация. При най-сериозните случаи, може да се стигне до увреждане на черния дроб.

9. Сурови яйца – Освен със салмонела, котките може да се сдобият и с кожни проблеми или проблеми с козината. Причината е, че протеин, съдържащ се в суровия белтък, пречи на абсорбцията на витамина биотин.

10. Кучешка храна – Похапването на кучешка храна от време на време не вреди.Но не трябва тя да се превръща в основна храна, тъй като не съдържа всички необходими за котката в-ва. Може да се получи недохранване при злоупотреба.

11. Черен дроб – В нормални количества и през разумни интервали, черният дроб е дори полезен. Но ако се прекали с него, това може да доведе до увреждане на костите и остеопороза. В някои случаи е възможно да се стигне до отравяне и смърт.

12. Мая – Не давайте на котето си сурово тесто! То може да раздуе стомахчето му и да предизвика болки! При втасването се отделя и алкохол, което пък може да причини алкохолно натрявяне!

Вредни храни за котката13. Лекарства за хора – Някои от съставките на нашите лекарства са вредни за мъркащите четириноги! Избягвайте аналгина и аспирина. Първият поразява еритроцитите и води до анемия, а вторият причинява натравяне и евентуална смърт. Парацетамола, панадола и тиленола също са токсични. Друг често използван препарат, който котката Ви не трябва да доближава е нафталина. Той преждевременно унищожава еритроцитите и води до анемия. Не давайте йод, в случай на разтройство! Вместо да помогнете, ще навредите! Въздържайте се и от препарати съдържащи хлор и бензилбензоат. НО-ШПА отстранява мускулни спазми при хората, но при котките причинява повръщане и пареза на задните крайници. При проблем, посетете ветеринар, вместо сами да поставяте диагноза и да назначавате лечение!

14. Мляко – То е изключително полезно за подрастващите котенца. Но при възрастните котки, млякото може да предизвика диария. Давайте мляко в разумни количества!

15. Избягвайте преяждането! Свръхтеглото води до диабет при котките!

Най-важно е да не позволявате на вашата писана да прекалява с нито една храна. В особено големи количества, дори най-безобидните съставки може да се окажат опасни!

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s