Котката е съвършен ловецКотките са едни от най-интересните създания на природата. Понякога те изглеждат дори мистериозни и често ни удивляват с възможностите си. Причината: забравяме , че нашите галени, поспаливи пухчовци крият в себе си и друго лице. Това на хищник. Тази статия ще ви разкрие някои от тайните на мъркащите любимци, които ги правят толкова добри ловци.

Костна структура

Всяка една костица в тялото на котките е проектирана, така че да се постигне максимална гъвкавост и подвижност, придавайки им естествена грациозност.

Гъвкавост

Прешлените, изграждащи гръбначния стълб на котките, са по-хлабаво свързани един с друг, в сравнение с тези на другите бозайници. Това им придава изключителна пъргавост и позволява на мишеловците да извъртат предната си част на 180 градуса спрямо задната. Така те могат да правят същински пируети във въздуха и винаги успяват да се приземят на краката си.

Подвижност

Малко известен факт е, че за разлика от нас, котките имат така нареченото „плаващо рамо”. Това означава, че предните им крайници са „освободени” от рамената, поради факта, че не се придържат от ключица. Да, нашите космати приятели все пак притежават ключица, но тя е прикрепена само в единия си край, а другият е свободен и не ограничава движенията на предните крайници. За котките тази разлика в анатомията значи, че крайниците им действат като шок абсорбатори при приземяване след скок. Тази особеност е причина и за голямата бързина на котките. Като допълнителен бонус това им позволява да промушват телата си през всяка една дупка ,през която могат да промушат главата си. Доста полезно при лов, не мислите ли?

Очи

Котката е съвършен ловецОсвен изключително красиви, очите на котките са и съвършен инструмент при откриването на храна и потенциални заплахи. Големият им размер е знак за невероятно периферно зрение, което не позволява те да бъдат изненадани лесно.

Като допълнение, повърхността на очите им е много по-издадена от тази на нашите очи, което спомага пропускането на повече светлина (близо 5 пъти повече).

Това, в комбинация с модификации във вътрешността на окото, позволява на тези хитри ловци да търсят и улавят плячката си дори при слабоосветени или неосветени места. Тъй като котките са активни именно привечер и при изгрев, тези особености са им изключително полезни.

За съжаление, развиването и усъвършенстването на нощно зрение при котките е станало за сметка на цветното. В резултат, те могат да виждат само няколко цвята. Честна замяна, ако питате мен.

Но почакайте! Превъзходството на котешкото зрение не свършва с това. Очите им притежават множество клетки, приспособени да засичат и най-малкото движение, а също и лещи, способни да постигнат невероятен фокус. На кратко, представете си, че котките имат вграден бинокъл в очите си, с който да засичат изключително точно плячката си.

Стратегия

Понякога, да бъдеш напълно екипирана машина за убиване не е достатъчно.Често се изискват умения като сръчност, ловкост и не на последно място – план за действие. А котките имат непогрешима стратегия – търпението. Планът им е гениален в простотата си:

Стъпка 1: Локализирай подхадящи ловни полета чрез обонянието си
Стъпка 2: Седни
Стъпка 3: Чакай

Когато една котка забележи подходяща плячка, тя се приближава безшумно, с притиснато до земята коремче. Щом се приближи достатъчно, спира и чака своя шанс. Задните й крайници са в очакване да я изстрелят като пружина към бъдещата вечеря. Злощастната жертва бива сграбчена с предните лапи и острите нокти. Ако котката е гладна, тя убива бързо и безжалостно. Котешките зъби проникват лесно между прешлените на врата и бързо прекратяват страданията на плячката.

Комбинацията от всички гореспоменати качества прави домашната котка едно умалено, но не по-малко опасно копие на дивите големи котки. Е, поне опасно за гризачите и малките птички….

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s