Разходка на двора на декоративен заек

Пролетта настъпи. Градините и парковете се събудиха от зимния си сън. Всичко се раззеленява и разцъвтява. С всеки изминал ден термометърът показва покачване на температурата. И ето, че идва моментът, в който всеки горд собственик на декоративен заек се замисля дали не е добра идея да изведе малкия си питомец на разходка на двора на къщата или блока, в който живее, или да речем на полянка в парка. Преди да направите това обаче е хубаво да се запознаете с положителните и отрицателните страни на тези разходки.

Както нявярно вече знаете, декоративният заек е много нежна домашна животинка. Пухкавият ушатко много лесно прихваща различни паразити, а също така и заболявания. Интересен е фактът, че дори може да прихване грип от болен човек. Поради тази причина е добре да го опазвате от всевъзможни проблеми до такава степен, до която Ви е възможно. Хубаво е ако сте решили да покажете на зайчо природа, да го правите само на места, за които сте напълно уверени, че са чисти. Например ако живеете в къща с двор, който е ограден. Детските площадки между блоковете и обществените паркове не са добро място за разходки на този тип домашни любимци. Там преминават много безстопанствени улични котки и кучета, които освен че пренасят външни паразити, са развъдници и на вътрешни такива. Оставете на страна възможността да дадете след това достатъчно голяма сума за обезпаризитяването на ушаткото. Помислете за мъките, които можете да му причините. Освен това ако декоративният заек не е свикнал да вижда други животни има голяма вероятност да се уплаши от някое куче. Една от най-честите причини за смърт при зайците е инфарктът, причинен от стрес.

Тъй като декоративният заек е гризач, той търси постоянно храна. Представете си каква трапеза му предоставяте, когато го пуснете на моравата в двора. Там той ще намери неограничено количество от прясна (мокра) храна. Това далеч не е най-подходящото хапване, макар и да му се струва апетитно. При ядене на голямо количество прясна трева, стомахчето на зайчето се подува. И тъй като повечето зайци не могат да си наложат ограничение за изяденото количество, често се случва да има неприятен фатален инцидент. Също така много от растенията, които са засадени в двора, са силно отровни както за повечето домашни животинки, така и за декоративния заек. Ако използвате различни изкуствени торове и инсектициди, това също може да повлияе негативно върху здравето на ушаткото.

Когато види мека почва заекът инстинктивно започва да копае дупки и тунели. Много е вероятно красивата градина, която сте създали в двора на къщата Ви да стане не чак толкова хубава. След разходка сред природата заекът не е толкова чист, както е бил когато сте го пуснали. Добре е след такава разходка да му измиете най-вече крачетата, за да не ви нацапа дома.

Разходка на двора на декоративен заек

От друга страна разходките на свеж въздух и под слънцето са здравословни за декоративния заек. По този начин той си набавя витамин Д, който спомага за по-бързото и лесно усвояване на калция, постъпил в организма на малкия питомец. Не трябва обаче да се прекалява с престоя на слънце. Тези домашни любимци много лесно слънчасват и получават топлинен удър. Поради тази причина напълно е достатъчно да изведете мини заека за 10-15 минути, като съвсем спокойно можете да го направите и на терасата на Вашия дом.

Ако идеята за разходка на декоративния заек Ви се струва добра идея, можете да му купите нагръдник с каишка, специално предназначени за мини заек. Такива можете да намерите в почти всички по-големи зоомагазини. С тяхна помощ ще можете да контролирате къде да се движи ушаткото, какво да яде, какво да души и тем подобни. Представете си все едно да разхождате малко куче. Чувството е същото. Също така може да го подготвите с прилагането на специални обезпаразитяващи и защитни от паразити препарати. Поинтересувайте се кои са подходящи за заека и кои в никакъв случай да не използвате.

Ако редовно ще извеждате мини заека на разходка в двора, то е добре да не се използват препарати за градината, за да не се натрови малката животинка.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s