бременност при котките

Бременността при котките може да трае между 57 и 70 дни в зависимост от породата. Най-често към 65-67 дни. В първата половина от бременността почти не се забелязват външни признаци за това. Котката Ви ще ловува, играе и почива както обикновено. Едва в края на бременността тя ще промени поведението си, намалявайки активността си и почивайки повече. Това е свързано с отделянето на хормона прогестерон, известен като хормона на бременността, както и на увеличаващата се тежест в корема. При повечето котки бременността започва да си личи видимо на около 5 седмици. Естествено има значение и колко котенца износва Вашата писана – колкото повече на брой са те, толкова по-голям ще е коремът й. Малко преди да наближи термина й, Вашата любимка ще започне да се оглежда за подходящи места, на които да роди. Тя предварително си набелязва дадено „гнезденце” и го подготвотвя като прекарва известно време в него, за да го маркира с миризмата си. Тази миризма по-късно ще помогне на малките да се ориентират обратно към дома. Котките са много добри в намирането на тайни и добре закътани места. Дори понякога изборът им да е направо странен по наше мнение, те са оценили въпросното място като най-безопасно. По желание може предварително да подготвите такова място за бъдещата майка – например кашонче с парчета плат. Но дори да не го сторите, писаната без проблем ще се оправи и сама. Ако отглеждате любимката си навън, изберете закътано и сухо място, на което да поставите въпросното кашонче. Убедете се че „гнезденцето” няма да се намокри при дъжд и че не е често посещавано от други котки.

Как да позная дали котката ми е бременна?

Ако мислите, че Вашата котка е бременна, но не сте напълно сигурни, първо проверете зърната й. Към третата седмица от бременността те се уголемяват и стават по-розави. Към четвъртата и петата седмица вече ще могат да се усетят няколко подувания в коремчето й. Дори ще е възможно да ги преброите.

Възможни рискове при бременността:

бременна котка

1.Ако животното е прекалено младоКотките се разгонват за пръв път едва на около 6-9 месеца и могат да родят още преди да са навършили пълна година. По възможност не позволявайте на любимката Ви да забременее още първата година от живота й, а й дайте време да съзрее напълно. Добре охранените, едри женски, които са достигнали поне 2 – 2,5 кг до деветия си месец едва ли ще имат проблеми с една евентуална бременност, но ако котето Ви е по-дребно, има голяма вероятност от спонтанен аборт.

2.Лекарства, ваксини, инфекции – Най-голям риск от увреждане на малките има през първите 3 седмици от бременността. Избягвайте да давате хапчета за вътрешни паразити или други медикаменти на бъдещата майка, освен ако не е наложително. Дори избягвайте да ползвате пудри и спрейове против бълхи, тъй като женската ще започне да се чисти и ще погълне препарата. Ако използвате каишка против бълхи, прочетете в упътването дали има противопоказания при бременност. Все пак ако животното не е опаразитено, отложете профилактиката, докато котетата поотраснат. Женските трябва да се ваксинират преди да е настъпила бременност. Така котетата няма да са в опасност, а и майката ще може да предаде готови антела на малките си чрез млякото. Не ваксинирайте котката си, ако вече е бременна! Не ваксинирайте и други котки, ако в домакинството Ви има бременна котка. Някои ваксини използват отслабени, но все още живи вирусни частици за изграждане на имунитет. Те могат да се отделят навън при смяна козината, да попаднат в организма на майката и да засегнат фетусите. Избягвайте прекомерното използване на домакинска и градинска химия, поне през първите 3 седмици. Ако имате котка с някаква инфекция, не й позволявайте контакт с бременни женски, тъй като евентуално заразяване на майката може да доведе до увреждане на малките.

3.Недохранване – Много е важно котката Ви да е хранена добре и редовно по време на бременността. Това важи в пълна сила и докато тя кърми.

Предварително потърсете дом за потомството на Вашата любимка още докато трае бременността. Важно е да осигурите бъдещето на малките. Колкото по-рано се захванете с тази задача, толкова по-добре.

бременна котка

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

2 responses »

 1. Ивона такиева каза:

  Котката ми мърка странно. Като че ли ще ражда.
  Не знам какво да правя. Кажете ми, моля ви се…

  • jivotinkiteydoma каза:

   Странното мъркане не е надежден симптом за определяне на предстоящо раждане. По-скоро следете дали животинката търси да се усамоти някъде. Когато моментът наближи, женската сама ще се настани в избраното от нея „леговище”. Тя ще започне да се лиже често по влагалището и в някои случаи, да, може да започне да мърка. Ако женската ще ражда за първи път, е възможно тя да изпитва по-силна болка и да стене от време на време. Раждането обикновено приключва в рамките на един до няколко часа, въпреки че може да е и по-продължително. Котетата се раждат едно след друго, на различни интервали.

   Не се притеснявайте! Котките се справят отлично както с раждането, така и с отглеждането на малките си. Бъдещата майка няма да се нуждае от вашата намеса. Ще се справи сама! Ако раждането действително е наближило, то е много вероятно, докато получите този отговор всичко вече да е приключило.

   Успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s