раждане при котките

Именно през месеците май, юни, юли, понякога и август нашите котки раждат своето поколение. Бременността им продължава средно 65-67 дни. Могат да се родят между 2 и 5 малки. Ако котката е млада и ражда за първи път, най-вероятно ще износи само 2 котета. Това обаче в никакъв случай не означава, че при следваща бременност този брой ще се запази. Най-често, достигналите зрялост писани, раждат по 3 малки. Някои женски обаче са по-плодовити и могат да родят 4, дори 5 малки.
Котките рядко имат усложнения при раждането. Те се справят отлично и без чужда помощ, но ако имате близка връзка с любимката си, то най-вероятно тя ще потърси компанията Ви в решителния момент.

Как протича раждането?

раждане при котките

Бъдещата майка отива в избраното от нея „гнезденце”, започва да мачка неговата повърхност, за да го подготви и се върти наоколо, докато не намери най-подходящата поза за предстоящото раждане. Когато контракциите започнат да се появяват през 30 сек, неминуемо настъпва раждането. Женската често мърка по време на самото раждане. Котетата обикновено се появяват с главичката и предните крачета напред. Имайте в предвид, че женската няма да роди малките си едновременно или непосредствено едно след друго. Обикновено има пауза между появата на всяко коте, която женската използва, за да почисти мъника си. Котетата се раждат с козинка, но са слепи и в първия момент ушичките им са прилепени за главичката. Те са покрити с мембрана, която женската почиства с език, веднага след като прекъсне със зъби пъпната връв. Освен за почистване, лизането на малките служи и за да се стимулира поемането на първия дъх. Ако забележите, че някое от малките не издава звук и не се движи, се опитайте да го масажирате по гърдичките. Така ще стимулирате белите му дробчета. Друг важен момент от раждането е отделянето на плацентата. Тя се отделя чрез допълнителни контракции след появата на малкото и се изяжда мигновено от женската. Всяко коте е свързано чрез пъпната си връв към своя собствена плацента, която го е изхранвала по време на бременността. Не отнемайте възможността на писаната Ви да погълне обратно плацентата. Тя може да не изглежда като първокласен деликатес, но е богата на хранителни и други полезни вещества, от които майката ще се нуждае. Този инстинкт, срещащ се при всички бозайници, има и друга цел. Като отстрани всички родилни отпадъци, женската премахва възможността миризмата на кръв да привлече нежелани хищници. Така котетата й са добре гледани и защитени.

Майчински инстинкт при котките

По-принцип котките са отлични майки. Все пак майчинските им способности зависят донякъде от наследствеността и от индивидуалния опит на писаната с нейната майка. Например, ако вземете женска, чиято майка е известна с грижовността си, има голяма вероятност Вашата любимка също да е отлична майка. Емоционалната зрялост на бъдещата майка също е от значение. Често, ако майката е много млада, тя може да не успее да се справи грижите за малките си и да ги изостави, или пък котилото й да умре. На следващата година обаче същата тази женска може да Ви изненада с грижовността и старанието си.
Майчинският инстинкт при котките се изразява в:

раждане при котките

1.Обгрижване на бебетата – Тъй като котетата се раждат слепи и на практика безпомощни, те разчитат изключително на способностите на майка си. През първите 2-3 седмици майката се грижи за хигиената и тоалетните нужди на котетата си. Чрез лизане, майката стимулира пикучния мехур и червата на малките си, така че съдържаните в тях секрети да се освободят. Женската поглъща всички отделени от котетата отпадъци. По този начин тя крие присъствието на котилото си от хищници.

раждане при котките

2.Хранене – Майчиното мляко е с висока концентрация на мазнини и протеини, което помага на котетата да пораснат бързо. Затова не бързайте да отделяте малките от майка им. Колкото по-дълго време котилото е под грижите на майка си – толкова по-добре. Известно е, че котетата използват специални топлинни рецептори в носа си, за да намерят майчините зърна и после се връщат към едно и също зърно докато не се отбият. Котетата, които уцелват най-продуктивните зърна растат най-бързо, освен ако някое по-доминантно малко не ги измести. Сученето е задължително за първите 5-6 седмици, докато котетата започнат да поемат твърда храна. Но то продължава поне още 5-6 седмици и вече е с емоционално и социално значение.

раждане при котките

3.Защита на котилото – Женските писани са изключително агресивни, ако сметнат, че котилото им е заплашено. Те ще атакуват всеки, когото сметнат за натрапник. По-добре не пипайте малките докато не поотраснат. Излючение може да направите, ако сте сигурни че женската е привикнала с хора и Ви има доверие. Все пак не прекалявайте с мачкането на малките, тъй като може да накарате майката да пренесе котилото си на по-скришно място. Тя може да ги пренесе и ако усети, че наблизо често преминават други котки или хищници. За да премести котетата си, майката ги хваща зад врата и ги носи едно по едно. Малките инстинктивно спират да се движат и прибират крайниците си към тялото, за да избегнат травми при носенето. Това поведение се запазва до края на живота им. Най-честата опасност за котилото са котараците. Счита се, че мъжките атакуват новородените котета, защото приличат на мишки. Според друга теория мъжкарите се стремят да отстранят поколението на конкурентите си, подобно на лъвовете. Затова когато подготвяте заслон за бъдещата майка се уверете, че мястото не се посещава от мъжкари. Вероятността един мъжки да атакува новородените е по-малка, ако той принадлежи към същата социална група като майката. Също така ако котилото е само от един баща и бащата живее с майката в същия апартамент или двор.

Колко скоро след раждането, котката ми може да се разгони отново?

При раждане женската отделя големи количества от хормона пролактин, който стимулира отделянето на мляко и същевременно потиска отделянето на други хормони, като например хормоните, предизвикващи разгонване. Сученето на малките стимулира непрекъснатото производство на пролактин. Това означава, че докато женската кърми, тя ще продължи да отделя пролактин и няма да се разгони. Когато малките спрат да сучат нивото на пролактин отново спада и тя може да се разгони до 7 дни.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

4 responses »

 1. галя каза:

  котките са ми любимите животни, благодаря ви, че ми дадохте тази нужна информация. сега ще мога да се грижа по-добре за майките и малките им котета!

 2. Emmy каза:

  Моята котка когато роди са първи път беше на 8 месеца и роди 7 котета… а във момента рожда и за сега има 7 котенца ..

 3. Стефани каза:

  Котката ми роди преди 2 дена и когато и давам да яде тя не иска.Защо не иска да яде?

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте,

   Когато една женска роди, тя изяжда плацентата, не само за да не привлече хищници, но и заради съдържащите се в нея хранителни вещества. Възможно е да не е огладняла толкова. Освен това, котките не се отделят от малките си в първите дни. Оставяйте храната по-близо до леговището/кашончето в което е родила. Може да не иска да отиде до храната, защото така ще остави котетата незащитени.

   Ако пък животното само души храната и отказва да яде, може просто да не я харесва. Пробвайте да я примамите с консерва или салам. След раждане някои котки могат рязко да променят хранителните си навици след което отново да започнат да търсят старата си храна.

   Все пак наблюдавайте поведението на котката. Изглежда ли летаргична, губи ли тегло? Има ли диария, повръщане, сигнали за дискомфорт? Възможно е раждането да е протекло тежко и да има вътрешни разкъсвания. Забелязва ли се кървене? Ако видите, че животното проявява някои от тези признаци, веднага го заведете до най-близкия ветеринар.

   Поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s