етапи в развитието на новородени котета

Истинска радост е да имаш новородени котета в дома си. Те са безкрайно сладки и игриви. Но подобно на повечето бозайници, те също се раждат напълно зависими от майката. Бъдете сигурни, че ще е изключително интересно да наблюдавате как растат и се превръщат в уверените и грациозни създания, които познаваме.

1.На 1 денКотетата се раждат с козинка, но са слепи и покрити със слузесто вещество, а пъпната им връв е свързана с плацентата. След като майката прекъсне пъпната връв на новороденото, тя изяжда плацентата и го почиства. Малките не могат да регулират сами температурата си и се нуждаят от почти непрекъснатото присъствие на майката. Но до 10-15 мин от раждането си те вече могат да открият зърната на майка си и да започнат да сучат. А до 4 дни вече могат да намерят майка си от близо половин метър и да допълзят до нея.

Новородени котета

новородено коте

2.На 2 дни – Поведението на малките през първите дни е изцяло подчинено на инстинктите им. Но и заучаването започва от рано. Дори коте на два дни научава чрез опити кое майчино зърно е най-продуктивно и винаги ще се връща към него до отбиването си, освен ако не бъде изместено от по-силно малко.

развитие на малки котета

3.На 3 дни – Пъпната връв вече е изсъхнала и скоро пада.

етапи в развитието на новородени котетаетапи в развитието на малките котета

4.На 7 до 14 дни – Котета на 1 седмица разпознават миризмата на своето легълце и могат самостоятелно да се върнат в него, ако са били отделени. Освен това те започват да проглеждат. До 14-18 ден вече трябва да са отворили напълно очички. Не се притеснявайте, ако очетата им не се разтварят плавно. Напълно нормално е в началото да се отвори само една малка цепка в средата или само единия край на окото. Също така може да се отвори само едното око и чак след това и другото. Примирете се, че мъниците ще изглеждат малко смешно през този период. Освен това се подобряват и двигателните им движения. На 10 дни мозъкът на котетата ще е достатъчно развит, за да координира движенията на предните им крайници. Малките ще се придвижват с вдигната за баланс опашка и все още влачещо се по земята коремче. На 14 дни крачетата им вече ще могат да понасят телесното им тегло по-добре, но все още ще са малко непохватни.

развитие на малки котетаразвитие на малки котета

5.На 3 седмици – Малките могат да стоят изправени, ходят по-стабилно с вдигната за баланс опашка, имат добре развито обоняние, слух, зрение и отговарят адекватно да дразнения. Още на 18-тия ден те започват да имитират хигиенните навици на майка си и свикват с котешката тоалетна. Някои котета започват да ядат и твърда храна, заедно с майчиното мляко. Повечето опитват допълнителна храна на около месец, но със сигурност я похапват на 5 седмици.

развитие на малки котета

6.На 1 месец – Котетата започват да проявяват интерес към твърда храна. Също така опитват да се държат и движат като възрастни котки, макар и непохватно. Все още ходят с вдигната за баланс опашка.

малки котета малки котета

7.На 5 седмици – Малчуганите вече имат пълен комплект остри млечни зъби. Те ядат без проблем твърда храна. По тази причина, през този период някои майки могат да започнат да носят жива плячка на малките си. Сучененето обаче продължава. Малките имитират успешно поведението и позите на възрастна котка. Сами се грижат за хигиената си. Ходят стабилно като опашката вече не е вдигната за баланс.

малко коте

8.На 3 месеца – Майката вече отбива котетата си. Грижовните майки позволяват на котилото да суче до третия месец, но е нормално малките да бъдат отбити и на два месеца и половина. Важно е да позволите на котетата да се отбият по естествен път. Не отделяйте мъниците принудително, за да могат да придобият нужните социални умения от майка си.

малко котемалко коте

С намаляването на майчиното мляко и нивата на пролактин, намалява и желанието на женската да се грижи за котилото. Острите зъбки на малките, които причиняват болка при сучене, също допринасят за това. Забелязва се обаче, че ако котето е само едно, на него му е позволено да суче по-дълго. Големите котила се разделят на около 6 месеца. Женските обикновено остават с майката, а мъжките си намират територия, която да пазят. Малките котила може да останат заедно за по-дълго време.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

6 responses »

 1. феа каза:

  Чудесна статия с добре описани първите дни след раждането. Най-интензивен растеж при малките котенца се наблюдава между 2-рия и 7-ия месец. Тогава те достигат 70-80% от теглото на възрастните индивиди. Енергийните нужди през този период са много големи, достигат до 220 – 240ксаl на килограм тегло. Храните за котета-бебета съдържат 15-20% повече протеин, отколкото храните за възрастни; калцият и фосфорът са в определено съотношение и в оптимално количество.

 2. Анонимен каза:

  Страхотна статия

 3. мария каза:

  Благодаря за пълноценната статия…

 4. Danaila каза:

  Прекрасна статия, много ми помогна.

 5. Мими каза:

  Защо моето котенце трепери а е само на 2 месеца и е мн топло

  • jivotinkiteydoma каза:

   Треперене при котетата може да се прояви поради няколко причини. Първата и най- логичната е, че му е студено. Двумесечните писанчета са с по-малка телесна маса и не могат да регулират
   температурата си така добре като възрастните котки. Въпреки големите жеги, през нощта и рано сутрин все още е хладно. Ако котето е самичко и не може да се сгуши в майка си или другите малки, най-вероятно изпитва студ. Кога се наблюдава треперенето – сутрин и вечер или през целия ден? В какво легълце спи (отворено или затворено кашонче)? На двор ли е или в апартамент? За да се реши проблемът, вземете едно кашонче, постелете го с по-дебела завивка и го опаковайте с тиксо. След това изрежете само един малък отвор, за да влиза котето. Така няма да е изложено на вятър и ще е на закрито. Ако е в апатрамент може да се направи същото картонено легълце, като не дръжте малкото в стая с климатик. Може да го изнасяте на терасата или на друго слънчево място, за да се препича и сгрее.

   Друг вариант е то да е анемично, поради опаразитяване. Давали ли сте хапчета? Слабо ли е котето? Венците бели ли са или са нормални и розови? За обезпаразитяване давайте „Цестал коте”. Хапчето е за четири килограма. За коте между 300г и 1 кг давайте по една четвъртинка, от която сте отчупили малко. Внимавайте с дозировката и давайте хапчето през седмица поне 3-4 пъти като периодично сменяте
   завивките на легълцето.

   Котето може да трепери и ако не се чувства добре. Какво е поведението му? Омърлушено ли е или е игриво? Храни ли се добре, има ли диaрия или повръщане? При наличие на някои от тези симптоми потърсете ветеринар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s