Изоставено коте

Тази статия е за хора, които ненадейно са станали отговорни за прехраната и здравето на прекалено малко коте. То може да е изхвърлено от стопаните си или изоставено от майка си. Каквато и да е причината обаче, в крайна сметка, Вие се оказвате с малко писанче в ръце. Ако това се случи, е желателно да знаете как да се грижите за него:

1.Ако котето е под 3 седмици

Как да отгледаме изоставено от майката коте

Как да познаем, че котето е под 3 седмици? Това е лесно. Тук се включват всички все още слепи котенца или току що прогледналите. Те се побират в шепата ни. Котенцата между 14-я и 21-я ден ходят непохватно, с влачещо се по земята коремче и вдигната за баланс опашка. Само най-едрите и развити котета могат да се опитат да ядат храна към третата седмица. Обикновено трябва да са на около 4-5 седмици. Това означава, че ще трябва да ги храните изключително само с мляко.
Не използвайте краве мляко! Котките имат непоносимост към лактозата, като някои, повече от други. Има котки, при които приема на такова мляко предизвиква диария, а при котета под 3 седмици това може да е фатално (те се дехидратират и умират). Използвайте:

 • Специално мляко за котета от ветеринарната аптека.
 • Кисело мляко, разредено с малко вода.
 • Сухо мляко от магазина, в което да поръсите съвсем малко лимонтузу при разтваряне.
 • В случай, че има бебе в семейството, което се храни с купено бебешко мляко, можете да използвате и него. Също сложете мъничко лимонтузу в бебешкото мляко.

Лимонтузуто спомага за денатурирането (разграждането) на трудно усвоимите от котетата белтъци на млякото.

Ако за момента не можете да намерите сухо мляко, може еднократно да дадете козе мляко. То съдържа по-малко лактоза от кравето и се пие дори от хора с чувствителни към лактозата стомаси. Ако няма странични ефекти може да го дадете още 1-2 пъти докато се сдобиете с нещо по-подходящо. Все пак се прехвърлете на сухо мляко при първа възможност, тъй като котетата до 3 седмици са по-чувствителни в сравнение с вече поотрасналите.

Как да храним изоставено от майката коте

Технология на храненето – Първата стъпка е да закупите спринцовка от 2-3 кубика. Сухото мляко да се разтвори във вода с телесна температура или леко хладка. Приготвяйте я все едно за бебе. Когато подавате спринцовката, не дръжте котето обърнато по гръб, с корема нагоре, въпреки че така може да Ви е по-удобно. Естествената му позиция за бозаене е да е полегнало по корем. Затова дръжте мъника в ръката си леко наклонен напред или поне във вертикално положение. Най-добре е да подпрете ръката си на по-висока повърхност, за да боравите по-удобно – маса, рафт и др. Ако котето е достатъчно голямо, за да стои на краката си, го поставете на достатъчно висока повърхност и придържайте само главичката му. Спринцовката трябва да се държи отстрани на устата му, иначе може да влезе мляко в носа му и да се задави. Трябва да се впъскват малки количества, за да се преглъща по-лесно млякото. Докато котето бозае през първите 3 седмици, то няма да се нуждае от вода.

Количество на млякото: При новородени и слепи котета трябва да се дава малко количество мляко, но на често. Обикновено една спринцовка стига за 1 хранене, като млякото трябва да се подава през 2 до 4 часа. Това означава, че може да се наложи да ставате и през нощта или да го храните късно вечер преди лягане и сутрин да ставате по-рано. С поотрасването на малкото, количеството мляко може да се увеличи, а честотата на хранене да се намали. Следете и реакциите на малкото – то само ще ви покаже, кога се е нахранило като отказва да пие. Когато храните котето за първи път, очаквайте то да е прегладняло, така че не му давайте да преяжда. По-добре е да го оставите малко гладно, отколкото да го прехраните. Може да използвате и капкомер вместо спринцовка, но с него е по-трудно да прецените колко мляко да давате на котето всеки път.

Обгрижване – След хранене, стомахчетата на котетата трябва да се галят и разтриват, както прави майката с езика си, за да се стимулира тяхната перисталтика. Също така през останалото време може да масажирате коремчетата им с влажно памуче, за да се изхождат. После естествено трябва да ги почистите. Котетата на 18 дни вече започват да свикват с котешката тоалетна и повече няма да е нужно да се грижите за тоалетните им нужди. Освен това е важно да знаете, че през първите 1-2 седмици от раждането си, котетата не могат да регулират температурата си добре и се нуждаят от топлината на майка си. Тъй като в случая Вие ще заемете нейната роля, при нужда, може да пробвате за затоплите малкото като го увиете в парцал и го поставите до шише с топла вода.

Легълце – Изберете по-малък кашон или друг съд (леген, кутия и др). Така ще се губи по-малко от телесната топлина на малкото. По принцип, то би трябвало да се топли от майката и другите малки в котилото. Но щом е самичко, сложете дебел слой парцали, най-добре от вълнени и зимни дрехи. Може дори да го завивате. Легълцето да е разположено в топли и сухи стаи, без течение и в същото време да е близо до Вас.

2.Ако котето е между 3 и 6 седмици

Изоставено от майката коте

Котетата между 3 и 6 седмици са малко по-самостоятелни и не се нуждаят от денонощно наблюдение. Можете да ги познаете по това, че са вече напълно прогледнали, но са малко по-малки или колкото дланта ни. Те вече имитират позите на възрастна котка, ходят с вдигнато от земята коремче и започват да проявяват интерес към друга храна, освен млякото.

Хранене – Малките все още бозаят активно. Запазва се употребата на спринцовка и сухо мляко от ветеринарната аптека, обикновено сухо мляко с мъничко лимонтузу, кисело мляко и т. н. Но преди това проверете дали котето все пак не е пораснало достатъчно, за да пие от купичка. Употребата на краве и козе мляко отново не е препоръчителна. Ако вече сте дали такова, последиците няма да са толкова фатални, тъй като организъмчето на котето заяква с всяка изминала седмица. Хубавото е, че ще можете да добавите твърда храна към менюто на повереника си. Заинтересувайте котето с кренвирш или друг мек салам. После може да давате попара от приготвената за семейството супа. През този период от развитието на животинката, е добре да я храните поне 4-5 пъти на ден. Ако котето е видимо над месец, може да оставите попарката му близо го легълцето, за да има непрекъснат достъп до храна и така да намалите ангажиментите си. От момента, в който котетата започнат да ядат храна, те вече могат да пият и вода. Затова осигурете и купичка с вода, но по тежка, тъй като малките са още непохватни и могат да я бутнат.

Обгрижване – Все още няма да е излишно да разтривате коремчето на котето. Но малките вече започват сами да се грижат за палтенцата си и тоалетните си нужди. Това все пак не ви гарантира, че няма да направят някоя беля. Ако живеете в апартамент, е желателно да осигурите на котето тоалетна и да го приучите да я използва.

Легълце – Изберете топли завивки за малчугана. Легълцето трябва да е в сравнително топла стая. Имайте в предвид, че котето ще започне да излиза от постелята си, но все още няма да се отдалечава много.

3.Ако котето е между 6 седмици и 3 месеца (12 седмици)

изоставено от майката коте

Котетата са видимо поотраснали. Те ходят стабилно като опашката вече не се вдига за баланс. Вече трудно се събират в дланта ни.

ХраненеКоте над 6 седмици няма да има проблем да премине само на твърда храна. Придържайте се към попарите. Към третия месец малките ще могат да ядат и малко по-трудно дъвчащи се храни. В природата обаче, майката ще кърми котилото до третия месец, като допълнение към храната. Така че, ако искате да се придържате към най-добрия вариант за котето, трябва да продължите да го храните със спринцовка. Този акт ще има повече емоционално и социално значение и е важен най-вече за женските, тъй като това ще бъде техният първоначален опит с майчинството.

Обгрижване – Котетата сами се грижат за хигиената си. Разтриването на стомахчето не е толкова необходимо, но може да галите животинката, за да наподобите майчиното лизане.

Легълце – Котетата вече не се нуждаят от толкова дебели завивки. Може да използвате каквито парцали намерите за пълнеж.

4.Ако котето е над 3 месеца

Три месеца – това е най-подходящата възраст, при която котето да се отдели от майката. Ако намерите такова коте, гореизброените главоболия ще са ви спестени. То без проблем ще ходи до определената му котешка тоалетна. Ще е игриво и любопитно. Освен това ще яде с апетит нормална храна, дори сухи гранули. Все пак не е добре да го приучавате само на суха храна – балансирайте менюто му. Също, не си мислете, че с увеличаване на възрастта, непоносимостта на котките към млякото намалява. Избягвайте кравето мляко. Ако се чудите колко често да давате гозби на любимеца си, знайте че ще е напълно достатъчно да го храните по 3 пъти на ден. Важно е да спазвате този режим до навършване на 6 месеца, защото именно през този период котетата се развиват. Котки по-големи от 6 месеца могат да се хранят и по 2 пъти на ден.

В случай, че ви е трудно да определите каква е възрастта на намереното коте и съответно не можете да определите как да се грижите за него, погледнете статията „Етапи в развитието на малките котета”. Надявам се тя да ви ориентира адекватно.

Статии, коиято могат да Ви бъдат от полза:

»

 1. росица каза:

  Много е сладко

 2. Mariq каза:

  Много полезен съвет!!!!😊😉

 3. Nadia каза:

  Благодаря, информацията ми беше много полезна.

 4. Елена каза:

  Здравейте! Първо да Ви поздравя за сайта – много хубави и полезни неща научих! И по същество… Онзи ден намерихме три изоставени котета (според това, което прочетох са на около 2 седмици – ходят с вирнати опашки, но не си влачат коремчетата). А може би са и на около 3… Не знам и аз. Решихме да ги вземем, защото не спираха да мяукат няколко дни и предположихме, че майката ги е изоставила или са отделени от нея. Не знаехме с какво да ги храним, затова първо им дадохме кисело мляко с малко вода – отказваха да пият, после малко прясно мляко – съвсем малко пиха. Но майчиното сухо мляко, купено от аптека (това, което даваме на бебета ни им хареса). Проблемът е, че много мяукат и имат диария.:( Когато ги нахраним, търсят още и се опитват да намерят място да сучат. След хранене, ги пускам да се разходят малко и после с памуче им помагам да се изходят. Но когато ги оставя в кашончето пада голямото мяукане. Въпросът ми е дали ги болят коремчетата от диарията или просто търсят близост? Бях им оставила едно плюшено мече, но те се покатериха по него и започнаха да излизат. Какво да направя в случая с диарията и тази близост, за която плачат? Много ще Ви бъда благодарна, ако ни помогнете!

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте!

   Искам да Ви поздравя за това, че сте поели нелеката задача да помогнете на три изоствени душички!

   Личи си, че полагате всички възможни грижи за мъниците. Но сигурни ли сте, че наистина имат диярия? Тъй като малките се хранят само с мляко, няма как изпражненията им да са с твърда консистенция. Нормалният за тях фецес е по-скоро като рядка пихтия. За диярия може да се говори ако, например, изпражненията са воднисти и много редки, излизат на струя и т.н. Дупетата на бебоците ще са изпоцапани, тъй като диярията ще предизвиква неволни изхождания. Ако малките действително имат такъв проблем, значи трябва да се смени храната им. Слагате ли малко лимонтузу в разтвореното бебешко мляко? Съвсем малко количество от него денатурира белтъците и спомага за по-лесното усвояване на млякото. Ако правите това и все пак има диярия, то сменете млякото с такова закупено от ветеринарна аптека. Всъщност, това мляко е най-добрият вариант, тъй като е специално адаптирано за котки. Другите варианти също вършат работа, но някои писанчета са по-чувствителни към лактозата и дори човешкото бебешко мляко може да се окаже проблем. Диярията трябва да се спре, защото в тези жеги малките лесно могат да се обезводнят. Ако действително има диярия – давайте им и чиста водичка между храненията. Възможно най-бързо сменете храната. От написаното съдя че котетата са по-скоро на 3-4 седмици. В такъв случай може да им предложите и храна от консерва. Тя е толкова мека, че няма да е проблем да се погълне от малките. Подайте им дребни парченца на ръка. Ако откажат- значи още са прекалено малки и остава варианта със адаптираното мляко от ветеринарната аптека. Ако хапнат от консервата, оставете нея като основна храна, но подавайте и водичка/мляко между храненията.

   Пишете ми още, ако малките се опитват все още да сучат веднага след хранене. Единият вариант е млякото, което им давате, да е много разредено и да не ги засища. Направете го по-концентрирано. Другият вариант е това да е рефлекс. Много често, когато когато гушим малки котета, те се опитват да засмучат някои от пръстите ни (просто инстинкт).

   А сега да обърнем внимание и на мяукането. Тук също има няколко възможности:

   1.Котетата на 3-4 седмици все още не могат да контролират телесната си топлина и са зависими от майката. Въпреки, че за нас е непоносима жега, за тях може да не се усеща така. Особено ако са сложени да спят в по-голямо кашонче, което по никакъв начи не задържа топлина. Намерете непотребна чанта, по възможност по-плитка и не много голяма. Ако нямате нещо такова, изрежете един правоъгълник от стара блуза и го зашийте, така че да има само един отвор. Направете на саморъчната торбичка и дръжка. Вътре сложете парче плат (може от същата стара блуза). Сложете котетата в чантичката/торбичката, така че да са оградени отстрани с парчето плат. Така най-ефективно ще се задържа топлина. Не оставяйте
   торбата на земята, тъй като малките ще изпълзят, а я окачете някъде на по-ниско. Все пак някое от малките може да реши да се покатери и да падне. Ако котетата се успокоят, значи просто им е било студено. Внимавйте само да държите отвора на чантата/торбичката отворен, за да влиза въздух.

   2.Котетата просто търсят майка си. Обикновено женската е неотлъчно до тях през първите седмици и се отдалечава само за кратки периоди. С растежа на котетата, тези периоди постепенно се удължават. За съжаление в този случай единственото спасение е да ги оставите в стая, в която мяученето няма да пречи толкова и да изчакате този период да премине.

   3.Котетата на тази възраст хапват по малко, но огладняват често. Мяученето може да е и защото са гладни. В този случай подавайте храна на по-кратки интервали.

   Надявам се да съм Ви помогнала! Не се притеснявайте да ми пишете пак, дори само за да ми кажете какво е станало с бебетата. Можете дори да изпратите снимки, ако не сте сигурни дали наистина има диярия или не, за да се прецени по-добре възрастта на котетата и т.н.

   Поздрави,
   Ани

 5. Lora каза:

  Здравейте, вчера открих 2 котета на 1 седмица и ги храня с кисело мляко разредено с малко вода, топля ги и ги испишквам, но нито едното не е акало.
  Какво да направя?

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте,

   Докато са още малки, котетата се изхождат с малко помощ от майка си. Тя ги ближе по коремчето и така стимулира перисталтиката на червата. Ако котетата имат проблем, трябва вие да ги галите по коремчето с парче плат или пък с ръка. Движението трябва да е в посока от горната част на коремчето към долната.

   Ако това не помага, им дайте прясно краве мляко (по възможност не от магазина, а домашно). В статиите е писано да не се дава от него, тъй като предизвиква диария, но щом мъниците не се изхождат, това негово свойство е добре дошло. Давайте им от кравето мляко докато не се постигне желания ефект. Но не очаквайте от котетата да имат твърди изпражнения. Тъй като на тази възраст те се хранят само с мляко, няма как да се наблюдава нещо друго освен рехава каша. Даже в началото изпражненията приличат малко на кафеникава водичка.

   Имайте предвид, че толкова малки котета искат много грижи. Те трябва да се хранят през няколко часа, така че се старайте да им давате по малко храна, но често. Освен това, те не могат да се топлят много добре самички. Дръжте ги в по-малко кашонче, за да не се разпръсква топлината толкова бързо. Например, кутия за обувки. Изрежете една по-голяма дупка в стената на кутията, за да влиза въздух и сложете капака отгоре. Така ще може при нужда да махате капака и да имате достъп до тях, като същевременно котетата са на закрито. Не се лъжете от големите жеги. През нощта захладнява, а котетата не могат да регулират сами температурата си. Има случаи, в които толкова малки котета могат да загинат от хипотермия без майка си. Особено ако са родени напролет. Друг вариант е да ги сложите в стара, захабена дамска чанта, в която също ще постлали парче плат. Така котетата ще са като в „торба на кенгуру” и няма да им е студено.

   Ако имате други въпроси не се притеснявайте да пишете отново. Успех с отглеждането на малките!

   Поздрави,
   Ани

 6. Каролина каза:

  Здравейте,
  Наскоро открих две малки котета и от това което пточетох са на 3 седмици. Много благодаря за полезните съвети!

 7. валерия каза:

  много са сладки тези котенца на картинките

 8. краси каза:

  Каква е правилната консистенция на сухо мляко и лимонтозу

  • jivotinkiteydoma каза:

   Kотета, които не могат да поемат твърда храна, се хранят със сухо мляко от магазина, в което сте сложили съвсем малко лимонтозу. Направете сухото мляко по-гъсто. Например, ако на опaковката пише то да се разтвори в 500 мл вода, вие го разтворете в 200-250 мл. Съхранявайте го в хладилник, за да не се развали. Когато трябва да храните котето, отсипете малко от млякото и го затоплете (да е топло като за бебе). Тогава добавете една малка щипка от лимонтозуто т.е взимате малко м/у палеца и показалеца си и поръсвате леко в чашката. Не слагайте прекалено много, защото млякото ще стане кисело на вкус и котето няма да го хареса.

   За да е по-хранително разтвореното сухото мляко, може да добавите към него разбит жълтък от яйце. Може да ползвате и бебешко сухо мляко, също с малко лимонтозу и жълтък.

   Трети вариант е да дадете кисело мляко, което сте разредили с малко водичка и жълтък (без лиминтозу). Ако нямате под ръка нито едно от тези неща, дайте прясно краве мляко. Но не го давайте повече от няколко пъти, тъй като може да предизвика диaрия и да обезводни котето.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s