Външни паразити

Обезпаразитяване на малки котета

Много често малките котета прихващат бълхи от майка си. Това е много неприятно особено за стопаните, отглеждащи майката в апартамент. В допълнение, бълхите могат да са опасни за малките. Има вероятност те да заразят котетата с различни болести, а ако броят на бълхите е голям, може да се предизвика анемия, дори и смърт при малките.

Стъпка 1: Да обезпаразитим майката и домът/дворът си

Няма смисъл да обезпаразитяваме котилото, ако не се погрижим първо за майката и околната среда. Женската се явява основният преносител на външни паразити и ако не се вземат мерки,само след броени дни котетата отново ще станат ястие за бълхите. Ето защо винаги трябва да обезпаразитявате майката, другите си любимци, местата на които спят и жилището/дворът си в един и същи ден. Безсмислено е да изчистите женската, но не и къщата или апартамента.

Имайте в предвид, че не всички препарати са безопасни за бременни и кърмещи котки. Най-удачно би било, ако вземем мерки преди раждането на малките. Хубаво е женската и апартаментът/дворът да се обезпаразитят преди зачеването. Ако този момент е пропуснат е добре женската да не се закача поне през първите 3 седмици от бременността. Тогава фетусите са най-чувствителни и податливи на увреждане. Ако котката е в двор, няма да е проблем да почакате с обезпаразитяването. Но ако писаната живее в апартамент, третирането с препарат е наложително. Използвайте капки против бълхи, които се поставят зад врата. Така почти няма вероятност женската да излиже препарата. Капките FRONTLINE са безопасни за бременни и кърмещи котки, но ако откриете и друга подходяща марка, не се колебайте да я използвате.

Ако проблемът с паразитите е възникнал след раждането, използвайте същите тези капки върху майката. Но ако сте решили да използвате пудра или друго мазило, се погрижете да намажете само гърба и главата й. Не третирайте корема на женската, защото малките бозаят от там. В случай че гледате и други животни, използвайте върху тях не капки, а пудра. Така ще ви излезе по-евтино. Напръскайте и дома/двора си в същия ден. За да намалите до минимум използваната химия, може да не пръскате легълцето на котетата, а просто да го подмените изцяло или просто неговата постеля.

Стъпка 2: Да обезпаразитим котетата

Много често стопаните използват неправилно силни препарати върху много млади котета. Не е препоръчително да се използват химикали жърху животинки по-малки от месец и половина (6 седмици). Най-добре е дори, да се изчака те да навършат 3 месеца.

Най-безопасният метод за премахване на бълхи при котета под 6 седмици е да ги изкъпем в топла вода и да отстраним паразитите ръчно. Напълнете с вода едно легенче или друг съд с подходяща големина. Добре е да поставите съда на по-високо място, за да Ви е по-удобно и да не удавите котето случайно. Дори може да напълните мивката си с вода. Самата вода трябва да е хладка, все едно ще къпете бебе и в никакъв случай гореща. Потопете тялото на котето и оставете главичката му над водата. След като се уверите, че е добре намокрено, го извадете. Може да го поставите върху парцал, за да не потече вода настрани. Натъркайте го с препарат за миене на чинии, шампоан, дори сапун. Не използвайте препарати които се пенят обилно, за да не му влезе пяна в устата, ушите и очите. След това го изплакнете. Това се прави с цел да се обездвижат бълхите. От препарата и водата те полепват по козинката и лесно могат да бъдат отсранени с пръсти или пинсета. Можете да ги обездвижите допълнително като загребете малко вазелин с пръста си и го намажете върху мърдащата бълха. Внимавайте, защото паразитите ще се опитат да се придвижат към сухата главичка. Много е важно да поставите до себе си чаша с много гореща вода, в която да пускате бълхите и така да ги убиете. Те могат да изкочат от чашата, ако водата е студена. Друг вариант е да поставите до себе си парче тиксо, обърнато с лепкавата си страна нагоре и да поставяте бълхите върху него. Накрая подсушете котето с кърпа и го дръжте на топло или на слънце докато изсъхне.

Обезпаразитяване на малки котета
Обезпаразитяване на малки котета
Обезпаразитяване на малки котета

Ако гореспоменатият вариант не ви харесва, може да опитате друго. Намажете основата на един гъст гребен с вазелин и го прокарайте по предварително навлажнената козинка на котето. Заради вазелина бълхите няма да могат да избягат. Пригответе си чаша гореща вода, тиксо или купчинка вазелин, която да задържи досадните паразити след изваждането им. Накрая изсушете мъника. Този вариант обаче е по-подходящ за късокосмести котета, отколкото за дългокосмести. Може да използвате и закупени гребени против бълхи.

Тези методи могат да се прилагат както при новородени котета, така и при по-големи.

Какво да не използваме при малки котета:

Обезпаразитяване на малки котета

  • Препарати против бълхи за кучета. Малките може да умрат заради натравяне от по-силния и концентриран препарат.
  • Не използвайте никакви ароматни масла против бълхи. Те са токсични за котките.Такова например е маслото от чаено дърво.
  • Каишките против бълхи са най-малко ефективни. Дори могат да предизвикат раздразнение на кожата. По-добре се ориентирайте към капки или пудра след като котетата поотраснат.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s