Установяване на общото здраве на котка

Основно правило при отглеждането на домашни любимци е да поддържаме здравословното им състояние на ниво. Здравето им е пряко свързано с нашето, тъй като понякога техните заболявания са инфекциозни и засягат хората (вътрешни паразити, гъбични заболявания и др.).

Това важи в пълна сила и за котките. Най-добре е да следваме правилото на превенцията. А именно – предотвратяването на проблема е по-лесно и евтино от решаването му в последствие. Ваксинацията си остава най-сигурният начин да избегнем сериозните заплахи. Най-рано котетата се ваксинират на 8 седмици. Но ако нямате възможност или не желаете да ваксинирате котката си, е достатъчно редовно да използвате препарати против вътрешни и външни паразити. На пазара за лекарства има редица медикаменти на изключително сносни цени, така че да те да не натежат на бюджета Ви.

Хапчетата за вътрешни паразити ще отстранят възможна, вече съществуваща зараза и чрез редовен прием ще предпазят Вас и животното от последващи проблеми. Като не допускате инфестация с бълхи и кърлежи, ще ограничите вероятността котката Ви да бъде заразена с носените по кръвен път паразити и болести. Хубаво е да не забравяте тези 2 типа медикаменти, дори ако гледате писаната навън и не можете напълно да изключите котето си от менюто на бълхите. Изпитала съм го на собствен гръб, тъй като гледам по-голям брой котки в двор, и нямам възможност да ваксинирам всяка една поотделно. Достатъчно е да посетите най-близката ветеринарна аптека, да опишете големината и възрастта на Вашата котка и служителите ще Ви предложат най-подходящите варианти.

При по-сериозни заболявания обаче, трябва веднага да се обърнем към ветеринар!

През останалото време можем да следим общото състояние на котката си и да извършваме прегледи и без помощта на специалист. Следят се няколко характеристики: очи, уши, уста и поведение. Всяко изменение от нормалното им състояние, може да означава потенциален здравословен проблем.

Не е добре да извършваме тези прегледи наведнъж. Препоръчително е първо да огледаме един район, след което да възнаградим пациента си с лакомство или игри, и едва тогава да продължим нататък. В противен случай рискуваме да се сдобием с пресни драскотини.

Поведение – Животното е здраво, ако проявява нормална активност, общителност, любопитство и игривост. Летаргичност, отказ от храна, оклюмване на глава, загуба на тегло, повръщане, диярия и др. са симптоми на някакво заболяване. Много често котките сами търсят помощта ни като не се отделят от нас и се стараят да привлечат вниманието ни.

Козина – Друг индикатор за здравето на котката Ви е нейната козина. По принцип тя трябва да е лъскава и пригладена. Липсата на блясък и стърчащите кичури, често са външен признак за някакъв вътрешен проблем.

Температура – През лятото е добре да следите за възможни топлинни удари. Високите температури през последните години са особено опасни за дългокосместите породи. Трудността при дишане, слабата подвижност и изплезеният език са сигурен признак, че котаката се е прегряла. Като сложите ръце върху тялото на животинката, може да определите приблизителната температура и да пристъпите към охлаждане, ако има нужда. Ако държите да използвате термометър, имайте в предвид, че нормалната температура при котките е 38 – 39 градуса, но тя може да се повиши при вълнение или страх. Така че не прибързвайте със заключенията, а търсете допълнителни симптоми.

Око на котка

Очи – Проверявайте очите на любимеца си за зачервявания, замъгляване, очевидни рани или секрети. Секрети може да се отделят както когато има чуждо тяло в окото, така и при настинка. Разширените зеници при силна и нормална светлина могат да означават освен болка, така и вълнение страх или шок.

Ухо на котка

Уши – Преглеждайте вътрешността на ушите за възпаления, наранявания или прекалено отделяне на ушна кал. При сбиване, котките често драскат и хапят ушите на опонента си. Следете за възможни възпаления при раничките.

Нос – Носът трябва да е чист, мокър и да няма течащи секрети.

Уста на котка

Уста – От време на време преглеждайте брадичката и устата на котката си. Ако не се забелязва възпаление, поддуване или неприятна миризма, то животното е здраво. Вътрешността на устата трябва да е розова. Имайте в предвид ,че понякога отказът на котката Ви да яде, може да се дължи на заседнал кокал или друго чуждо тяло в устата. Случаят определено е такъв, ако котето се опитва да яде, но изплюва храната и дава сигнали за болка.

Тяло – Като прокарвате ръка по главата, челюстите, гърлото, туловището и крайниците на животното, можете да определите дали то е здраво. Щом не се отдръпва рязко и не дава сигнали за болка, значи няма за какво да се тревожите. По този начин най-лесно ще откриете дали котето е наранено, има възпалени участъци или поддувания.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s