Първи симптоми при раждане на котка

Котките заслужено са считани за едни от най-самостоятелните животни. Това важи и за процеса на раждане. При тях рядко настъпват усложнения и не се налага реална намеса от страна на стопанина. Водени от инстинктите си, женските ефективно и адекватно се справят с родилния процес. Так че, стопани, бъдете спокойни – няма да се налага да акуширате!

Първите признаци, че родилният процес наближава са:

1.Няколко дни (до седмица) преди събитието женската започва да търси подходящо леговище. До този момент поведението на котката Ви трябва да е нормално. Дори с набъбнал корем писаните водят активен начин на живот, почти до самото раждане. Ето защо, когато женската започне да се муши из долапи и други закрити пространства, значи раждането наближава. Тогава е време да приготвите леговище за Вашата любимка, по възможност на добре закрити места, покрай които рядко минават хора и други животни.

2.До 1 ден преди раждането ще забележите, че женската почива на по-чести интервали. Тя ще се движи по-малко и непрекъснато ще гледа да си полегне.

3.Възможно е да забележите да се отделя секрет, но това не е задължителен признак. При някои котки такъв секрет може да се отдели и седмици преди раждането, а при други да не се отделя.

4.Най-издайническите знаци са контракциите. У женската ще се наблюдава безпокойство и е възможно да мяучи. Също така, животното често ще ходи до избраното леговище. Ако стопанинът е бил грижовен към любимката си, тя най-вероятно ще го потърси, когато раждането наближи. Тя ще желае присъствието Ви, чувствайки се по-сигурна, ако сте до нея. Дори е възможно да ходи по Вас, ако се отдалечите от постелята й, предпочитайки компанията Ви пред удобното леговище. Обаче има и котки, за които присъствието на стопанина не е необходимо и тя няма да Ви обърне внимание.

Симптоми при раждане на котка

5.Когато контракциите зачестят, ще забележите, че котката поляга на една страна и се извива, така че лесно да достига вулвата си. Тя ще започне честичко да се почиства там и може да се върти из леговището в търсене на най-удобната позиция. Отделянето на жълтеникаво-прозрачна течност е сигурен признак, че раждането е започнало. Скоро ще последва и първото коте. Важно е да се знае, че котките не раждат малките си наведнъж. Има кратък период между ражданията, през който майката почиства котето, прекъсва пъпната връв и изяжда плацентата. Обикновено целият процес е кратък и завършва за около 40 мин до няколко часа. Но има и случаи, при които раждането може да отнеме до 24 часа, така че не бързайте да се притеснявате.

Advertisements

4 responses »

 1. Tamara Angelova Korcheva каза:

  moqta kotka e na 6 meseca i e bremenna no ne sam napalno sigurna zarnata i sa golemi korema sashto no se pitam kato e malka dali shte rodi bez problem?

  • jivotinkiteydoma каза:

   Обикновено женските котки се разгонват на около 9-12 месеца, но е напълно възможно една женска да се разгони и забременее на 6 месеца. Това най-често се случва на животни, гледани в апартамент, поради добрите условия на живот (непрекъснат достъп до храна, постоянно висока или умерена температура, липса на други хищници и т.н.). Също така, преждевременното разгонване и бременност са явления по-често срещани при породисти животни – напр. сиамските, бирманските котки и др. Има случаи, при които котето се разгонва още на 4 месеца.

   Щом се колебаеш относно наличието на бременност е добре да обърнеш внимание на следното:

   1. Дали животното е имало достъп до мъжки индивиди
   2. Дали е проявило признаци на разгонване – те включват издаване на мъркащи звуци, увеличено безпокойство, търкаляне по гръб, увеличено желание да се търка в краката ти и други предмети, повдигане на задницата и снишаване на предницата, ако те дебне и ненадейно се хвърля по краката ти. Забелязва се и че уринира по-често. Понякога обаче, размножителният период на женската може да премине без ясно отличими белези, но котето не би могло да забременее без да е било разгонено.
   3. Ясно е, че твоята любимка проявява някои от признаците на бременност – напр. уголемени и по-розави зърна. Можеш да опипаш и коремът й. При по-напреднала бременност зародишите могат да се усетят като малки бучки, а ако бременността не е толкова напреднала – коремът е малко по-твърд на допир, ако се опипа от долната страна. Понякога коремът на бременната котка може да не се уголеми много, ако котетата са малко на брой и с дребни размери. А при толкова млада женска това е много вероятно. За сметка на това ще се наблюдава увеличен апетит. Съществува и вероятност твоята любимка изобщо да не е бременна, а да страда от състояние наречено псевдобременност. Обикновено, то се среща при зрели котки, но е добре да провериш дали някои от симптомите съвпадат. – https://jivotinkiteydoma.wordpress.com/2013/10/05/psewdobremennost-pri-kotki/

   Поради младата възраст на котето, рискът при раждане е по-голям, отколкото, например, при едногодишна или двугодишна котка. Въпреки, че всичко може да протече нормално, нещо може и да се обърка:

   Рискове по време на бременността:

   Котето може да не износи плодовете, тъй като все още не достатъчно развито. Това може да стане по 2 начина: резорбция или аборт.

   • Резорбцията се наблюдава през първата половина на бременността и се изразява в абсорбиране на малките в тялото на женската. Резорбцията протича без признаци. Малките просто не се раждат, въпреки потвърдената бременност.
   • При абортът се наблюдава отделяне на секрет и кръв от вулвата. Възможни са контракции в коремната област (не винаги се забелязват), както и силно мяучене, предизвикано от болка. Освен това, писаната може да потърси някои по-тъмни и тихи ъгълчета, в които да се скрие. Ако настъпи спонтанен аборт е желателно да заведеш котето на ветеринар за да се избегнат по-нататъшни усложнения.

   Рискове по време на раждне:

   Тялото на котето ти още е в процес на развитие, няма достатъчно телесна маса, отворът на вулвата не е достатъчно голям. Преминаването на котетата през родилния канал може да предизвика разкъсване на тъканта и кървене. Ако част от плацентата заседне, това може да доведе до метрит или ендометрит.

   Освен това, е много вероятно котетата да се родят дребни и слаби. Това отново е свързано с по-малкото тяло на една 6 месечна женска. Техният размер ще зависи и от броят им. Колкото са повече котетата, толкова по-слаби и недоразвити ще са те. Но най-вероятно ще се родят 1 или 2 малки. Също така, вероятността малките да не преживеят първата седмица е голяма. Това може да зависи както от степента им на развитие, така и от грижите на майката. Едно 6-месечно коте не е напълно подготвено да отглежда поколение. Майката може да откаже да ги гледа. Понякога, ако една млада женска не се чувства готова да отглежда малките си, тя може да ги изяде. Но това се случва по-рядко. По-вероятно е майката да няма достатъчно мляко за рожбите си.

   Като цяло, не е желателно едно толкова младо коте да ражда. Моят съвет е да заведеш любимката си на ветеринар, за да се потвърди със сигурност дали животинката е бременна. Ветеринарят ще вземе в предвид размерите на котето, вероятния брой на малките и т.н. Ако се наложи, може да се извърши терминация на бременността, за да се запази здравето на майката.

   Пожелавам ти успешно разрешение на проблема. Надявам се да съм ти била от помощ и се извинявам за забавянето на отговора.

   • Ваня каза:

    Котката ми е полу сиамска и е на по-малкo от годинка, но трябва да ражда и освен кървави капки нищо друго няма в рамките на 20 часа,това нормално ли е? 😦 това аборт ли е или трябва да чакаме още?

   • jivotinkiteydoma каза:

    Здравейте,

    Първо, бих искала да отбележа, че реален риск при раждане съществува за котетата на около 4-6 месеца. Ако на вашето коте му остават само 2-3 месеца до навършване на годинка и е
    достатъчно едро, не би трябвало да има затруднения. Например, ако е над 9 месеца и е с добри размери, вероятно всичко ще протече нормално. Единственият проблем би бил изхранването на малките, тъй като при някои котки млечните жлези не са толкова добре развити на такава ранна възраст. Но това също е индивидуално. Някои по-млади майки се справят отлично, докато други изоставят котетата си, когато стане ясно, че не могат да се гижат за тях.

    Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дали действително е дошло времето за раждане. Гестационният период е около 9 седмици, но 1 или 2 дни преди самото раждане женската започва да проявява някои признаци. Когато раждането действително настъпи, женската ще остане в избраното леговище и ще отказва да го напусне, дори да се предлага храна и вода. Ако женската става от легълцето, значи раждането е близко, но още не е започнало. Също така, женската ще започне да почиства усилено с език вулвата си.

    Непосредствено преди раждането от там ще изтече течност, която може да е примесена и с малко кръв. Това означава че водите на женската са изтекли и се очаква появата на първото малко. При първескините раждането е по-болезнено и е възможно котето да мяучи от болка. Ако Вашата женска видимо има контракции и няма появили се котета над 24 часа потърсете ветеринар. Единствено на място може да се определи точната причина за затрудненото раждане. Например, един от плодовете може да е обърнат (т.е вместо с главичката напред, да тръгне с задницата напред). Също така е възможно да е възникнала атония на матката. Тя бива първична и вторична. При първичната тялото не успява да синхронизира добре контракциите на матката. Вторичната настъпва когато раждането е продължило дълго и мускулите на матката са се изморили дотолкова, че повече не могат да предизвикват силни контракции. Ако женската е по-дребничка, малките може да се окажат прекалено едри за нея и това да удължи процеса на раждане.

    Относно въпроса за аборта – той е характерен за ранната бременност. Ако котката е в напреднала бременност, аборт може да се предизвика само при травма в областта на корема или пък специално предназначени за тази цел медикаменти. Късният аборт е опасен за здравето на майката и трябва да се потърси лекарска помощ.

    Поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s