Поведение на женската котка след загуба на малките

Подобно на много видове и при котките отглеждането на поколението се пада само на единия родител. За сметка на това женската писана е ревностно отдадена на своите малки. Котките са отлични майки. Ето защо грижовността на женските към котенцата им ги прави много чувствителни към евентуалната им загуба.

Не се учудвайте, че котките могат да изпитват скръб. Тяхната мъка може да не е така добре осъзната като нашата, но със сигурност изпитват чувство на загуба. Тяхната тъга води съответно и до промяна в поведението.

Симптоми на скърбенето

Най-честите симптоми, които можете да забележите при една майка останала без котетата си, са: безпокойство, мяучене и отказ от храна, в резултат на което може да се стигне и до загуба на тегло. Също така котката може да се опитва да привлече вниманието Ви и определено ще търси котетата си. Вероятно ще забележите, че тя ще посещава последното място, на което са били малките й.

В зависимост от характера си, женските ще реагират в различна степен на загубата. Колкото по-грижовна е една женска толкова по-тежко ще понесе липсата на котилото. Най-грижовните майки ще изпитват скръб най-силно. Възможно е да се стигне до сериозна депресия.

При повечето женски скръбенето скоро преминава и не е в толкова голяма степен. Те ще чувстват загубата на малките, ще ги търсят и дори може да отказват храна за извесно време, но скоро ще се възстановят. Дори е възможно отново да се разгонят, ако котилото им е загинало в по-ранен етап.

Поведение на котка след като е загубила котилото

Забелязва се също, че освен от характера на котката, степеннта на скърбене зависи и от това на каква възраст са починали котетата. Ако са загинали или отделени от майката рано в развитието им, женската ще приеме загубата им по-осезаемо, отколкото ако котетата са поотраснали. Това се дължи на факта, че с намаляването на млякото, намалява и силата на майчинските инстинкти при котките. Малките се отбиват окончателно на около 3 месеца, след което грижовността на майката постепенно заглъхва. В този ред на мисли не е препоръчително котетата да се отделят от женската преди да са навършили 8 седмици, а най-добре е да навършат 3 месеца. Едва тогава майката и малките са емоционално готови да се разделят. Ако раздадете малките по-рано от 8 седмици, котката няма да успее да направи разлика между смърт на котилото и намирането на нов дом за тях. Ще приеме отсъствието им тежко и ще й трябва по-дълго време, за да се възстанови.

Как да помогнем на скърбящата си любимка?

1.Ако е загинало само едно коте, женската ще съсредоточи вниманието си върху оцелелите малки. Така почти няма да усети загубата и няма да се наложи намеса от Ваша страна. Ако пък сте решили да раздавате котетата, най-добре ги отделяйте едно по едно, а не наведнъж. Така женската ще приеме по-плавно промяната.

2.Ако котилото на Вашата котка е загинало, обезателно следете дали тя се храни и пие вода. Винаги оставяйте набизо прясна вода и нещо за ядене когато женската скърби. Ако се наложи подавайте вода със спринцовка и насилвайте храна в гърлото й. Котките бързо се съвземат от загубата си, но не е излишно да следите поведението й. Така ще избегнете екстремна загуба на тегло.

Поведение на женска котка след като загуби малките си

3.Не е необходимо само да се грижите за физическите нужди на котката. Тя ще има нужда и от емоционална подкрепа. Обръщайте й повече внимание през този период и се стремете да я докосвате и галите по-често.

4.Опитайте да отвлечете вниманието й като я ангажирате с игри. Топчета, мъниста на връзка и т.н ще свършат работа.

5.Опитайте се да прехвърлите привързаността й към друго животно. Може да вземете втора котка, ако забележите, че любимката ви не се възстановява емоционално.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

2 responses »

  1. Бриджит каза:

    Здравейте. Тази сутрин намерих малките котенца на котката ми мъртви. Те са 3, две от тях бяха с прегризани гърла,целите в кръв, а третото беше изчезнало.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s