Нормално, млякото на женската котка постепенно намалява и до третия месец от кърменето то спира. Различна е ситуацията, ако котилото е починало. Женската ще продължи да лактира, тъй като няма механизъм, който да спира производството на мляко по желание. Това означава, че първите дни след загубата, мляко ще продължава да се натрупва в млечните жлези, но няма да може да се отделя. Жлезите ще се подуят и котката ще изпитва дискомфорт. При голяма част от котките, проблемът се решава от самосебе си и без усложнения. Когато млечните жлези не се стимулират, те скоро престават да отделят мляко и подуването спада.

Затова дори да виждате, че писаната изпитва дискомфорт, не масажирайте коремчето й, за да не стимулирате отделянето на мляко!

Мастит

Мастит при котка

При някои котки обаче е възможно да се развие мастит. Това е възпаление на млечната жлеза. Обикновено инфекция се появява при наличието на запушени млечни канали, малки ранички, натъртвания, екземи около зърното. Макар и много рядко е възможно инфекцията да навлезе в жлезата през млечните канали без да има ранички. Основната причина обаче е задържането на кърма в гърдите.

Обикновено маститът при котките засяга само една от млечните жлези, но може да се появи и при повече.

Симптоми:

Мастит при котка

Най-издайническият симптом на мастита е неестественото подуване на млечните жлези на женската котка. На допир са значително по-твърди от нормалните лактиращи млечни жлези. Освен това са болезнени и любимката Ви няма да Ви позволява да я пипате по корема. Маститът се среща при майки, загубили малките си, независимо дали е поради смърт или раздаване на котетата. Щом имате такава женска редовно проверявайте за задържане на кърма. Ако маститът не се лекува продължително време ще се забележат и други симптоми – по-топли на добир зърна, с променен цвят, има секрет или сълзене от зърното. Постепенно котката Ви ще загуби апетита си, ще стане летаргична и дори може да вдигне температура.

Лечение:

Хубаво е щом имате лактираща женска котка, но без котетата, които да я облекчават, превантивно да потърсите ветеринар. Най-вероятно той ще предпише инжекции за спиране на кърмата. В случай, че имате съмнения за мастит, препоръчително е също да потърсите помощта на ветеринар. Успоредно с назначеното лечение можете да мажете гърдичките на женската с камфоров спирт, като не й позволявате да се ближе, докато спирта не засъхне. Ако искате да избегнете вероятността от мастит, без непременно да посещавате ветеринар, може първо да пробвате с намаляване на храната и водата на лактиращата женска. Така писаната няма да има достатъчно количество хранителни вещества, необходими за образуването на кърма и съответно ще произвежда по-малко мляко. Намалявайте водата, само ако температурите навън не са много високи или отглеждате животното в стая с климатик. В противен случай удържането на вода може да навлече на котката и топлинен удар. В горещите летни дни е по-разумно да наблегнете на намаляване на храната и да й позволите да пие по желание. Ако до 2-3 дни не се забележи спадане на подуванията, а напротив – размерът им се е увеличил и са твърди на допир, незабавно потърсете ветеринар. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-лесно ще се реши проблемът и ще е по-малко болезнено за котката. Най-сигурният начин за превенция на мастита е да оставите женската да отгледа малките си до 8 седмици. Ако отделяте котетата по-рано, най-добре ги взимайте едно по едно и постепенно. Така секрецията на мляко ще се намали по естествен начин и няма да се получи толкова рязко натрупване на кърма.

Хиперлазия на млечните жлези

Мамарна хиперплазия при котка

Това състояние също се изразява в поддуване на млечните жлези. То се нарича мамарна хиперплазия. Причинява се от повишаване на нивото на прогестерона. Ще изглежда така сякаш писаната е кърмеща, но всъщност женската не лактира. Могат да се увеличат една или всички млечни жлези.

Мамарната хиперплазия може да се срещне при:

1.Нескопени женски котки – При някои полово активни женски е възможно да се появи хиперплазия на млечните жлези 1-2 седмици след първия им цикъл на разгонване.

2.Бременни коткиБременната котка също може да развие мамарна хиперплазия, която започва в първите две седмици на бременността. Подуването ще се запази до края на бременността.

3. Кастрирани женски и мъжки котки – Макар и рядко, мамарната хиперплазия може да се срещне и при мъжки и женски котки с отстранени полови жлези, които обаче са на някакво лечение с прогестерон.

Симптоми:

Увеличението на млечните жлези обикновено протича без болка, но може да бъде и болезнено, ако допълнително се получи възпаление. При най-тежките случаи, подутата млечна гърда може да получи червено-синкаво оцветяване, да се затопли, да се появят ранички над отеклата гърда. Много рядко усложнение, произтичащо от мамарната хиперплазия, е съсирване на кръвта в кръвоносните съдове на гърдата. В случай, че един или няколко съсирека достигнат до белите дробове, това ще причини белодробен тромбоемболизъм и смърт.

Лечение:

Масажите и компресите са противопоказни!

Ако мамарната хиперплазия се е появила докато котката е бременна, най-добрият подход е да я оставите да роди. След прекратяване на кърменето, подуването на гърдите ще изчезне. При нескопени женски, като вариант се явява кастрацията. След отстраняване на половите жлези, нивото на прогестерон спада и увеличението на млечните жлези изчезва. Друго подходящо решение в този случай е, да лекувате животинката с ализин. Ако откриете, че хиперплазията е причинена от приемането на медикаменти, съдържащи прогестерон, всичко което трябва да направите е да спрете лечението. Най-честият причинител на хиперплазия на млечните жлези е мегестрол ацетат. Това е синтетичен прогестерон и е предписван сравнително често от ветеринарите. При женските, мегестрол ацетат се предписва за забавяне на разгонването, а при мъжките – при определени проблеми с простатата. След спиране на лечението, млечните жлези трябва да се върнат към обичайния си размер до няколко седмици.

Може ли хиперплазията да предизвика рак на млечните жлези?

Мамарната хиперплазия е доброкачествена т.е. тя не предизвиква ракови заболявания. Все пак ако жлезата се е възпалила, може да се наложи отстраняването й. За щастие подобни възпаления са по-редки. Все пак имайте в предвид, че ракът на млечната жлеза и хиперплазията са трудно различими на пръв поглед. Обикновено протичат с еднакви симптоми. В случай, че котката не е бременна, разгонена или не е подложена на лечение и подуването не изчезва, вече ще има съмнения за тумор на млечната жлеза. Трябва задължително да се направи биопсия, за да се установи с точност.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s