Имена на мъжки и женски котки

Когато си вземем котка, освен да се погрижим за насъщните й нужди, ние трябва да й осигурим и подходящо име. Името ще играе съществена роля в живота на котката, тъй като именно чрез него ще се осъществява голяма част от комуникацията между стопанин и любимец.

Скъпи стопани, когато избирате име, обърнете внимание на следните аспекти:

1.За предпочитане е да изберете едносрични и двусрични имена. Котките трудно запомнят по-дълги думи и ако името е по-сложно, то любимецът Ви едва ли ще се научи да отговаря на него. Кратките имена са по-подходящи и в случай, че желаете да тренирате котето си. Кратките и ясни команди в комбинация с лесно име имат по-голям процент на успеваемост.

2. Избирайте името с мисълта, че животинката бързо ще порасне. Нека то е подходящо както за малко коте, така и за възрастна писана.

3.Добре е името на котето да не е близко по звучене до това на Вашите други любимци, ако имате такива. В противен случай котето може да се обърка и да идва когато всъщност викате другите животинки. В последствие котката може да възприеме чуждото име за свое.

4. Щом желаете котето да разпознава името си и да отговаря на него, се старайте да избягвате употребата на обичайното „мац, мац”, било то преди или след името. Тъй като „мац” вероятно ще е по-кратката от двете думи, писанчо ще запомни нея и всъщност ще се отзовава на „мац, мац”, а не на името си. В този случай, ако употребите само името няма да предизвикате реакция.

5. Избирайте име само след като сте сигурни за пола на котката. След като котката свикне с едно име, после малко по-трудно ще се отучи.

6.Викайте котката си по име при положителни поводи. Иначе тя може да обвърже думата с нещо неприятно и така да се получи ефект обратен на желания, т.е животното ще отказва да се приближи. Когато викате котката си използвайте и приятелски тон. Котките могат да различават интонацията ни и да разберат кога ще ги наказваме и кога ще ги награждаваме.

Подходящи имена за мъжки и женски котета

Женски имена Мъжки имена
Ася Алекс, Астор
Вики, Вера, Ваня Геро, Гаро
Галя, Габи, Гери Дани, Димо, Део, Дони
Дани, Даня, Дарина Емо, Енес
Еми, Ева ЖоЖо
Жана,Жени,Жужи Зико
Зара, Зори Иво
Ина, Ива, Ирен Лео, Лекс, Лиро
Йони Макс, Мишо
Катя, Криси, Карина, Кали, Кара Ники, Ниро, Нико
Лили, Люси, Лена, Лара Пижо
Мая, Маги, Мими, Мара, Мони, Маша, Мики, Марина Рино, Рико, Рем, Рижко
Нора, Нели, Ниа, Ниса Симо, Сони
Опал Тони, Тео, Тангра, Том, Томас, Темар
Роза, Роси, Рени, Руми, Рая
Соня, Саша, Стефи
Тони, Таня
Юлия
Яна, Янтра

Как най-лесно да приучим котето си да отговаря на своето име?

Начинът е един – чрез лакомства. Нарежете малко кремвирш или друг салам на малки парченца. Дайте на котето да подуши лакомството, след което се oтдалечете и извикайте името му. Повтаряйте това до свършване на лакомството. Не е добре да направите упражнението прекалено дълго. Котките лесно се отегчават и любимецът Ви ще загуби интерес щом се нахрани. За да си спестите салам и за да има максимален ефект, най-добре повтаряйте процедурата по-често през деня (4-5 пъти), но за кратко. За няколко дни котето ще свикне да идва при Вас, щом извикате името му, дори без да предлагате подкуп.

Естествено, котката ще свикне с името си и без този интензивен курс, просто като я викате за поредното меню. Ако държите котето да свикне бързо с името си и да е наясно точно коя дума е то, се въздържайте от употребата на допълнителни думи около името. Като за начало повтаряйте само името на писаната при интеракцията си с нея. Оставете животинката да разбере, че трябва да реагира на определеният набор от срички.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

4 responses »

 1. вики каза:

  Нито едно от имената на котките ми го няма,а те са: Мърка,Кели,Жълтурко,Жълтурка,Писанчо,Гарфийлд,Лукас,Деница,Чочо,Пухи,Кити,Марти,Мяука,Мяу,Запетайчо,Светкавица,Евро,Топчо,Джак,Белла,Пейо,Чочка и Писана(това са имената на всички котки,които някога съм имала)

 2. Militsa каза:

  Моите са Алф, Рошльо и Тигърчо 🙂

 3. Дебора каза:

  Много полезни съвети! Впрочем моята котка се казва Тео и това с лакомствата наистина върши работа

 4. Мина каза:

  Нашата я кръстихме Ейнджъл (защото е черна) и й викаме Енджи! Много бързо свикна без упражнения, но по-скоро мисля, че ни познава гласа! Впрочем ние я гледаме в двора на блок.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s