Щом Вашата котка наскоро е станала майка или това й предстои, трябва да обърнете по-специално внимание на нуждите й. Започнете със следното:

1.Легълцето

Грижи за котка-родилка

Изберете по-голям кашон, така че котката да може да се върти свободно из него. Ако пространството е малко и женската не може лесно да сменя позите си, има опасност някое от котетата да бъде затиснато под майка си и задушено. Затова е по-добре кашона да е широк, макар и плитък, отколкото тесен и дълбок.

Поставете легълцето на закрито място, непосещавано често от други домашни любимци и хора. За постелята може да се ползва и вестник, но той лесно ще се разкъса и изцапа. Вероятно ще се наложи да го сменяте доста често след появата на малките. От тази гледна точка е много по-удачно да използвате пълнеж от плат – парцали, стари дрехи и т.н. Ако котката е родила на двора, може да не сменяте парцала през първите 3 седмици, за да не притеснявате родилката. Женската ще почиства урината и изпражненията на котетата и дори да се отделя миризма, тя няма да пречи толкова. Все пак, ако не ви липсва желание, е добре да смените постелята на третия ден от раждането и после я сменяйте при замърсяване. В случай, че отглеждате майката в апартамент, сменяйте парцалите по-често, за да поддържате хигиената в дома си и да предотвратите евентуалната миризма. Има един трик за по-лесна смяна на постелята. Преди да предложите кашончето на кърмещата си котка, го покрийте не само с един, а с три парцала. Така, когато се зацапа най-горния, всичко което трябва да направите е да го издърпате изпод малките котета и те вече ще лежат върху втория, чист слой. Щом и той се зацапа, повторете процедурата.

Сменяйте завивките докато майката е излязла да яде или посещава тоалетната! Така няма да я обезпокоите и вероятността тя да премести котилото, заради вмешателството Ви, ще е много по-малка.

2.Храненето

Когато женската котка роди, очаквайте тя да прекарва 90% от времето си при своите малки. През първите 4-5 дни тя ще оставя малките си сами само за по няколко минути – докато отиде до тоалетна или за да се храни. Дори, ако храната не е разположена наблизо, е възможно писаната да предпочете да не яде. Затова винаги оставяйте храна и вода в непосредстена близост до леговището. Осигуряването на хранителни вещества е от изключителна важност за образуването на мляко. Менюто на писаната трябва да е разнообразно по същата причина. Женската трябва да се храни по-често от обичайното – поне 3-4 пъти на ден. И не забравяйте да оставяте храна в купичката преди да си легнете, в случай че котката огладнее през нощта.

3. Тоалетната

В случай, че кърмещата котка се отглежда вкъщи, не забравяйте да преместите и котешката й тоалетна близо до леговището. Почиствайте редовно тоалетната, за не се развиват в нея бактерии, които майката после да пренесе до легълцето.

4.Почистване на майката

Ако видите замърсяване по гърдите на майката е добре да я почистите, преди да започне да кърми малките. Използвайте обикновен парцал или гъбичка с вода. Не сапунисвайте и не използвайте други препарати (пудра против бълхи и др.) върху тази област. Те могат да се окажат вредни или най-малкото, вкуса да откаже котетата от бозаене.

5.Условията на средата

Грижи за котка-родилка

В горещите летни дни, много стопани пускат климатиците си, намалявайки значително стайната температура. Това обаче може да не се окаже толкова полезно за новородените котета. Новородените не могат да контролират температурата си през първите дни и изцяло разчитат на майчината топлина. Всъщност изстиването е една от най-честите причини за смърт на малките. Решението е да държите майката в стая, която не използвате често и в която не се пускат климатици. Ако нямате тази опция, поне осигурете топли завивки за малчуганите.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s