Хранителен режим за кърмеща котка

Трябва да знаете, че когато котката Ви роди, цялото й внимание ще е насочено към котилото. Тя ще е неотлъчно до малките си, особено през първите дни, пренебрегвайки собствените си нужди. Една добра майка ще избере да гладува, пред това да остави бебетата си без надзор.

При самото раждане, женската поглъща плацентите на всяко от котетата. Това предпазва от привличане на хищници, но много по-важно е, че осигурява на женската ценни хранителни вещества. Те ще я заситят на първо време и няма да й се налага да търси храна непосредствено след раждането. Все пак, като загрижени стопани, не разчитайте само на хранителната стойност на плацентата.

Загуба на тегло у женската

След раждането, женската ще е забележимо отслабнала, тъй като голяма част от хранителните вещества по време на бременността са отивали за развитието на котетата. Кърменето също ще се отрази на теглото на писаната, понеже през периода на лактация разходът на енергия се увеличава още повече. Голям процент от поетите вещества ще се преобразуват в мляко. За да избегнете екстремна загуба на тегло у любимката си, не забравяйте да я храните на чести интервали – поне 3 пъти на ден. Когато определяте дневната дажба на писаната, вземете в предвид колко е отслабнала тя и какъв е броят на котетата. При силно намалени килограми или повече от 3 котета, давайте храна към 4 или 5 пъти на ден (по-добре е да се увеличи броя на храненията, отколкото да се увеличи количеството на храната). През този период, грижовната майка ще се нуждае от грижовен стопанин.

Дори при често хранене, очаквайте женската да възвърне нормалното си тегло, едва няколко седмици след спиране на лактацията!

Значението на храната за кърмещата женска

Давайте на писаната високоенергийна храна, за предпочитане навлажнена. Течностите влиаят много добре на отделянето на мляко. Затова винаги оставяйте вода до купичката с храна! Обърнете внимание и на следните изисквания за диетата на лактиращата женска:

1.Давайте храни богати на протеини. Те подпомагат растежа и развитието на новородените котета. Протеини се набавят чрез месото, така че задължително го включете в менюто на майката.

2.Давайте храни богати на мазнини. Благодарение на тях, кърмещата женска котка ще си осигури достатъчно енергия. Те също се набавят чрез месото.

3. Давайте храни богати на въглехидрати. Те са необходими за растежа на малките и образуването на мляко. Те са под формата на разтворими или неразтворими фибри. Могат да се набавят чрез хляба, макароните, картофите, ориза, както и всички житни растения и техните продукти.

4.Давайте храни богати на калций и фосфор. Тези вещества участват в изграждането и заздравяването на костите на котетата и за продукция на мляко от майката. Калций може да се осигури например чрез изварата. Друг вариант е в храната на майката да се добавят стрити на дребно яйчени черупки или калцият да се дава като хапчета при нужда. Фосфорът е важен, но е необходим само в малки количества и обикновено котката безпроблемно си го набавя от месото.

Избягвайте прясното краве мляко като източник на калций! При някои котки то предизвиква диария и може да доведе до обезводняване. При положение, че течностите са от голямо значение за образуването на мляко, обезводняването може да предизвика намаляване или спиране на млякото. Давайте прясно мляко на женската, само ако сте сигурни, че то не предизвиква такава реакция у нея. В случай, че това вече е станало – давайте повече течности (вода, супи, бульони и т.н.)

5.Не на последно място, храната трябва да е лесно смилаема. От това зависи какво количество от поетата храна ще бъде усвоена. Твърдата храна се усвоява трудно и следователно има по-ниска хранителна стойност.

Примерна диета за кърмеща котка

Осигурете постоянен достъп до вода. Използвайте за основно хранене попара от хляб, макарони и не се колебайте да предлагате на котката картофи и ориз от Вашите домашни ястия. Като допълнение можете да закупите 3-4 кремвирша и да давате по една половинка всеки ден. Всякакво друго месо също ще свърши работа, стига да е топлинно обработено. Понякога може да се даде и риба. Купете половин килограм извара и го разделете така че да стигне за 5-6 дни. За вечерта може да дадете от нея. Редът, в който давате тези храни е произволен, но е добре да присъстват всички съставки. Ако храните любимката си само със суха храна, е препоръчително да намокряте гранулите до омекване. Така ще улесните слилането им и ще подавате достатъчно течности на лактиращата женска котка.

Хранителен режим за кърмеща котка

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s