проблеми с кърменето при котките

Редовното кърмене е изключително важно за правилното развитие на малките котета. Ако се появи някакъв проблем с майчиното мляко, особено на по-ранен етап от живота на котилото, последиците могат да бъдат сериозни.

Значение на кърменето:

1.Кърмата посреща всички хранителни нужди на малките.

2.Чрез ранната кърма котката предава антитела на малките си, защитавайки ги от болести. През първите дни на кърменето, котките отделят коластра. Това е по-специфична форма на млякото, съдържаща висока концентрация на антитела, както и повече протеини и по-малко мазнини в сравнение с нормалната кърма. До 48 часа обаче, отделянето на коластра спира. Нормалното мляко не съдържа антитела, но е хранително.

3.Котетата не могат да поемат твъда храна до навършване на 4-5 седмици. Това прави кърмата техен единствен хранителен източник до тогава.

Възможни проблеми, свързани с кърменето при котките:

АГАЛАКСИЯ – женската не продуцира мляко. Причините варират от хранителни (недостатъчно и неправилно хранене през бременността) до инфекциозни. Липсата на мляко може да се дължи и на анатомични особености на котката – недоразвити млечни жлези, „слепи” зърна. Прекалената употреба на хапчета против разгонване също може да повлияе на лактацията.

Лечение: Проблемът е сериозен. Той няма да засегне майката, но котетата ще бъдат обезводнени и недохранени, което ще доведе до смърт. За точна диагноза и лечение на женската потърсете ветеринар. Това с което Вие можете да помогнете, е да поемете грижата за котилото. Съвети как най-добре да гледате малките можете да откриете в статията ”Как да се грижим за коте, изоставено от майка му”.

ДИСГАЛАКСИЯ – женската продуцира намалено количество мляко. Това е най-често срещания проблем с кърменето при котките. В много случаи се появява без ясна причина. Но понякога недохранването и обезводняването също може да предизвикат намаляване на кърмата. В този случай подавайте по-често храна и вода на животното. Ако писаната Ви е добре хранена, причините може да са стрес, хормонален дисбаланс, ефект от хапчета на хормонална основа (напр. някои хапчета против разгонване), котката е прекалено млада или прекалено възрастна, инфекция и т.н.

Лечение: Препоръчително е веднага да заведете животното на ветеринар. Междувременно подавайте храни, предизвикващи образуване на мляко. Давайте много вода, козе мляко (в този случай е позволено, защото съдържа по-малко лактоза), извара, месо, тестени изделия. Не забравяйте да храните котетата със сухо мляко или специално мляко, взето от ветеринарната аптека.

КАЧЕСТВОТО НА МЛЯКОТО Е ЛОШО т.е в него липсват някои хранителни вещества. Характерно е, че ще се образува достатъчно мляко, но котетата няма да наддават на тегло. Котетата растат с около 100 грама на седмица, но в този случаи те ще останат дребни и болнави.

Лечение: За майката посетете ветеринар, а малките хранете със специално мляко от ветеринарната аптека. Малките ще са на практика недохранени и сухото мляко от магазина няма да има толкова добър ефект, колкото специално приготвеното от аптеката.

ПРИ МАСТИТ също не се отделя мляко от засегнатите млечни жлези. Ако повечето от жлезите са засегнати, бозаенето на малките ще предизвиква болка и е много вероятно майката да отказва да кърми малките си. Може да се наложи котетата да се хранят със спринцовка. Повече за мастита прочетете в „Има ли проблем, ако женската има мляко, но няма котета”.

Как да позная кога котката ми има проблем с кърмата?

проблеми с кърменето при котките

Когато котката ражда за първи път е желателно да наблюдавате внимателно дали тя отделя достатъчно мляко. Опипвайте гърдите й след раждане – ако не се усещат подути или са много слабо подути, значи нещо не е наред. Това може да се прави и за котки, които вече са раждали. Не е изключено да се появи проблем на по-късен етап, при животни които преди това са кърмели нормално. Най-добрият показател за някои от гореизброените проблеми са малките. Когато няма мляко за тях, те стават неспокойни, мяучат и непрекъснато сменят зърната от които смучат. Ако майката усеща, че няма мляко за котетата си, тя може да оставя малките сами за по-продължителни интервали от време и по-често от обичайното. А може и изцяло да откаже да стои при малките. Липсата на мляко е много опасна през първата седмица. Ако още слепите котета не получават мляко редовно, те бързо ще отпаднат и ще забележите апатичност от тяхна страна. Те ще реагират вяло дори на побутване. Ако се е стигнало до този етап, малките най-вероятно ще умрат до 12-24 часа, дори да опитате да ги нахраните. Ако искате да ги спасите по-добре потърсете ветеринарна помощ.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s