Хомеопатично лечение на проблеми с кърмата при котките

При котките най-честите проблеми с кърменето се оказват дисгалаксията (намаляване на продукцията на мляко ) и агалаксията(пълна липса на мляко). В тези случаи, а и при какъвто и да е друг проблем с кърменето, е добре животното да се заведе на ветеринар. Но все пак и Вие може да направите нещо за любимката си. Съществуват някои продукти на билкова основа, които могат да предизвикат или усилят секрецията на мляко:

1.Магарешки бодил (млечен бодил) – той е безопасен за кучета и котки. Все пак на котките трябва да се дава по-малка доза, в сравнение с тази за кучетата. Колкото и да е полезно едно вещество, неговото предозиране не е препоръчително. Превишаването на дозата на тази билка няма да доведе до смърт, но може да разтрои стомаха на животното и да причини диария и газове. Ако забележите тези симптоми, значи трябва да намалите дозата. Магарешкият бодил се продава както на хапчета, така и течен, под името Silymarin. Това лекарство представлява екстракт от семената на растението, съдържащ стандартизиран процент на активни флавоноиди. Най-важен сред флавоноидите естествено е силимарина (или силибинин), който е по-добър антиоксидант дори от витамин Е. Добре е да закупите Силимарин специално за котки, а не за хора, тъй като те усвояват лекарството различно от хората. Избягвайте и разфасовки на които пише „само за ветеринарна употреба”.

Магарешки бодил за хомеопатично лечение на проблеми с кърмата при котките

Дозировка: При котка от 2-3кг стига 1 капсула от 50мг на ден. Капсулите от 175 мл са за котки имащи сериозни проблеми с черния дроб. Не ги употребявайте за проблеми с кърменето. Хапчето от 50 мг може да се разтвори във вода и да се даде със спринцовка. Друг вариант е да се смеси с храната, но някои котки може да откажат да я погълнат. Препоръчително е дозата да се раздели на части и да се даде например на 3-4 пъти. Не се притеснявайте, ако разделите дозата на неравни части.

Течната форма на Силимарин обикновено идва с капкомер и упътване. Oт течния екстракт трябва да се разтвори по 1 капка за 1 кг. Ако котката тежи 2 кг се слагат 2 капки, за 3 кг – 3 капки и т.н. Дозата трябва да се дава два пъти дневно. Обикновено течната доза е предпочитана за котки, тъй като се подава по-лесно.

Някои специалисти смятат, че е по-полезно да се използва домашно приготвен чай, отколкото изолиран силимарин. Счита се, че в билката може да има непознати за науката вещества, които също да са полезни за котката. Освен това домашният чай ще излезе и по евтино. Слагайте по 2 супени лъжици от цветовете за 300 мл вода. Сипвайте по малко чай във водата на писаната. Може да натопите и 2-3 залчета с хляб, които да давате всеки ден. Но най-лесно ще е чаят да се дава със спринцовка – 50мл на ден за 2-3 килограмова котка. По-тежките котки могат да поемат и малко повече.

Ползи: Освен кърменето, магарешкият бодил подпомага и дейността на черния дроб, което ще намали количеството токсини, предаващи се с млякото. Също така участва в регенерацията на черния дроб и стабилизира неговите мембрани, намалява холестерола и предотвратява ракови заболявания. Използва се и срещу натравяне. Билката не пречи на приема на други медикаменти и може да се дава едновременно с тях. Всъщност магарешкия бодил неутрализира токсичните странични ефекти на лекарствата за химиотерапия, за вътрешни паразити, на кортикостероидите и на някои антибиотици. Все пак, без наличие на здравословни проблеми, избягвайте да давате от тази билка. При здравословен проблем е добре да се консултирате с ветеринар относно употребата й.

Недостатъци: Единственият недостатък е, че ефектът на билката няма да е незабавен. Необходима е по-продължителна употреба. Ако котката Ви е имала проблеми с кърмата и преди, тази билка може да започне да се дава още през бременността. Много рядко, у някои котки магарешкия бодил може да предизвика запек.

2.Жаблек – Благоприятен ефект върху лактацията на мляко има и жаблека (конски ребра).Той предпазва от инфекции и намалява вероятността от развитие на мастит у женската котка.

3.Резене и пореч подпомагат продукцията на мляко и възстановяването на женската след раждане.

Тези билки могат да се дават и при пълна липса на мляко (агалаксия), но наличието на ефект ще зависи изцяло от причината за това заболяване.

Хомеопатия при проблеми с кърмата при котките

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s