Метрит

Рискове при следродилен период при котка

Това е инфекция на стената на матката, която обикновено се проявява до седмица след раждането. Най-честата причина е, че част от плацентата е останала в майката след родилния процес. Плацентата започва да се разлага и това може да доведе до сериозна инфекция. Често се среща и след трудно и продължително раждане. Метрит може да се появи още след спонтанен аборт, медицински аборт или дори нестерилно изкуствено осеменяване. Бактерията причинител най-често е Е.Colli, която е грам отрицателна. Е.Colli може да премине в кръвта и там да причини инфекция на кръвта. Метритът е сериозна заплаха, тъй като той може да доведе до стерилност и в случай, че не се лекува, да се стигне до септичен шок и смърт.

Симптоми: Най-издайническият симптом е миризлив секрет от вулвата. Този секрет може да съдържа гной или гной, примесена с кръв. Секретът може да е тъмно зелен на цвят. Други симптоми са подуване на корема, дехидратация (ако ощипете кожата на котката, тя ще остане повдигната известно време), зачервени венци, летаргия. Млякото на майката може да спре. Възможно е да се развие треска. Забелязват се и промени в поведението. Например женската ще изпадне в депресия, постепенно ще загуби апетита си, ще пренебрегва котетата си.

Лечение: Лечението трябва да се осъществи само от ветеринар и то възможно най-скоро. Бактериалната инфекция ще се лекува с антибиотици. В случай на неизхвърлена плацента може да се наложи хирургично почистване на матката. Ако инфекцията е много напреднала най-вероятно ще се стигне до хистеректомия (отстраняване на матката).

Докато трае лечението на майката, котетата трябва да се хранят на ръка, за да не се предаде инфекцията и част от антибиотиците чрез млякото.

Ендометрит

Разликата между метрита и ендометрита е, че при метрита инфекцията засяга стената на матката, а при ендометрита се възпалява вътрешният слой на матката, наречен ендометриум (лигавица). Ендометритът също се проявява след трудно раждане или задържане на плацента. Но е възможно инфекцията да навлезе и по друг начин. Възпалението се предизвиква най-често от бактерии като E.Colli и по-рядко от вируси. Наблюдава се предимно при котки над 5 години и по-възрастни. Това състояниe е много подобно на пиометрата (запълване на матката с гной).

Симптоми: Ще се забележи жълтеникав или червеникав секрет от вулвата с миризма, но е възможно и да няма секрет. Котката няма да е толкова активна и ще загуби апетит. Коремът на писаната може да се подуе и втвърди, поради което да не Ви дава да я докосвате. Възможно е да развие треска.

Лечение: Приложеното лечение ще наподобява това при метрита.

Хипокалцемия

Това е състояние, срещащо се при кърмещи котки, при което нивото на калций в кръвта на майката е силно намалено. Калцият е изключително важен за здравината на костите и зъбите, сърдечната дейност, съсирването на кръвта, съкращението на мускулите и т.н. Липсата му може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Симптоми: Забелязва се безпокойство у котката. Може да се наблюдават и нервност, триене на муцуната, потрепване на мустаците, неволеви контракции на мускулите, схваната походка, задъхване, учестяване на дишането. Понякога хипокалцемията може да се изрази и в летаргия. При най-тежките случаи се наблюдават конвулсии, треска, анорексия.

Лечение: При какъвто и да е проблем, възникнал с кърмеща котка, е най добре животното да се заведе на ветеринар, а не да се опитва самолечение. В този случай ветеринарят ще подаде на животното калциев глюконат (ако състоянието е тежко, ще се дава венозно). Допълнително би трябвало да се даде витамин Д, който увеличава абсорбцията на калций. За да избегнете появата на хипокалцемия, трябва задължително да увеличите количеството на храната, съдържаща калций. Такива храни са изварата, козето мляко, кашкавала, дори твърдата вода. Месото е много бедно на калций.

Еклампсия

Това състояние е известно още като родилна треска. Може да се прояви още по време на бременността или след раждане. Причината е силно намаляване на нивото на калций у женската. Еклампсията може да доведе до хипокалцемия. Липсата на калций е много опасна и има вероятност да причини смърт. Еклампсията се появява до 4 седмици от раждането, въпреки че може да се появи и по-рано. Намаляването на калция може да се дължи на бедна и недостатъчна храна по време на бременността и кърменето или неспособност на храносмилателната система да усвоява калций. Обикновено се дължи на недостатъчно активна паращитовидна жлеза. Хормоните на паращитовидната жлеза контролират какво количество от калция в костите на женската да бъде отделено и включено в кръвта. Когато жлезата не работи добре, не се отделя достатъчно калций. Същевременно наличният калций се включва в млякото, оставяйки само минимални количества в организма на женската.

Симптоми: Наблюдава се безпокойство, нервност, дезориентация, задъхване и тежко дишане, повръщане, диария, висока температура. Котката може да започне да ходи непохватно (схванато), дори да ляга с изпънати напред лапички, без да може да ги свива. Може да се появи силно слюноотделяне, сърбеж в областта на муцуната и постоянно разширяване на зениците. В някои случаи женската ще откаже да кърми малките. При по-тежките случаи, ще се забележат мускулни конвулсии.

Лечение: То е аналогично с това на хипокалцемията – подава се калциев глюконат и витамин Д, а в домашни условия се увеличава количеството на храните, съдържащи калций.

Превенция: За да избегнете появата на еклампсия и хипокалцемия, осигурете на котката си разнообразна диета. По време на бременността даването на добавки, съдържащи калций не е необходимо. Всъщност това може да доведе до екламсия. След раждането, приемането на тези добавки е по-приемливо, но е желателно да се консултирате с ветеринар.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар