Зеленчуци за декоративен заек

Когато оглеждате декоративен заек, неминуемо трябва да се грижите за неговото здраве. То от своя страна е свързано до голяма степен с правилното хранене, което доставя на малкия ушатко всички необходими вещества. Едни от тези жизненоважни вещества са витамините и влакнините. И тъй като заекът не може да си ги набави изцяло от готовите гранулирани храни е препоръчително да му се предлагат пресни плодове и зеленчуци.

Свежите зеленчуци са толкова полезни за Вашия декоративен заек, колкото е сеното за него. Те му помагат да се развива и живее здравословно. Вие като собственик обаче е необходимо да се запознаете с полезните за този вид питомец градински произведения, а също така и с тези, които му вредят. Имайте напредвид, че някои зеленчуци могат да предизвикат разкашкани изпражнения, а други – газове. Също така е много важно да се спомене, че трябва да предлагате на своя любимец само екологично чисти продукти, тъй като наличието на нитрати може да бъде фатално за малката животинка. Ако нямате възможност или не сте сигурни в произхода на зеленчуците, то тогава е наложително тяхното изкисване във вода преди да бъдат подадени на мини заека.

Изкисването представлява начин, чрез който нитратите, а също и възможните други химикали, в съдържанието на зеленчука се унищожават. То е много просто действие – необходимо е само да изрежете лошите места, да почистите от семе и дръжки и да поставите в дълбок съд с вода зеленчука или зарзавата за минимум един час. След изтичане на времето извадете и измийте с течаща вода отново.

Декоративните зайци трябва да получават дневно средно около 2 кафени чашки пресни зеленчуци за 2 до 2,5 кг тегло (средно около 60 грама зеленина или зеленчуци за 2 кг живо тегло). Все пак даването на такова количество свежа храна не трябва да става изведнъж. Необходим е период на свикване (захранване) на ушаткото, който отнема известно време. Добре е да се започне с определено малко количество от даден зеленчук (например 1-2 стръка магданоз), след което това количество да бъде увеличавано всеки ден до достигане на по-горе казанания обем. През времето на даване на прясната храна е необходимо постоянно да се наблюдава поведението на мини заека, тъй като тези животинки имат различна поносимост към различните зеленчуци. Ако бъдат забелязани меки до течни фекали, това може да бъде симптом на започваща диария. Диарията може да причини дехидратация, а тя от своя страна стомашна стаза, което може да завърши и със смърт. Ето защо ако Вашето зайче развива диария от дадения зеленчук, то е добре да пробвате различни видове зеленчуци, докато не намерите онзи, който влияе добре на коремчето на Вашия любимец.

Когато диарията бъде причинена от смяна на храната и бъде хваната в началото й, тя няма да има страшни последици за декоративния заек. Всичко, което трябва да направите е да преустановте предлагането на съответния зеленчук, да предложите суха храна и чиста вода на своя любимец и да почакате симптомите да отшумят. Ако обаче не сте сменяли вида на храната и няма друга основателна причина за диарията на декоративния заек, то веднага посетете ветеринар, тъй като тя може да има друг причинител (заболяване, бактерия, вирус, паразит), който да причини сериозни щети, дори и смърт.

Нека поговорим малко за зеленчуците, които могат да предизвикат стомашни неразположения за ушаткото.
Зеленчуци, които ядат зайците

Зеленчуците, съдържащи скорбяла, трябва да бъдат предлагани на зайчето в умерени количества и в по-редки случаи. Такъв е например морковът. Прекалено голямото количество на захар и нишесте в съдържанието на подобни зеленчуци може да доведе не само до наднормено тегло, но и до проблеми с изхождането на животното (така нареченият синдром на втечненените фекали).

Други зеленчуци предизвикват газове. Образуваните газове също могат да доведат до стомашна стаза. Ако забележите, че Вашият декоративен заек не произвежда нормалното количество фекали, седи в тоалетната си и изглежда апатичен, може да сте сигурни, че това са знаци за наличие на газове. В такива случаи трябва да преустановите даването на зеленчуци, образували газове и да дадете определена доза от лекарство за бебета, за да облекчите симптомите. Такова лекарство е например “Еспумизан L” (Espumisan Suspensie), който може да бъде намерен във всяка хуманна аптека. Дозировката му е 0,8 ml за 2 кг живо тегло на всеки 1 час в продължение на 3-5 часа (в зависимост кога ще изчезнат газовете). Също така е добре да предложите прясно сено, за да не се нарушава дейността на стомаха. Газообразувазщи зеленчуци е необходимо да се предлагат предпазливо, като първо е добре да се определят дали са подходящи за Вашето зайче.

Пресни зеленчуци, които се понасят от повечето възрастни зайци, са:

 • Ааспержи, салата айсберг (няма хранителна стойност и може да причини образуване на газове), акация (клони и листна маса)
 • Ббосилек, броколи (само листата, но предизвикват газове и подуване на корема), брюкселско зеле (може да образува газове)
 • Гглухарче (листа, стъбла, цветове, но да не са пръскани срещу инсектициди), градинска жлъчка, грахови шушулки (без семена), листа от растението грах
 • Ддетелина (да не се прекалява, пигментира урината), домат (без семена), джоджен
 • Жжитни стъбла
 • Ззелено цвекло (само най-свежите и горни листа), зеле (Образува газове! не давайте, ако Вашият заек има проблеми с пикочните пътища), зелена чушка (без семена)
 • Ккимион, краставица (без семки), кълнове (жито,овес,ечемик), кресон, кориандър, копър
 • Ллюляк (клонки и листна маса), люцерна
 • Мморкови (корени и листна част – зайците ги обичат, но имайте предвит, че водят до меки и течни изпражнения), магданоз, маруля, мента
 • Нневен
 • РРукола, риган, репички (само листа – може да предизвика газове)
 • Ссинап, спанак (не давайте, ако заекът има проблеми с уринарния тракт)
 • Ттиквики (без семена)
 • Ццелина (нарязана на ситно, защото иначе може да предизвика запек), цикория
 • Ччубрица

Подходящи зеленчуци за декоративен заек

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

2 responses »

 1. михаела каза:

  А кои зеленчуци са подходящи за бебе зайче?

  • jivotinkiteydoma каза:

   Хубаво е да започнете да давате свежи зеленчуци чак след като зайчето навърши 3-4 месеца. Зеленчуците трябва да бъдат давани на зайчета, които поне 2 месеца са се хранили със сухо сено. В противен случай тяхното коремче не реагира добре и може да се стигне до тежки ситуации. Можете да започнете със зелени зеленчуци – магданоз, копър, рукола, спанак. Свежите храни е добре да навлизат в менюто на малкия ушатко постепенно и в малки порции.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s