храни, които малкото коте не трябва д яде

Когато отглеждаме малко коте, ние трябва да сме наясно не само какво е полезно за мъника, но и какво може да му навреди.

Храни, вредни за малките котета

 1. Мляко – То може да причини диария с последващо дехидратиране. Причината е, че след отбиването си, котетата загубват ензима, нужен за разграждането на лактозата в млякото. С най-голям диариен ефект е кравето мляко. Козето мляко съдържа по-малко лактоза и може да се понася от някои котки. Все пак избягвайте честото подаване на прясно мляко. Ако вече продължително време сте давали мляко на котето си и това е довело до диария, се погрижете то да поглъща повече вода. Така ще предотвратите обезводняване. От друга страна, разхлабващият ефект на млякото може да се окаже много полезен в случай на запек.
 2. Сурово месо– Всеки месен продукт, който не е топлинно обработен, крие риск от зараза с бактерии и паразити. Това се отнася най-вече за собственоръчно уловената риба и дивеч. Задължително проверявайте вътрешностите на уловеното животно. Най-разумно е да сварите частите, с които ще храните котето и да му направите вкусен бульон.
 3. Изрезки от мастна тъкан – Всички знаем, че когато приготвяме пиле за печене например, от него се отстраняват различни тлъстини. Тези парчета трудно се сдъвкват и обикновено се поглъщат цели от лакомото коте. Препълването на стомахчето, в комбинация със съдържащата се мас, могат да доведат до раздразнение на стомаха. Това често е последвано от повръщане и диария. Не случайно, в народната медицина, сланината се е давала на котки и кучета за очистване от вътрешни паразити. За да спестите на котето си този неприятен ефект, нарежете мастната тъкан на дребно и я дайте на няколко пъти. А може и изобщо да не им я предлагате.
 4. Сурова риба – Суровата риба съдържа ензим, който разрушава тиамина. Тиаминът е от семейството на Б витамините. Непрекъсната диета от сурова риба може да доведе до дефицит на този Б витамин, което от своя страна да причини загуба на апетит, неврологични проблеми, припадъци и дори смърт.
 5. Сурови яйца – Освен че суровите яйца крият риск от Salmonella, при продължителното им поемане, съдържащият се в тях протеин авидин, ще намали абсорбцията на един от Б витамините, наречен биотин. Неговата липса ще доведе до проблеми с кожата и козината.
 6. Всякакви еднообразни диети – Изключително противопоказно е да се спрете на един определен тип храна и да давате само от него. Много хора решават да хранят животинката си само с риба, само с черен дроб или само със суха храна. Докато подрастват обаче, котетата се нуждаят от широка „гама” хранителни елементи, за да се развиват правилно. Еднообразието не е препоръчително дори и за възрастни котки. Затова не разчитайте само на хранителни добавки за осигуряването на калций, витамини, минерали и др.
 7. Предозиране на хранителни добавки – Прекалено голямото количество от полезни витамини и минерали, всъщност се оказва вредно за Вашето коте. Трябва да сте много внимателни, тъй като излишъкът им може да доведе до сериозни медицински проблеми. Обикновено, когато отвън постъпва достатъчно количество от дадено вещество, организмът се опитва да компенсира, като намалява естественото производство на това вещество. При спиране на добавките обаче, организмът често не възвръща първоначалната си активност. Бавно, но сигурно, дефицитът на даденото вешество ще увреди здравето на животинката. В случай, че храните котето си с купешка храна, винаги проверявайте дали вътре в нея има включени добавки. Ако отговорът е „да”, не подавайте такива допълнително.

Други храни, които трябва да изключите от менюто на котето си, са шоколадът, алкохолът, кофеинът, лукът, чесънът, гроздето, бонбоните и т.н. Повече за тях можете да прочетете в статията „Храни, които котките не трябва да ядат”.

Как да се преборим с придирчивостта на нашето коте?

как да се преборим с придирчивостта на котето

Много хора смятат котките за придирчиви животни, но истината е, че обикновено стопаните ги правят такива. Ако на котетата е предлагана една и съща храна, отново и отново, те постепенно развиват предпочитание към точно определен вкус и текстура на храната. Например, котките много лесно се пристрастяват към сухата храна. За да се избегне това, давайте разнообразно меню от ранна възраст.

Не бива да се отчайвате, ако сте пропуснали да изградите у любимеца си желаните от Вас хранителни навици. Дори котето Ви вече да проявява придирчивост, това може да се поправи. Ето някои съвети, които да Ви помогнат с подмяната на една храна с друга:

 1. Възможно е резките промени в диетата на малчугана да разстроят стомахчето му. Добре е прехода от една храна към друга да стане плавно, например в продължение на 7 дни. Постепенно намалете старата храна и увеличете количеството на новата.
 2. Не е добре да смесвате новата и старата храна. Ако котетото не харесва новата гозба, то може да започне да асоциира нормалното си меню с нещо неприятно и да откаже да се храни изобщо.
 3. Вместо това, предложете на котето 2 купички, като едната да съдържа новата храна, а другата – старата. С течение на времето, започнете постепенно да намалявате количеството на старата храна. Така котето няма да може да се засища само с обичайната си диета и ще започне да си подхапва от новото ястие.
 4. Ако този вариант не сработи, използвайте друг стимул. Най-ефективният метод за борба с придирчивостта е глада. Краткото гладуване няма да навреди на котето, но може да се използва успешно за преодоляване на неговата инатливост. Например, като за начало, започнете да давате от новата храна веднъж дневно. Най-добре сутрин. За целта намалете количеството на вечерната порция, а на сутринта забавете закуската с 1-2 часа. Така малкият пухчо ще е достатъчно огладнял, за да преодолее резервираността си. Напълно възможно е първоначално котето да похапва само малко, тъй като се надява по-късно да му дадете от любимото ястие. Затова не пропускайте да му предложите сутрешната порция още няколко пъти до обяд. При изключително упорити котета, може да се наложи да забавите и обяда. Като цяло, това е игра на изчакване и тук настъпва моментът, в който стопаните трябва да проявят твърдост. Придържайте се към гореспоменатата тактика за наколко дни, след което започнете да давате от новата храна по 2 пъти на ден. След още няколко дни спрете изцяло старата храна. Успех с вашия глезльо!

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s