Коледно-Новогодишните празници за котката

Ето, че пак дойдоха празници! Навсякъде е украсено с гирлянди, играчки и панделки, а настроението ни е приповдигнато и леко. За нас Коледата и Новата година са синоним на радост и щастие, както и шанс да си починем от напрегнатия делник. Но празнуването ни може да има някои нежелани последици за нашия мъркащ любимец. По време на Коледно-Новогодишния период могат да възникнат следните проблеми:

Стрес

Помнете, че котките не понасят стреса много добре. Известно е, че той дори може да предизвика някои здравословни проблеми или да причини завръщането на стари болежки, които Вие смятате за излекувани. Например, котки подложени на силни шумове, смяна на обстановката, множество непознати хора и дори промяна в диетата, могат да развият сериозни проблеми с пикочните пътища. Този вид проблеми са болезнени и трябва да се лекуват от ветеринар, затова се стремете да ги предотвратите. Има и доста други състояния, свързани с нивото на стрес като конюнктивит и интерстициален цистит. Котки, имащи проблеми с бъбреците, могат да развият инфекция на пикочните пътища, ако откажат да ходят до тоалетна. Също така, заради стреса, животното може да престане да се храни или пък да преяжда.

Затова е добре да знаете какви са симптомите на стрес:

 1. Животното може да започне да хапе и драска
 2. Агресивно поведение и безпокойство
 3. Скачане по високи повърхности или обикаляне
 4. Отказ да използва котешката тоалетна и забележимо пренебрегване на личната хигиена
 5. Депресия и летаргичност
 6. Котката ще търси усамотение (например криене по ъгли, под легла и т.н.)
 7. Промяна на апетита

Най-добрият начин да се погрижите за любимеца си, е като предотвратите появата на стес. Важно е да знаете какво би увеличило безпокойството на котката Ви през празничния период и да реагирате адекватно:

 1. С възрастта, привързаността на котките към рутинността се увеличава. А с цялото вълнение около празниците, стопаните често променят времето за хранене, за игра и т.н. Не всички котки са толкова чувствителни към тези промени, но е хубаво да положите усилия да запазите нормалното ежедневие на любимеца си.
 2. Ако смятате да посрещате много хора в дома си, трябва да се замислите дали котето Ви е свикнало с присъствието на чужди хора. Помнете, че дори и най-общителните котки могат да се притеснят от една многобройна и шумна компания. Най-разумно е да отделите котката в стая, която няма да се използва. Ако няма да отделяте животното, не забравяйте да го галите и докосвате често. Това ще успокои питомеца Ви и ще го накара да се почувства в безопасност. Друг вариант е да осигурите място за криене – кашонче, под табуретка, отворете вратата на някой шкаф и др. Ако имате клетка за котки може да затворите писаната вътре и да покриете с парче плат.
 3. Осведомете се предварително дали гостите Ви ще доведат своите домашни любимци. Ако въпросните любимци са кучета, затворете котката си в отделна стая, до която лаещият приятел на човека няма да има достъп. Трябва да знаете, че дори и присъствието на други котки може да не се хареса на Вашия пухчо.
 4. Ако сред гостите Ви има деца, не оставяйте животинката си без надзор. Малчуганите са шумни и понякога прекаляват със своята привързаност. Ограничете времето, през което децата имат достъп до котката. Например, оставете децата да галят котето Ви около 20-30 мин. Нека това става във Ваше присъствие, докато Вие също галите мишеловеца и му говорите. Вашето внимание ще създаде усещане за сигурност и ще намали стреса на котката. След това приберете животното в друга стая.
 5. Хвърлянето на пиратки и фойерверки от терасата е неизменна част от Новогодишното празнуване. Пукотевицата обаче едва ли ще се хареса на мяукащия Ви повереник. За да избегнете стресови ситуации, затворете котката в стая, отдалечена от терасата. Добре е това да е спалня, за да може мишеловецът да се скрие под леглото. Друг вариант е изцяло да изключите пиратките от репертоара си или просто да изразходите пиротехниката си навън.

Коледната украса

Как да украсим за Коледа безопасно, когато отглеждаме котка

Коледата не би била същата без изобилието от гирлянди и коледни играчки. Лошото е, че те са също толкова привлекателни и за котките. Голяма част от писаните не биха пропуснали да се заиграят с гирляндите и всевъзможните украси. Белите могат да варират от бутнати елхи до сериозни наранявания за животинката. Всеки стопанин познава характера на любимеца си и трябва сам да прецени какви предпазни мерки да вземе. Например, ограничете коледната си украса само до 1 стая, в която да не допускате животинката. Или обратното – нека котката обитава само една стая по време на празниците. Използвайте нечупливи пластмасови коледни топки за елхата и окачвайте гирляндите и лампичките на високо, за да не бъдат сдъвкани и погълнати. Всъщност, пазете котката си от всичко, което би било опасно и за малки деца.

Смяна на обстановката

Много хора решават да отидат на почивка по време на Коледно-Новогодишните празници или да посетят роднини. Тогава се изправят пред проблема, на кого да поверят котката си. Има 3 варианта:

 1. Оставете животното вкъщи. Преместването може да е много стресиращо, особено за възрастните женски котки. Те са силно териториални, с малки размери на територията. Териториалните граници на мъжкарите не са толкова ясно обособени и площта на територията им е по-голяма. Независимо от това, рязката смяна на обстановката може да е доста обезпокоителна за по-възрастните животни. Малките котета пък обичат приключенията и лесно ще се адаптират към новата среда. Това поведение се запазва до навършване на 3 години, след което всяка промяна на територията крие риск от стрес. По тази причина, е добре да помолите някой от приятелите си или съсед да се грижи за писаната. Изберете отговорен човек, на когото да поверите здравето на любимеца си и достъпът до жилището си.
 2. Временно оставете животното у приятел. Въпреки, че котките не обичат да се отделят от дома, понякога това е наложително. Също така, писаната няма да се стресира толкова, ако подходите внимателно и изберете заместника си разумно. Първо се осведомете дали в избрания от Вас дом ще има и други любимци. Ако случаят е такъв, вземете в предвид характера на всички включени животни. За по-сигурно, занесете котката си няколко дни по-рано. Така ще имате време да намерите друго място за любимеца си, ако възникне пролем. Освен това, осигурете на котката си среда, подобна на тази, в която е живяла до сега. Това означава, че ако котката е живяла в апартамент, отново трябва да я оставите в апартамент. Дворните котки пък може да се опитат да излязат навън, ако изведнъж се окажат затворени в няколко стаи. Този вариант обаче е за предпочитане, ако се опасявате, че писаната ще избяга от един нов и непознат за нея двор. За максимален комфорт, оставете някаква позната за котката вещ във временния й дом – нейното легълце, любима играчка, дреха с Вашата миризма. Това ще ускори привикването към новата обстановка.
 3. Вземете животното с вас. Едно евентуално пътуване няма да се отрази зле на котката Ви, ако съблюдавате някои правила. Ако ще пътувате с лична кола, може да пренесете котката си в кашон с пробити дупки. Все пак привържете кашона поне на 2 места, за да не изкочи животното. Хубаво е да има човек до кашона, който да говори на котето и да го успокоява от време на време. Това е най-добрият вариант за плашливи животни. Ако ще пътувате с влак или автобус, закупете клетка за котки. Тя значително ще улесни пренасянето на писаната и няма да има опасност животинката да се измуши от някъде. Този вариант е подходящ за кротки животни, с благ темперамент.

Коледната трапеза

Коледната трапеза и доколко е добра тя за котката

Богатата трапеза е неразделна част от празниците. Писаните също ще останат доволни от организираното пиршество. Не всяка храна на масата обаче е полезна за Вашия лакомник. Избягвайте да давате пикантни и силно солени храни. Те могат да предизвикат радразнение на стомаха. Прекалено голямо количество мазни храни като сланина, мастна тъкан и други могат да доведат до повръщане и диария. Освен това, честото присъствие на тлъстини в менюто на котката, може да доведе до високо съдържание на мазнини в кръвта, а от там и до възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза). Ако готвите с много лук и чесън, не давайте от тази гозба на котката. Ако мариновате пържолите с лук и чесън, задължително измийте месото преди да го поднесете на любимеца си. Никога не оставяйте шоколади, бонбони и дъвки на масата. Котката Ви може да се самопокани на безплатен обяд и така да си навлече куп неприятности, тъй като тези продукти са изключително вредни. За да се запознаете с още вредни за котките храни, прочетете статията „Храни, които котките не трябва да ядат”.

Весела Коледа и Щастлива Нова година!

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s