Очи на декоративен заек

Зрението е едно от най-важните сетива при заека. В природата, дивите зайци разчитат изключително много на него, за да забелязват опасностите и да се предпазват от тях. И въпреки, че вкъщи хищниците са отстранени като реална опасност, зрението си остава сред първите места при ориентирането в обстановката при ушаткото. Тъй като вече разгледахме в по-предна статия темата за зрението на декоративния заек, тук ще насоча вниманието Ви най-вече към проблемите, възникващи при този орган и възможните лечения, както и как да реагирате, ако мини питомецът Ви има подобни здравословни проблеми.

Сълзящо око

Това е може би най-често срещаният проблем с очите на заека. Той може да бъде начален стадий на дадено очно заболяване или пък да бъде симптом на по-сериозен здравословен проблем. За съжаление има прекалено много фактори, които могат да предизвикат свръх производство на сълзи при този малък любимец. Някои от тях са:

  • Алергия – причинена от прашно сено, спално бельо, аерозоли за премахване на неприятните миризми в дома;
  • Цигарен дим;
  • Надраскване на ретината;
  • Студ;
  • Високо съдържание на амоняк в урината, дължащо се на високопротеинова диета. Наблюдава се когато има лоша вентилация в помещението, където се отглежда домашния заек;
  • Врастнали се мигли;
  • Други дразнители.

Когато забележите, че заекът има сълзящо око, то трябва да бъде внимателно огледано и по възможност да се премахнат всички дразнители в дома Ви. Също така трябва да се провери дали хранителният режим, който сте изградили на Вашия питомец, не се основава на твърде голямо количество протеини. Следващо действие, което може да направите е да се опитате да измиете окото. Това се прави само с предварително охладена преварена подсолена вода. Идеята на измиването с подобен разтвор е да се избегне сплъстяване на миглите и козината и залепването на окото. Използвайте чист памучен тампон при всяко избърсване на окото на мини любимеца. Ако имате вазелин, то може да сложите и малко количество от него точно под зрителния орган, за да се избегне възпаление поради високата влага. Ако в следващите 24 часа състоянието на ушаткото не се подобри, то потърсете ветеринарна помощ.

Сълзящото око при декоративния заек може да бъде причинено и от прекомерното израстване на зъбите в корените. Много често това израстване може да раздразни или дори блокира слъзните канали на животинката. Наличието на гъст бял секрет в окото или около него е сигурен знак за инфекция на слъзния канал. Освен него може да се наблюдава и леко или напълно затворено око. При посещението на ветеринар в такъв случай трябва да настоявате за задълбочен преглед на зъбите на декоративния заек. При потвърдена инфекция, на Вашия ушатко ще му бъдат предписани антибиотични капки за очи. В по-тежки случаи се налага и прочистване на слъзния канал.

Конюктивит

В следствие от ненавременна намеса при сълзящо око е възможно да се образува конюктивит. При него конюнктивата се зачервява и възпалява и е възможно да има наличие на безцветен или бял секрет от окото. Конюнктивата всъщност е лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка и вътрешните повърхнини на клепача. Сами можете да се досетите, че подобно болежка не е нито приятна, нито безопасна за Вашето декоративно зайче. Ако забележите подобни симптоми, то е добре да премахнете всички възможни дразнители и незабавно да се отправите към ветеринарния кабинет, където ще бъдат поставени антибиотични или противовъзпалителни капки в очите на мини заека.

Язва на роговицата

Както при хората, така и при декоративните зайци, повърхността на роговицата може лесно да бъде наранена от удар или одраскване от чуждо тяло. Надраскването на повърхността на роговицата може да доведе до образуването на язвичка. Тя ще се появи като малко петънце на повърхността на окото, като е възможно то да изглежда мътно. Много е вероятно в такива случаи заекът да затваря своето око наполовина, тъй като ще усеща дискомфорт. При подобни травми е необходимо да се обърнете към ветеринар за подходящо лечение.

За да избегнете образуването на язва на роговицата при домашния заек е добре да избягвате сламата като възможна постеля на клетката. Също така използвайте само пречистен талаш.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s