Видове вътрешни паразити при котките и тяхното лечение

В първата част на статията обърнахме внимание на най-разпространените вътрешни паразити при котките. Сред по-малко известните паразити са:

Giardia

Това е микроскопичен едноклетъчен организъм, живеещ в червата на хора и животни. Не е толкова широко разпространен, но в последно време случаите зачестяват. Нашите писани могат да се заразят чрез замърсена вода, почва или храна.

Симптоми: При котките симптомът е диария, като има вероятност и от следи от кръв.

При човека: Внимавайте, защото може да прихванете Giardia от повърхности, замърсени с фекалиите на Вашия любимец. Но може да се заразите и самостоятелно, от замърсена вода. Симптомите при хората се появяват около 2 дни след заразяване и включват диария, газове, болки в областта на корема и виене на свят.

Лечение при котките: Може да се лекува с PANACUR, Цестал-коте, Бихелдон или друго лекарство, препоръчано от ветеринаря.

Дирофилариоза

Дирофилариоза при котките

Това заболяване е типично за кучетата. Но котките също могат да го прихванат. То се причинява от сърдечен червей, живеещ в сърдечния мускул. Заразяването става чрез ухапване от комар-преносител. Продължителният престой на този паразит в сърцето води до сърдечна недостатъчност и смърт.

Симптоми: Рядко има външни признаци. Сред тях са кашлица, задух, учестено дишане. Също така котката може да повръща.

При Човека: Човекът може изключително рядко и напълно случайно да стане гостоприемник на сърдечния червей. При хората той не може да завърши жизнения си цикъл.

Лечение при котките: Щом животното се зарази, то не може напълно да се излекува. Дори непрекъснато да се използват препарати, те ще убият само ларвите. Възрастните индивиди ще си останат в кръвоносните съдове и сърцето, снасяйки яйца и причинявайки смърт в даден момент. Единственият вариант е да намерим начин да предпазим котката преди да се е заразила. За целта трябва да даваме на любимеца си профилактично Stronghold всеки месец. Съществува и ваксина. За поставянето й се консултирайте с ветеринар.

Острица (E. vermicularis)

Това е малък кръгъл червей, който паразитира в дебелото черво. Тя също е вид дребен глист. Котките обаче не са гостоприемници на острици. Острицата паразитираща по хората не може да живеее в червата на писаните. Котките обаче могат да пренасят нейните яйца по козината си и да заразят хората. Ако видите червейчета по ануса на котката си, това вероятно е T.gondii или глисти, но не и острици.

Симптоми и лечение при човека: През нощта женските острици се придвижват към ануса, където снасят яйцата си. Това предизвиква силен сърбеж. Острицата се среща най-често при малки деца. Може сутрин на гладно да се дават сурови, небелени тиквени семки. Друг вариант е счукан суров чесън, объркан с топло прясно мляко. Потърсете и лекар за всеки случай. Спазвайте добра лична хигиена.

Как да разбера дали котката ми има вътрешни паразити?

 1. Трябва да проверим за общи симптоми – Сигурни признаци са летаргията, липсата на апетит, отслабването, котката се храни, но не наддава тегло, козинката губи блясъка си, бледи венци. Най-издайническият признак е когато котката непрекъснато лиже ануса си и го влачи по земята. Заразяването с някои паразити може да предизвика отделяне на кръв в изпражненията, диария, повръщане. При малки котета следете за анемия и отслабване.
 2. Използвайте ръкавици и прегледайте изпражненията на любимеца си за червеи. Ако откриете дълги бели или кафяви червеи или пък слузести субстанции, значи котката има котешки глисти. Ако откриете бели червейчета приличащи на оризови зърна, значи става дума за Котешка тения (T.gonii). Същото се отнася и за повръщаното. Ако не давате редовно хапчета за вътрешни паразити, добре е да правите чести проверки на изпражненията.
 3. Ако наистина се съмнявате за паразити, проверете и ануса на котката. Може някои от червейчетата да са останали там. Използвайте ръкавици или измийте обилно със сапун ръцете си.
 4. Проверете местата на които спи котката. Котешката тения, например, може да се прехвърли от ануса на котката към завивките на легълцето.

Как най-сигурно да се оттървем от вътрешните паразити?

 1. Хубаво е да ваксинираме котката си или да й даваме редовно хапчета. Като не даваме възможност на проблема да възникне, ще спечелим най-много.
 2. В случай че котето ни все пак е хванало вътрешни паразити, трябва незабавно да му дадем хапчета като се съобразим с възрастта, теглото и дали е бременно или кърмещо.
 3. Трябва да третираме и легълцето на писаната, ако имаме съмнение за паразити. А може и просто да сменим завивките и кашончето, в което спи. Когато ги изхвърляме трябва да ги опаковаме добре, за да не заразят други котки, посещаващи боклукчийските кофи. Същото важи и за други опаразитени предмети.
 4. Можем да напръскаме двора/апартамента си и най-вече местата, които котката посещава най-често. Такъв препарат може да се закупи от ветеринарите аптеки.
 5. Котешката тоалетна трябва да се сменя често като използваме ръкавици и да се мие с гореща вода.
 6. Достъпът на болното животно може временно да се ограничи до терасата или стая, в която не се влиза често.
 7. Да не се допускат други домашни любимци до опаразитената котка. Иначе те също ще прихванат паразитите.
 8. Винаги спазвайте добра лична хигиена. Не давайте на заразената животинка да спи в леглото ви и да се качва по диваните и дрехите Ви. Ако имате двор и от там често преминават чужди котки, по-добре инвестирайте в хапчета и за тях, отколкото после паразитите им да се прехвърлят на Вашия любимец. По възможност ограничете достъпа на котката си до кофи с боклук и задблокови пространства. Също, не взимайте пръст за котешката тоалетна от задблокови градинки, а от закрити дворове или от зоомагазина. Не хранете котката със сурово месо, кокали и риба.
 9. Внимавайте с изхвърлянето на заразени отпадъци. Ако е зима и имате печка може да изгаряте фекалиите. През лятото опаковайте добре отпадъците, за да не бъдат достигнати от други животни. В противен случай можете да предизвикате епидемия сред уличните животни и паразитите да намерят пътя си и до хората.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s