Стоматит при котка

Когато се обсъждат някои от най-характерните котешки болести, е редно да отделим внимание и на тези, засягащи устната кухина и зъбите. Както всички знаем, този тип заболявания са неприятни, често болезнени, а в случая на стоматита и потенциално смъртоносни. За съжаление, животните не могат да ни се оплачат, дори да изпитват силни болки. Така много често, проблемите с устата и зъбите остават незабелязани. А това е крайно нежелателно, щом става дума за стоматит. Навременното откриване на това състояние е жизнено важно за успешното лечение на животното. Затова следете всяко нетипично за котката поведение и редовно преглеждайте любимеца си. Тази статия ще Ви запознае подробно със същността, симптомите и лечението на стоматит.

Какво представлява стоматита?

Както подсказва името („стома” – уста), това е заболяване на устната кухина. Най-общо стоматитът може да се опише като възпаление на устата. Това състояние се среща още под името гингивостоматит, а и още няколко, трудни за запомняне наименования. За разлика от гингивита и пародонтозата, които засягат определени структури (напр. венците, гнездото на зъба и т.н.), при стоматита възпалението обхваща цялата устна кухина, започвайки първоначално като гингивит, а в последствие се разпространява и по останалите тъкани на устата, включително и по гърлото. Стоматитът е хронично заболяване и не може да се излекува напълно, а само да се облекчи.

От какво се причинява стоматита?

Счита се, че стоматитът е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система на индивида разпознава собствените, здрави тъкани и органи като чужди и ги атакува. В случая на стоматита, имунната система на котката реагира пресилено на натрупването на плака по зъбите. Хиперактивността на имунната система води до възпаление на цялата уста, като може да се стигне до загуба на тъкани и дори резорбция на зъби.

Въпреки, че на практика стоматитът е резултат от погрешно активирания автоимунен отговор, като негови причинители могат да се разглеждат и факторите, водещи до появата на плака. Сред тях са:

 1. Лоша устна хигиена
 2. Недостатъчен прием на твърди храни
 3. Бактерии и вируси

Симптоми

Симптомите на стоматит включват:

 1. Лош дъх
 2. Кървящи венци и язви по устата
 3. Зачервени, подути венци; зачервено, нацепено гърло
 4. Силни болки, предизвикващи мяучане (както при хранене, така и при игра)
 5. Животното може да се опита да дращи вътрешността на устата си
 6. Животното може да не Ви позволява да го докосвате, особено по главата и в областта на устата
 7. Обилно слюнкоотделяне (преглъщането е болезнено и котката предпочита да остави слюнката да се оттича навън)
 8. Дехидратация (поради изпитваните болки, животното предпочита да поглъща минимално количество вода)
 9. Занемарена лична хигиена
 10. Загуба на тегло, поради отказ от храна
 11. Резорбция на зъби

Кои животни са най-застрашени?

Няма определена възрастова граница за появата на стоматит – той може да се срещне както при малки котета, така и при възрастни котки. При младите животни, стоматит може да се появи между 3 и 5 месеца, когато излизат постоянните им зъби. До деветия месец, състоянието ще е напреднало значително. Стоматитът, обаче, се среща по-често при зрелите и по-възрастни животни.

Счита се, че някои породи, като хималайските, персийските и сомалийските, са по-податливи на това състояние. Все пак, стоматитът може да бъде открит и у всички останали породи.

Възможността за развитие на стоматит се увеличава, ако Вашият любимец вече страда от някое автоимунно заболяване, котешка левкемия, котешки спин и т.н. Освен това, стоматитът може да се предизвика и подпомогне от други заболявания на устната кухина. Например, гингивит и пародонтоза, които се характеризират с натрупване на голямо количество плака и възпалителни процеси.

Лечение и превенция на стоматит

Идеалният вариант за Вас и Вашият любимец, е да се извършва строга профилактика на устата, която да попречи на появата на плака, а от там и на стоматит. За съжаление, обикновено, коварната болест се открива в напреднал стадии от стопаните. Причината се крие не само в нехайното ни отношение към устната хигиена на животните, но и във факта, че стоматитът започва първоначално като гингивит. Мъркащият пациент ще бъде лекуван според тази начална диагноза.

Състоянието на котката обаче, бързо ще се влоши и ще се появят характерните за стоматита симптоми – подуване и възпаление на цялата уста; язви по устните, езика, небцето и гърлото; силни болки. За съжаление, както всички автоимунни заболявания, така и стоматитът е хроничен. Това означава, че той не може да бъде излекуван напълно, а само овладян и потиснат. Напредналостта на заболяването има значение за насроченото лечение. Ако стоматитът е в начален стадии, то може да се дадат антибиотици. Освен това, може да се промени диетата на животното, в случай, че стоматитът е причинен от алергична реакция към някои храни. Вероятно ще се дават и редица хранителни добавки за намаляване на симптомите. Поискайте и болкоуспокояващи за любимеца си, тъй като медикаментите няма да подействат веднага и лечението може да се проточи. В повечето случаи се налага изваждане на най-засегнатите зъби, а понякога и изваждане на всички зъби. Котки, чиито зъби са изцяло отстранени, чувстват значително подобрение и не стадат така както преди интервенцията. Изпробвани са редица медикаменти за справяне с болестта – имуно-потискащи препарати, стероиди, дългосрочна антибиотична терапия, лазерна терапия и др. Оказва се, че тези методи нямат дългосрочен ефект, а носят със себе си редица странични ефекти. Отстраняването на зъбите може да изглежда радикално, но засега е единственото изцяло успешно лечение. Все пак се постарайте да запазите зъбите на котката, ако пораженията не са необратими.

За да се избегне появата на стоматит, е необходимо да се наблегне на превенцията на плака. Как да постигнете това, може да прочетете в „Устна хигиена при котките”.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s