Гингивит при котките

Скъпи стопани, ако си мислите, че котките са имунизирани срещу стоматологични проблеми, значи трябва да помислите пак! За котките проблемите със зъбите и устата изобщо не са непознати и дори в някои случаи могат да бъдат предизвикани чрез неправилна диета и лоша хигиена на устата. Такъв е и случаят с гингивитът.

Какво разбираме под гингивит?

Гингивитът представлява възпаление на венците. Възпалението може да засегне част от венеца (напр. около един зъб) или целите венци. За щастие, това заболяване е обратимо и животното може да се възстанови напълно при навременно реагиране. Без намеса от наша страна обаче, гингивитът постепенно ще премине в пародонтоза. Това заболяване е далеч по-трудно за лечение и по-болезнено за животното. Стоматитът, който е автоимунно заболяване, също ще протече в началната си фаза като гингивит.

От какво се предизвиква гингивитът?

Основната причина за появата на гингивит е натрупването на плака по зъбите. Конкретните причинители на заболяването са бактериите, полепващи се по плаката (напр. пептострептококи, порфиромонас, актиномицети и др.). Те отделят токсини, дразнещи меките тъкани на венеца. Самата плака представлвява жълт налеп по зъбите на котката и ако не се отстрани навреме, тя се втвърдява и превръща в зъбен камък. Ако плаката и зъбният камък достигнат до линията на венеца, те започват да го дразнят и възпаляват. Важно е плаката да се отстранява още преди да се е превърнала в зъбен камък, тъй като бактериите много по-трудно се отделят от него, дори чрез остъргване, което допълнително увеличава риска от инфекция на венците.

Диетата на животното и хигиената на устата са решаващи за предизвикването или предотвратяването на гингивит. Например, котки, хранещи се само с меки храни (консерви и др.) по-лесно развиват плака по зъбите. Ако менюто на Вашата писана е такова, задължително търкайте периодично зъбите на животното с четка или гел за зъби. От друга страна, ако включите в диетата на животното по-твърда храна (кокали, кожа и др) или давате лакомства за дъвчене, плаката ще се остъргва механично и рискът от гингивит ще намалее.

Гингивитът не винаги е резултат от лоша хигиена или неподходяща диета. Някои вируси, като калцивирусът, всъщност увеличават риска от развитие на гингивит. Ако гингивитът на котето Ви е придружен от сълзящи очи и/или течащ нос, то животното със сигурност е заразено с калцивирус. Съществува ваксина, която да предотврати появата на калцивирус.
Други фактори, допринасящи за развитието на гингивит, са напредналата възраст, сгъстените зъби, уремия, диабет, автоимунни заболявания, котешки спин, котешка левкемия.

Симптоми:

  1. Лош дъх (халитоза)
  2. Пожълтели зъби (плака) и зъбен камък
  3. Зачервени и подути венци (най-вече в близост до зъбите)
  4. Кървене от венците
  5. Обилно слюнкоотделяне
  6. Отказ от храна, отслабване
  7. Видима болка при дъвчене
  8. Животното не може да затваря устата си

Кои животни са най-застрашени?

Гингивит може да се появи при котки над 2 годишна възраст, като с възрастта рискът за това се увеличава. Също така, това заболяване се среща по-често при чистокръвни животни.

Лечение

Като цяло, лечението зависи от напредването на заболяването. Ако сте имали късмет и сте забелязали възпалението в самото му начало, то може просто да изтъркате зъбите на котето с четка, котешки пасти за зъби или гел за почистване на зъбите. В повечето случаи, обаче, проблемът се открива в напреднал стадий. Тогава се налага да посетите ветеринар, който да остърже плаката и зъбния камък под упойка и да даде антибиотици. Възможно е да се стигне и до отстраняване на някои от зъбите, ако инфекцията е много напреднала. Оставен без лечение, гингивитът ще предизвика изчезване на венците, оголване на зъбите и тяхното падане (пародонтоза). Освен това, инфекцията може да се разпространи и към някои вътрешни органи (бъбреците, сърцето).

Превенция на гингивит

Когато говорим за превенцията на гингивит, всъщност става дума за предотвратяване на появата на плака. Това става по 2 начина:

  1. Ръчно почистване на зъбите
  2. Поддържане на устната хигиена чрез храната

Както стана ясно в началото на статията, поемането на твърди храни пречи на натрупването на плака. Например, в природата сдъвкването на костите, кожата и перата на плячката спомага за естественото остъргване на зъбните полепи. За най-подходящи твърди храни се считат кокалите, кожата, суровото месо. Тъй като суровото месо винаги носи риск от салмонела, може просто да сварите по-жилав тип месо, пилешки фенери, пилешки шийки и др. Счита се, че сухата храна за котки не оказва задоволителен почистващ ефект на зъбите. Частици от нея могат да се заклещят между зъбите и да подпомогнат полепването на бактерии и развитието на инфекция. Някои съвременни специалисти пък защитават тезата, че влагата от консервираната храна отмива хранителните частици, което на свой ред предпазва зъбите. Дали това е маркетингова стратегия на определени компании, тепърва ще се разбере. Засега опитът показва, че животни имащи еднообразна диета от мека храна, по-често развиват гингивит. Истината е, че котките ще спечелят най-много от едно балансирано меню, включващо както мека, така и твърда храна, независимо дали тя е купешка или домашно приготвена.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s