Пародонтоза при котките

Устната хигиена при котките е не по-малко важна от тази при хората. Пренебрегването на този аспект от обгрижването на животното може да му коства много мъки, а на нас – време и средства. И тъй като писаните не могат самостоятелно да мият зъбите си или да посетят стоматолог, ние стопаните трябва винаги да сме нащрек. Трябва да сме особено бдителни за развитието на пародонтоза.

Какво представлява пародонтозата?

Пародонтозата е възпаление на част или на всички поддържащи структури на зъба – венците, гнездото на зъба, сухожилията, алвеоларната кост. Пародонтозата е болезнена и често води до загуба на болните зъби, а понякога и до увреждане на някои вътрешни органи. Това заболяване е резултат от дълго нелекуван гингивит (възпаление на венците). Всъщност, гингивитът се счита за началната фаза на пародонтозата. Той е обратим и сравнително лесно лечим, но оставен да се развие в пародонтоза, може да има сериозни последствия за здравето на Вашия любимец. Важно е да се запомни, че за разлика от гингивита, пародонтозата е необратима, поради което трябва да се обърне голямо внимание на нейната превенция.

От какво се предизвиква пародонтозата?

Както стана ясно, пародонтозата започва първоначално като гингивит. Ето защо, не е трудно да се досетим, че двете заболявания имат един и същ причинител. А именно – бактериите полепващи се по зъбната плака и отделящи токсини. Сред тези бактерии са пептострептококите, порфиромонас, актиномицетите и др. Тези бактерии не само се откриват в плаката по зъбите, но дори спомагат за нейното образуване. С времето, плаката се превръща в зъбен камък, който също е отлична среда за развитието на бактерии, като същевременно е далеч по-труден за премахване. Самото присъствие на плака по зъба не е причина за развитието на инфекция. Когато обаче плаката и зъбният камък достигнат до линията на венеца, те го раздразняват и възпаляват. Това е началото на гингивита. Гингивитът преминава в пародонтоза в момента, в който плаката и зъбният камък започнат да се натрупват под венеца (между венеца и зъба). Венецът постепенно се отделя от зъба и образува „джоб”, в който се натрупват още повече бактерии. Токсините, отделяни от бактериите, дразнят венеца, което от своя страна предизвиква възпалителен процес. Токсините, в комбинация с възпалението увреждат поддържащите тъкани на зъба.

Други фактори, допринасящи за развитието на гингивит и пародонтоза, са напредналата възраст, уремия, диабет, автоимунни заболявания, котешки спин, котешка левкемия.

Как прогресира пародонтозата?

Пародонтозата не е заболяване, появяващо се изневиделица. Това състояние се развива с течение на времето и могат да се различат следните фази:

 • Етап 1: Един или повече от зъбите развиват гингивит, но без отделяне на венеца от зъба. На този етап се усеща лека миризма от устата, плаката не е толкова забележима, венците са зачервени само в близост до зъба.
 • Етап 2: 25% отделяне на венеца от зъба. Венците за зачервени, подути и чувствителни на допир. Появява се лош дъх. На този етап гингивитът не може да се лекува у дома. Необходима е намесата на ветеринар.
 • Етап 3: 30% отделяне на венеца от зъба. Гингивитът е прогресирал в ранна пародонтоза. Забелязва се голямо количество плака и зъбен камък, както и силна миризма от устата. Венците са зачервени, подути и кървят. Засегнатите зъби може да са болезнени. Забелязват се промени в поведението на животното – липса на апетит, раздразнителност, летаргия, силно слюнкоотделяне, дращене на устата с лапа. Възможно е част от костта да е започнала да се „стопява”. На този етап пародонтозата е лечима и може да няма сериозни последствия за котката.
 • Етап 4: Същинска пародонтоза (над 50% отделяне на венеца от зъба). Тя вече е хронична и включва сериозен възплителен процес, обхващащ поддържащите тъкани на зъба. Венците и алвеоларната кост се „стопявят”, забелязва се кървене от устата, силна болка. Някои зъби вече ще се клатят. На този етап лечението ще включва изваждане на засегнатите зъби, почистване на останалите зъби и редовни проверки при ветеринар. Възможно е възпалението да засегне вътрешни органи като бъреците, сърцето, черния дроб.

В най-напредналия стадий на пародонтоза се наблюдава силно изразено „стопяване” на венеца, сухожилията и алвеоларната кост. Корените на зъба се оголват и той сам изпада. На този етап се налага операция или умъртвяване на животното в зависимост от общото му състояние.

Симптоми

 1. Лош дъх (халитоза)
 2. Пожълтели зъби и зъбен камък
 3. Зачервени, подути и кървящи венци
 4. Гной около един или няколко зъба
 5. Обилно слюнкоотделяне
 6. Отказ от храна, летаргия
 7. Котката дъвче на една страна, отказва твърда храна
 8. Дращене на устата с лапа
 9. Клатещи се или липсващи зъби

Кои животни са най застрашени?

Пародонтозата е често срещано заболяване и може да се налюдава при котки над 3 години. Все пак е по-често срещана при по-възрастни писани. Макар и рядко, някои млади животни между 1 и 3 години, могат да развият гингивит с последваща пародонтоза. Също така, процентът на боледуващи животни е по-висок при чистокръвните породи.

Лечение и превенция на пародонтоза

Котки, страдащи от пародонтоза, се нуждаят от професионална помощ. Избраният от Вас ветеринар ще определи сериозността на заболяването и в зависимост от степента на увреждане, ще насрочи лечение. Най-вероятно то ще включва пълно почистване на зъбите, отстраняване на гнойта чрез цепване на венците, изваждане на зъба, подаване на антибиотици и др.

Превенцията на пародонтоза е значително по-лесна и по-евтина от лечението. За да предпазите мъркащия си любимец от подобни усложнения търкайте зъбите на котката с четка, давайте твърди храни (напр. кокали, пилешки шийки), дъвчащи лакомства, дъвчащи играчки или хранителни добавки, намаляващи образуването на плака. Повече за устната хигиена на Вашата котка можете да научите в статията „Устна хигиена при котките”.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s