Конюнктивит при котка

Всички сме чували за конюнктивитът при хората и за неговите неприятни последствия. Но вероятно не всички знаят, че котките също страдат от това заболяване. Всъщност, конюнктивитът е един от най-често срещаните очни проблеми при писаните.

Какво представлява конюнктивитът?

Конюнктивитът се изразява във възпаление и подуване (удебеляване) на конюнктивата. Конюнктивата представлява мукозна мембрана, подобна на лигавицата на устата и носа. Тя покрива склерата (бялата част на окото) и вътрешността на клепачите, включително и третия клепач (мигателната ципа). При наличие на конюнктивит се забелязва характерно порозовяване и подуване на тъканите около ириса. Конюнктивитът може да обхване само едното око или и двете очи; да бъде както остър, така и хроничен; както инфекциозен, така и неинфекциозен. Той се счита за потенциално опасно заболяване, тъй като при продължително нелечение може да доведе до слепота и евентуално до смърт. Причинителите са разнообразни.

Причинители на конюнктивит:

1.Котешки херпесвирус (FHV-1)– Това е най-честият причинител на конюнктивит. Първоначално той предизвиква котешки грип, като в последствие писаните могат да развивият и конюнктивит. Силно заразен, макар че не води до конюнктивит при всички болни животни. Веднъж заразено, животното остава преносител до края на живота си.

2.Котешка хламидофила – Вторият по-честота причинител е бактерията Chlamydophila felis. Също може да предизвика котешки грип. Среща се често при малки котета и млади животни, но също и при възрастни животни.

3.Други вируси (калцивирус; реовирус) – Калцивирусът и реовирусът също причиняват котешки грип и в последствие – конюнктивит при някои животни.

4.Алергии (полени, растения и др.)

5.Чужди тела (прашинка, косъм, мигла, семе от растение и др. )

6.Дразнители (дим, газ, прах)

7.При одрасквне

8.Кератоконюнктивит сика – това състояние е известно още като „сухо око”. То представлява възпаление на окото, причинено от липса на овлажняване. В някои случаи сълзите не достигат до окото поради травма, а в други – заради възпаление на слъзните жлези и канали.

Ако са засегнати и двете очи едновременно, най-вероятно става дума за вирус (херпесвирус, калцивирус). Ако конюнктивитът се развие първо в едното око, а след няколко дни и в другото, вероятно става дума за хламидофила. Гъбични инфекции рядко причиняват конюнктивит.

Симптоми:

Възпаление на очите при котките

 1. Секрет от очите – в зависимост от причинителя, секретът може да бъде воднист и прозрачен или гноен (зеленикав или жълт).
 2. Зачервяване на конюнктивата
 3. Подуване на клепачите или цялото око, подаване на третия клепач навън
 4. Котката мига често и търка с лапа окото си
 5. Възможно е да забележите симптоми на котешки грип, ако причинителят е херпесвирус, калцивирус или реовирус. Тези симптоми включват кихане, кашляне, секрети от носа и очите.

Етапи на развитие на конюнктивит:

Етапи на развитие на конюнктивита при котките

Кои котки са най-застрашени?

Котки от всички възрасти могат да развият конюнктивит. Но като малки, котетата често преминават през лека форма на конюнктивит. Особено, ако майка им е носител на херпесвирус. Все пак най-голяма честота на това заболяване има при чистокръвни животни, особено персийските и хималайските котки.

Има ли опасност за човека?

Вирусните и бактериални причинители на конюнктивит при котките са видово специфични. Това означава, че те са заразни само за писаните и не могат да се прехвърлят върху човека. Достатъчно е да измиете ръцете си след контакт с котето и няма да има за какво да се притеснявате.

Лечение:

Лекият конюнктивит може да се лекува у дома, само с промиване на очите с топла вода или физиологичен разтвор, 2-3 пъти на ден. Гнойният конюнктивит обаче изисква прилагането на лекарствени препарати. С много добро действие е Гентакулин 0,3%. Това е мехлем, който се поставя 2 или 3 пъти на ден, в зависимост от сериозността на възпалението. Поставянето става като разтворите клепачите на животното и изстискате малко от мехлема директно върху окото. Разтворете и затворете клепачите няколко пъти, след което прекарайте пръст отгоре. Това се прави, за да се разнесе лекарството навсякъде. Много е важно да запомните, че мехлемът трябва да достигне до окото, а не само да бъде размазан върху клепача. Друг препарат, който може да се използва е Тобракулин 0,3%. Това е широкоспектърен антибиотик под формата на капки за очи. Да се слага поне 4-5 пъти на ден. За много тежки случаи на конюнктивит може да приложите Ауреомицин.

Все пак, при проблем с очите, е добре да посетите ветеринар. Там, със сигурност ще се определи причинителя на възпалението и ще се назначи лечение. Например, ако конюнктивитът е следствие от алергия, ветеринарят най-добре ще определи източника на алергичната реакция. Ако има чуждо тяло, неговото изваждане трябва да се извърши от специалист.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

2 responses »

 1. diana каза:

  От къде мога да купя лекарството Гентакулин 0,3% или Тобракулин 0,3% ?

  • jivotinkiteydoma каза:

   Могат да се закупят от всяка една ветеринарна аптека. Не е необходима рецепта за тях. Трябва само да отидете до най-близката ветеринарна аптека! Дори би трябвало да можете да ги закупите и директно от ветеринар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s