Очни секрети при котенца

Всички, които са гледали малки котета, знаят, че при голяма част от тях се появява сълзене и слепване на очите (лек конюнктивит). Обикновено тези проблеми преминават от самосебе си, но е добре очичките им редовно да се почистват. Симптомите най-често са предизвикани от бактериална или вирусна инфекция. Този тип инфекции не са опасни за нас, но в някои случаи могат да доведат до усложнения при котетата като гноен конюнктивит, който е опасен за малките.

Причинители:

1.Вирусна инфекция – Може да е резултат от херпесвирус, калцивирус, реовирус. Най-често става дума за херпесвирус (причинител на котешки грип). Секретът е прозрачен и воднист. При вирусните инфекции се засягат и двете очи едновременно. Херпесвирусът крие рискове за малките котета и при нелечение може да доведе до гноен конюнктивит и смърт.

Обикновено майката предава херпесвирусът на малките си. Веднъж заразени, до 80% от котките стават негови преносители до живот. Херпесвирусът може да се прояви повторно единствено при стрес, иначе не пречи на нормалния живот на писаните. Малките пухчовци просто трябва да го преболедуват.

2.Бактериална инфекция – Тя се получава при заразяване с хламидофила (Chlamydophila felis ). Обикновено, секрети започват да се отделят първо от едното око, а след няколко дни и от другото. Причината за това забавено разпространение е, че бактериите се разнасят при допир (напр. малкото търка болното око с лапичка, след което отърква и здравото). Затова, понякога се случва да боледува само едното око, а другото да остане здраво. Характерно за бактериалната инфекция е, че секретът е гъст и представлява слуз или гной. Но може и да е прозрачен и воднист. По клепачите може да се образуват корички или очите да се слепят.

Котетата се заразяват най-често от майка си или от други котки с които имат контакт. Най-често боледуват малки, отглеждани в двор, поради свободния достъп на други животни или ако в дома се отглеждат повече котки.

Кои котета са най-застрашени?

Този тип проблеми са най-опасни за котета, които са отбити рано и не са получили задоволителен имунитет от майчиното мляко. А също и за по-дребните и слабички малки от котилото. Възможността за заразяване на малките с бактерии и вируси нараства, ако те имат контакт с други котки (напр. стопанина отглежда повече от 1 котка). Женски, носители на херпесвирус, винаги предават вирусa на котилото си, дори да са изолирани от други животни.

Лечение:

Независимо дали отделянето на очните секрети е причинено от бактерии или вируси, лечението е почти еднакво. Единственото, на което трябва да обърнете внимани е сериозността на възпалението.

Лек конюнктивит:

Под лек конюнктивит се разбира най-леката форма на възпаление – отделяне на воднист секрет, отделяне на пихтиест секрет (жълто-зелен), слепване на клепачите. Но без зачервяване и подуване на очите.

Конюнктивит при малко коте

Лекият конюнктивит може да се лекува и у дома. Лечението включва редовно почистване на очите. Това става с памук, натопен с топла вода. Още по-добре е тя да е преварена или да се използва чай от лайка. Хубаво е почистването да става отвън навътре, за да не се разпространи инфекцията. По същата причина използвайте различни памучета за двете очи и нека всяко забърсване става с чиста част от памучето.Tо трябва да се извършва поне 2 пъти на ден или когато видите, че се е насъбрал секрет, слепващ клепачите на котето. Ако слепването на очичките продължава по-дълго, започнете да прилагате Гентакулин 0,3%. Това е мехлем, който се поставя 2-3 пъти на ден. Поставянето става като разтворите клепачите на животното и изстискате малко от мехлема директно върху окото. Разтворете и затворете клепачите няколко пъти, след което прекарайте пръст отгоре. Това се прави, за да се разнесе лекарството навсякъде. Много е важно да запомните, че мехлемът трябва да достигне до окото, а не само да бъде размазан върху клепача. Ако изпитвате трудност с прилагането на мехлема, може да използвате капки за очи Тобракулин.

Гноен конюнктивит:

Лекият конюнктивит може да премине в гноен. Ако се появи зачервяване на очите и клепачите, отделяне на гнойна слуз,както и подуване на очите, вече става дума за гноен конюнктивит.

Гноен конюнктивит при малки котета

Лечението също включва промиване на очите 2-3 пъти на ден, но само по себе си, това не е достатъчно. Необходимо е да слагате Тобракулин или Гентакулин (0,3%) 2 или 3 пъти на ден, в зависимост от сериозността на възпалението. За много тежки случаи на конюнктивит може да приложите Ауреомицин.

Все пак, ако котето ви е развило гноен конюнктивит, е препоръчително да го заведете на ветеринар. Например, при ифекция с херпесвирус, конюнктивитът може да е придружен от силно отслабване, кашлица и т.н.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

2 responses »

 1. Валентина Стоянова каза:

  Здравейте, имам шотланска котка и искам вашият съвет. Разболя се от херпес вирус и така се заразиха и останалите котки. Въпросът ми е – редно ли е женската котка отново да се запложда или да се кастрира?

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте,

   Herpes вируса причинява инфекции на горните дихателни пътища и конюнктивит. Не е смъртносен в повечето случаи, но съществува по-голям риск за малки котета. Все пак диагнозата звучи по-страшно
   отколкото е в действителност. При много голяма част от котките няма допълнителни усложнения и те могат да живеят спокойно до дълбоки старини. Вярно е, че вирусът ще персистира в организма на животното, но симптомите могат да се върнат само в случай на някакъв стрес. Котката вероятно няма да отделя вирусни частици непрекъснато и няма да е опасна за себеподобните си след преминаване на първоначалната инфекция. Все пак, ако решите да заплодите женската със здрав мъжки, най добре вземете мерки, като например им давате храна в отделни съдове и не им давате да спят в едно легло. Също така, след приключване на разгонването, отделете мъжкия.

   Женската вероятно ще предаде вируса на малките си, независимо дали бащата е здрав или не. Но симптомите при малките са предимно възпаление на очите (конюнктивит). Лесно се лекува с тобракулин или гентакулин. Риск за живота им може да има единствено при недохранване, стрес или продължително нелечение на очната инфекция. Все пак, ако подарявате котета предупредете бъдещия стопанин, за да може да реагира адекватно при евентуално „събуждане” на вируса.

   За обобщение- не е необходима превенция на вируса чрез кастрация. Повечето собственици дори не знаят, че животните им са носители на херпес. Често срещана инфекция е и не пречи на нормалния живот на котето. Не се предава на хората.

   Поздрави,
   Ани

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s