В какво се изразява диарията?

Диария при котките

При нормално изхождане, изпражненията са кафяви на цвят и продълговати. При наличие на диария обаче, изпражненията са силно рехави до почти течни. Забелязва се и промяна на цвета – посветляване или потъмняване.

Диарията при котките може да бъде:

 • Акутна (остра) – появява се изведнъж и може да трае до 2-3 седмици
 • Хронична – трае повече от 2-3 седмици

Възможни причинители

Когато котката Ви страда от този проблем, най-важното на което трябва да обърнете внимание е, че диарията сама по себе си не е заболяване, а симптом. Причините за диарията може да са маловажни, но може и да са животозастрашаващи:

1.Поемана храна – Не всичко, с което храните котката си е полезно. Например, някои марки храни съдържат повече растителни компоненти, които не се усвояват от котешкия организъм и се изхвърлят бързо. Рязката промяна в диетата също може временно да разтрои стомаха на писаната Ви. Кравето мляко е една от храните, предизвикващи диария при котките. Не давайте често мляко, особено на малки котета, защото рискувате обезводняване, което от своя страна може да има сериозни последствия за тях. При промяна на даваната храна, диарията се прекратява.

2.Бактериални инфекции –най-податливи на бактериални инфекции са младите животни. Сред честите причинители на диария са Salmonella, E. coli, Clostridia и Campylobacter. Придружаващи симптоми са загуба на апетит, отслабване, висока температура, повръщане, апатия. Лечението включва подаването на антибиотици, а при силно отслабване – поставяне на системи.

3.Вирусни инфекции – диарията е основен симптом на вирусните инфекции. Най-често писаните се заразяват с котешка чума (панлевкопения), вируса на котешката левкемия, котешки СПИН, котешки корона вирус, инфекциозен перитонит.

4.Паразити – много често след опаразитяване котките развиват разтройство.

 • Клас Нематоди – освен диария се наблюдава загуба на апетит и забавен растеж.
 • Анкилостоми (кукести червеи) – освен диария се наблюдава подут корем, побеляване на венците, анемия, отслабване, повръщане, тъмни, почти черни изпражнения. При малки котета тези червеи може да причинят смърт поради анемия и слабост.
 • Кокцидиа – освен диария, тези паразити причиняват отделяне на кръв и слуз в изпражненията. Заразяването с кокцидиа може да е опасно за малките котета.
 • Гиардиа – освен диария, се наблюдава отслабване, повръщане, болки в корема. Изпражненията са силно миризливи, светли на цвят (жълтеникави или зеленикави) и съдържат слуз и дори понякога кръв.
 • Tritrichomonas foetus – едноклетъчен организъм, предизващ диария с отделяне на слуз, кръв и болезнен анус.

5.Алергия – по-рядко срещано състояние, при което животното развива алергия към определени храни, давани много често т.е при еднообразна диета.

6.Чревни тумори (лимфом; аденокарцином) – характерни за по-възрастни котки.

7.Липса на витамин B12 – при външно поемане на този витамин, диарията спира.

8.Системни заболявания – такива са например заболяванията на щитовидната жлеза, бъбреците, черният дроб и т.н.

9. Чревни възпаления – това са група нарушения, получени в резултат от имунна реакция на организма към храни и др. Страничен ефект се явява хроничната диария. Други симптоми са повръщане, анемия, недохранване.

10.Лекарства и токсини – диарията може да е защитна реакция на организма, с цел да се отделят погълнати вредни вещества.

11.Панкреатит – възпаление на панкреаса. Тъй като панкреаса не произвежда достатъчно храносмилателни ензими, храната не може да се разгради добре, което води до диария при котката.

Лечение

Дехидратация при котките

Лечението на диарията при котката зависи от причинителя и от сериозността на състоянието.
Ако котето Ви има разстройство, но е жизнено, игриво и има апетит, значи проблемът не е толкова сериозен и вероятно е временен. За всеки случай, спрете храната за 24 часа, а за малки котета – 12 часа. След това, няколко дни хранете любимеца си с ориз, смесен с пилешко, кремвирш или салам. Не забравяйте обаче, че при диария животното лесно се обезводнява. Признак на дехидратирането е нееластичната кожа. Ако защипете кожата на гърба и тя не се отпусне бързо, значи котето е обезводнено.

Докато писаната страда от диария, тя трябва винаги да има достъп до вода. Ако се наложи подавайте течности със спринцовка или капкомер!

Някои източници посочват тиквеното пюре като добър лек срещу диария. Дава се около 3-4 пъти на ден в продължение на 2 дни.
В случай на бактериална инфекция и опаразитяване се дават съответно антибиотици и противопаразитни средства. При някои тежки случаи може да се наложи подаването на имуносупресорни медикаменти и дори операционна интервенция (напр. при тумори).

Кога да потърсим ветеринар?

Разстройство при котките

 1. Диарията е хронична
 2. Наличие на кръв
  • Червена кръв в изпражненията – не се счита за толкова опасна
  • Черна, съсирена кръв – знак за сериозен проблем
 3. Изпражненията са черни на цвят
 4. Изпражненията отделят силна миризма
 5. Силно отслабване и липса на апетит
 6. Апатия, летаргия
 7. Дехидратиране
 8. Болки
 9. Повръщане
 10. Висока температура

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s