Опадване на козината при котката

За нашите писани е напълно нормално всеки ден да загубват по малко от козинката си. Най-голямо количество косми се отделят по време на сезонната смяна на кожухчетата им – на пролет и на есен. Опадалите косми обаче бързо се заместват от нови и по космената им покривка не се забелязват обезпокоителни промени. Все пак, има различни паразити и заболявания, които могат да причинят оредяване на козината при котаката, поява на голи петна и т.н.

Ето и някои от най-честите причини за загуба на козина у котките:

Опадване на козината на котката в следствие от космоядиОпаразитяване на котката с космояди

1.Космояди – Това са малки по размер безкрили насекоми от разред Хапещи въшки. Те са често срещани външни паразити по птиците и бозайниците (напр. котки и кучета). Възрастните форми живеят около 2-3 месеца, а яйцата им се излюпват за около 10-12 дни. Хранят се с люспи от горният слой на кожата и косми.

Симптоми: Характерно за опаразитяването с космояди е, че не се появяват голи участъци, а козината изглежда като ниско подстригана. Първоначално, скъсяването на козината започва от горната част на главата и ушите, като постепенно преминава и към врата. В този момент, вратът на животното ще изглежда силно изтънял. Когато космоядите се разпространят по цялото тяло, котката ще изглежда като проскубана, със силно оредяваща козина, но без голи петна. Възможно е оредяването на козината да започне първо в основата на опашката. Могат да се срещнат и други симптоми като сърбеж, хапане на опаразитеното място, зачервяване на кожата.

При човека: Човекът и свинята не са гостоприемници. Няма опасност от опаразитяване.

Лечение: За справяне с космоядите се използват същите препарати като за борба с бълхите – пудри, капки и др. Животното трябва да се третира няколко пъти през 2 седмици. След отстраняване на космоядите козината пораства отново.

2.Трихофития (стрижещ лишей)Трихофитията се причинява от гъбички. Това заболяване е силно разпространено сред домашните животни като например котки, кучета, коне, говеда и т.н. То е сезонно и упорито т.е ще се появява по едно и също време в продължение на няколко години. Гъбичките могат да се запазят по кожата в продължение на 5-10 години, а в околната среда – от 3 месеца до 2 години.

Симптоми: Гъбичките имат повърхностна форма засягаща космите, но и дълбока форма, поразяваща гладката кожа на животното. Когато са засегнати космите, се наблюдава пречупване на косъма и оформяне на кръгли или овални участъци с по-късо окосмяване. Когато се засяга и кожата, се образуват добре оформени кръгли, голи петна. В периферията се наблюдава зачервяване. Може да се образуват и струпеи, люспи и корички. Трихофитията се наблюдава най-вече в областта на главата (уши, муцуна).

При човека: При хората това заболяване засяга космите, ноктите и гладката кожа. Заразяването става при допир от животно на човек, от човек на човек или при допир до вещи – гребени за вчесване, котешки легълца и др. Най-лесно можем да прихванем гъбички през наранени повърхности на кожата (рани, одрасквания). Най-податливи са децата, старите хора и хората с ниска имунна система. Възрастните индивиди са относително резистентни. Необходимо е да се спазва добра лична хигиена; да не се позволява на животното да лежи по легла и дивани; да не бъде докосвано по заразения участък (или да се ползват ръкавици); дрехи и завивки да се перат при високи температури.

Лечение на трихофития при котка

Лечение: Лечението включва намазване с мехлем на поразения участък и около него. Най-често се използва „Спорил“. Той действа и при други дерматофитози като например микроспорията, която е много подобна на трихофитията. Може да се използва и йодна тинктура. Освен това, някои ветеринари предписват хапчета за орална употреба. Такива са „Гризеофулвин” и „Кетоконазолът“. Те обаче не бива да се прилагат при бременни женски котки, тъй като могат да предизвикат увреждания при малките. Лекарства, съдържащи кетоконазол (напр. Низорал таблетки), дори са спрени от употреба, тъй като увреждат черния дроб при продължителна употреба. За лечение на трихофития се препоръчва използването на лекарства под формата на мехлеми. Съществуват и ваксини срещу дерматофитозите.

Ако отглеждате повече от едно животно, отделете заразеното и му осигурете отделни прибори за хранене, завивки, тоалетна. Изхвърлете или изперете в гореща вода старите завивки, върху които е лежало то. За дезинфекция на вещи може да използвате различни хлорни и други дезинфектанти (напр. разреден натриев хипохлорид). При съмнения за подобно гъбично заболяване, обаче, най-добре се обърнете към ветеринар.

3.Краста – Това заболяване се причинява от няколко вида акари. То е характерно за кучетата, а при котките се среща по-рядко. Акарите, паразитиращи при котите, са два вида: Notoedres cati и Sarcoptes scabei (рядко срещан).

Симптоми: Симптоми се наблюдават до около седмица след заразяване. Те включват неспокойство, сърбеж, упорито чесане. Появяват се голи участъци с неправилна форма, покрити със струпеи и корички. Обикновено акарите засягат ушите и главата, но могат да се разпространят и по цялото тяло.

При човека: Акарите, причиняващи краста у котките, не могат да завършат жизненият си цикъл в човешки гостоприемник. Възможно е човек да се зарази, но инфекцията няма да може да се разпространи и ще е ограничена само в един участък.

Лечение: Важно е котката да се изолира от други животни. Да се почистят или сменят приборите и легълцето й. Лечението може да се осъществи например с мехлеми, инжекции, с шампоани. При напреднал стадии на краста се предписват и антибиотици за отстраняване на възможни вторични инфекции.

4.Алергия – Падането на козината може да е реакция към определена храна, цигарен дим, почистващи препарати или други алергени в средата. Често, алергията при котките причинява и сърбеж. За да се подобри състоянието на злощастната котка, причинителят трябва да бъде отстранен. За съжаление, откриването на точния алерген е трудно. Заведете любимеца си на ветеринар, за да се консултирате относно възможните причинители и за поставяне на лекарства, облекчаващи симптомите на алергията. Някои котки са алергични към ухапвания от бълхи. Ухапването причинява силен сърбеж, поради което котката хапе и чеше мястото, често до откъсване на парчета козина.

Окапване на козината при котка в следствие от сбиване

5.При сбиване – Много често, благодарение на коварните си нокти, котките успяват да свалят цели парчета козина от опонентите си. В резултат, може да се наблюдават оголени петна с неправилна форма и различни размери. Може да има следи от кръв, но петното може и да е чисто и идеално голо. Такива рани се получават най-често в областа на главата, шията или от двете страни на тялото. Ако обаче, голото петно е с правилна кръгла форма, с зачервени краища или люспи, вероятно става дума за трихофития.

6.Стрес – Някои котки започват сами да оскубват козината си, когато са под напрежение, оголвайки цели участъци от тялото си. Причините за стреса може да са преместване в ново жилище, друго животно, присъствие на чужд човек, бебе в семейството и др. Опитайте се да осигурите на животното спокойствие. Потърсете ветеринар за консултация и временно поставяне на яка.

7. Психогенна АлопецияКотката изпитва непреодолимо желание да се лиже и почиства. Това може да доведе го загуба на козина. Някои котки дори нарочно хапят и дърпат козината си, което обуславя появата на голи петна. Не е често срещано състояние.

8.Пиодерма – Бактериална инфекция, развиваща се около наранена или одраскана кожа. Инфекцията постепенно се разпространява и води до загуба на козина в този участък на тялото. Може да се наблюдава и появата на гной и лезии. Важно е участъкът да се почиства редовно. Заведете писаната на ветеринар, за да се открие първопричината за тази инфекция.

Изгаряне от слънчева светлина при котките

9.Пряка слънчева светлина – Излагането на силна светлина може да доведе до падане на козината по ушите. Това се случва при бели котки или котки с бели уши. След оголването на ушите, по краищата им постепенно ще се образуват корички и люспи. Слънцето нанася щети върху кожата на ушите поради липсата на пигментация в бялата козина. Освен това, там козинката е най-тънка и не предлага особена защита.

Лечение: Не позволявайте на котката да се препича на слънце. Дръжте я далеч от пряката слънчева светлина. Има опасност след време животното да развие рак на кожата, който се лекува чрез хирургично отстраняване на ушите. Ако писаната живее навън, мажете ушите 2 пъти на ден със слънцезащитен крем (висок фактор). Ушите на животинката постепенно ще се възстановят.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

10 responses »

 1. gameReseter каза:

  Като собственик на доста котки от малък, даже не знаех за повечето от тези неща :O

 2. Лилия каза:

  Здравейте! Котаракът ми е на около 8-9 месеца, през 2 месеца му слагам пипети против бълхи и кърлежи. Той е дворна котка, но спи и вътре. Това, което ме притеснява е, че от известно време като го гушкам забелязах твърди корички по коремчето, а днес напипах и в горната част на задната лапа. Коричките трудно се намират в козината, но не ми приличат да са в следствие на бой, защото са бели на цвят и около тях кожата изглежда леко раздразнена. Котето е супер игриво и жизнено, има апетит, не се чеше, козината като цяло му е хубава и гладка. Храня го главно с котешки консерви и от време на време суха храна, която прави профилактика на бъбреците. Имате ли представа как се лекува това, дали е някакво заболяване или липса на витамини, защото честно казано витамини никога не съм му давала.

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте,

   От описаното съдя, че едва ли става дума за липса на витамини. В този случаи козината би загубила блясъка си, би се забелязало оредяване и т.н. Все пак, може да помислите за включване на малко риба, бульони, пилешки фенери и др. в менюто. Не е задължително да е често, ако натежава на бюджета, но разнообразието в храната е ключът към здравето на любимеца Ви.

   Това, което описвате, би могло да бъде резултат от сбивания с други котки, но такива ранички обикновено се появяват в областта на главата, врата, гърба.

   Най-вероятно става дума за алергична реакция. Тогава са характерни обриви и зачервявания в областта на корема. Алергията би могла да е в следствие от препарата против бълхи. Колко скоро сте му го слагали? Следващите няколко пъти пробвайте с пудра например.

   Алергия се предизвиква и от ухапвания на бълхи. Истината е, че щом котето е дворно, не можете да го предпазите напълно от външни паразити. Ако наскоро не сте го обезпаразитявали, купете различен от обичайния препарат (например пудра) и обработете козинката. Не прекалявайте, тъй като може допълнително да раздразните кожата. Друга причина за евентуална алергия са препаратите, с които се пръска градината. Ако сте обработвали двора или градината, веществата може да са полепнали по козината докато сладура е лежал по земята. Като цяло, възможните причини за алергия са много.

   За да успокоите раздразнението по кожата, може да намажете с домашен пчелен мед (той не трябва да е обработен термично, какъвто е случаят с меда в търговските вериги). Медът има антибактериални свойства и не е опасен, ако се лиже от котето. Също така, ако се опасявате от възможна гъбична инфекция, намажете на първо време с йод (йодна тинктура). Продължавайте да следите състоянието на животинката. Възможно е коричките да минат от самосебе си, но ако положението се влоши, посетете ветеринар. Кожните състояния се определят по външния им вид и точна диагноза може да се постави само при преглед.

   Междувременно ограничете достъпа на животинката до дома и мийте добре ръцете си след контакт с животното.

   Надявам се това да е фалшива тревога и писанчо да е добре!

   Поздрави

   • Лилия каза:

    Слагам му пипети против бълхи, но не са фронтлайн. Слагах му около Коледа и след това края на февруари. Дворът не е пръскан, така, че това отпада. А аз човешка храна не съм му давала, защото не знаех дали може, затова го храня главно с котешка храна. Благодаря много, ще го мажа с йод тези дни, имам и мед от Рилският манастир, но незнам колко е истински. Другата седмица ще го заведа на ветеринар. Поздрави!

 3. Емилия каза:

  Здравейте, на моята котка и пада козината под шията и не знам какъв е проблемът. храни се редовно, няма бълхи или други паразити, но й пада козината и мама мисли и се притеснява, че котката ще загуби своя живот.
  Какво би могло да бъде това нещо с козината и как би могло да се излекува???

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте!

   Първо искам да ви успокоя, че няма непосредствена опасност за животното. В повечето случаи падането на козината се дължи на алергии и паразити и по-рядко на вътрешни заболявания.

   Има няколко варианта, при които може да се получат подобни симптоми:

   1.Котката носи ли каишка против бълхи? Може да е алергична към нея и това да причинява обезкосмяването по шията. Ако това е случаят, просто махнете каишката.
   2.Какво точно е обезкосмяването? Ако мястото не е оголено, а по-скоро козината стои като „окосена” или проредяла, най вероятно това са космояди. Сложете пудра или капки против бълхи няколко пъти и изчакайте козината да порасне отново. При космоядите е характерно скъсяване и оредяване около шията, врата, ушите и темето на животното, както и в основата на опашката. Ако мястото е чисто голо, това може да се дължи на краста или гъбички. Има ли ранички и корички? Каква е формата на голото петно (кръгла или неправилна)? И при двата случая трябва да посетите ветеринар, за да ви изпише мехлем и да започнете лечение.
   3.Може да има вътрешно опаразитяване. Колко често давате хапчета за паразити?
   4.Може да се дължи на хормонални изменения в организма или проблем с някои от жлезите (вкл. полови, кожни, щитовидна жлеза). Има ли съпътстващи симптоми като например летаргия, отказ от храна, повръщане, дискомфорт?

   Ако желаете може да пишете отново с по-подробно описание на състоянието или снимка.

   Кожните проблеми оосновно се диагностицират визуално.

   Поздрави,
   Ани

 4. mon каза:

  Здравейте,
  Живеем в къща и имаме 13 котки. Храним ги с попарки от варени пилешки шийки, варена цаца и от време на време и нещо готвено. Забелязвам,че козината по тялото на една от тях стои като оредяла (през лятото става така), а на врата й като подстригана.Това дали е нормално или е възможно да са космояди/неправилно хранене? Пръсках я с Ектомин, след време и с пудра. Като,че ли не виждам ефект.
  И още нещо, забелязах, че на някои от котките липсват предни долни и горни зъби.Възможно ли е да е от мократа храна, която даваме?
  Притеснявам се, че не полагам качествени грижи за тях.

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте!

   От описаното съдя, че става дума именно за космояди. При тях се наблюдава не оголване на кожата, а оредяване и скъсяване на косъма. Основно по темето, около ушите, шията, в основата на опашката. Опаразитяването с тях става най-често именно през лятото. Махат се с най обикновена пудра против бълхи или капки против бълхи. Хубаво е да обезпаразитите външно всички животни.

   Не може да очаквате бързо възстановяване на козината. Дори космоядите да се махнат, ще е нужно време на косъма да порасне.

   С храната всичко изглежда наред, особено ако разделяте и начупвате кокалите от шийките. Ако кокалите са прекалено големи, животните може да чупят някои от зъбите си в тях. Резците (горни и долни) са най-нестабилни и падат първи. Животните с проблемни зъби възрастни ли са? Ако са млади животни, това е притеснително. Може да нямат достатъчно прием на калции. Той може да се дава на таблетки, като добавка към храната.

   С възрастта зъбите на котките започват да се развалят. Следете за лош дъх и проверете дали освен резците (отбелязаните в черно) липсват и други зъби. Има ли пожълтяване, почерняване или позеленяване на емайла? Вижте и венците за следи от кървене. Проверете животните неколкократно през няколко дни, за да сте сигурна че няма кървене.

   Наблюдавайте поведението на животните по време на хранене. Ако виждате признаци на болка при дъвчене или че животното отбягва твърда храна, значи има по-сериозен проблем. Котето трябва да се заведе на ветеринар, за да се извади зъба/зъбите.

   При всички случаи огледайте устите на животните.

   Поздрави,
   Ани

 5. Любомира каза:

  Здравейте , вчера забелязах тези две „ранички“ точно под 2те ушички на котката ми . При по-вниматеелно оглеждане виддях ,че са по-скоро като лишеи , които хем са леко мокрещи хем са хванали коричка на места , леко зачеервени.Там котето няма козинка. На почти 2 годинки е , домашна и няма досег до други животинки.за пръв път и се появява нещо такова .Това успях да снимам http://i66.tinypic.com/2mfkmc0.jpg
  Благодаря предварително за помоща 🙂

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте!

   Понякога, при по-интензивно чесане (обикновено заради бълхи), може да се образуват ранички и оскубване на козината около мястото на дразнението. Наблюдавайте колко често се чеше писаната. Може и превантивно да я обезпаразите и да видите дали ще последва разпространение на голото петно.

   Друг вариант е крастата. При нея едни от симптомите са голи петна с неправилна форма, лишеи,зачервявания по кожата. Котките боледуват от нея сравнително рядко, но не е невъзможно. Крастата се причинява от определени акари. Но има и акари, които са безвредни и живеят необезпокоявани в кожата на живоното. Понякога обаче, ако популацията им се увеличи или имунната система на животното се отслаби (поради стрес или др. причини) те могат да причинят и вреда. Засега почиствайте засегнатия район с влажно памуче. Наблюдавайте няколко дни дали има влошаване и ако видите такова, заведете животинката до ветеринар. Хубаво е диагноза да се постави и след визуален контакт, което е особено важно за кожни раздразнения.

   Поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s