Причини за опадване на козината при котката

Фрапиращата загуба на космена покривка при котките не се причинява единствено от паразити и гъбички. Има и редица вътрешни заболявания, които могат да предизвикат опадане на козината, обикновено като един от симптомите. Това неприятно състояние може да е в следствие и на генетично заболяване.

1.Базедова болест – Щитовидната жлеза на котката произвежда завишено количество от хормона Тироксин. Болестта много рядко може да премине към тумор на щитовидната жлеза, но често предизвиква сърдечни проблеми. Засяга по-възрастни животни и по-често женски. Сравнително често срещано състояние.

Симптоми: Това заболяване засяга всички органи на животното, но най-видимият признак е лошото състояние на козината им. Кожухчето губи лъскавината си и се сплъстява. Писаните губят интерес към поддържане на хигиената си. Козината опада. Забелязва се загуба на тегло, повишен апетит, жажда и често уриниране, учестен сърдечен ритъм, повръщане, диария. Котките са неспокойни и хиперактивни.

Лечение: Предписват се медикаменти (Метимазол; Карбимазол) или лъчетерапия. Възможно е и оперативно премахване на част от жлезата. Спазване на специална диета. Дават се храни бедни на йод, тъй като той спомага за образуването на Тироксин.

2.Хипотиреоидизъм – Щитовидната жлеза на котката не произвежда достатъчно количество от хормона Тироксин. Рядко срещано състояние.

Симптоми: Опадане на козината, отпадналост и летаргия, наддаване на тегло, сплъстяване на козината, животното губи интерес към поддържане на хигиената си, запек, ниска телесна температура.

Лечение: Често състоянието преминава от самосебе си. Иначе се дават синтетични заместители на хормона на щитовидната жлеза и храни, богати на йод.

3.Еозинофилен гранулом – Счита се, че това заболяване е свързано с някаква алергична реакция (напр. при ухапване от бълхи, храни и др). То включва появата на лезии по тялото и загуба на козина в тези райони. Обикновено лезиите се образуват в областта на корема, по бедрата и около гениталиите. Но се срещат и по горната устна на животното, както и вътре в устата.

Лечение: Дават се противоалергенни лекарства и антибиотици, променя се диетата на животното. Котката се пръска против бълхи в случай, че те са причинителите на раздразнението.

4.Болест на Кушинг (хиперадренокортицизъм) – Рядко срещащо се заболяване при котките. Причинява се от прекомерно отделяне на стероида кортизол от надбъбречните жлези. Свръхпродуцирането на кортизол може да бъде предизвикано от аномалия на хипофизната жлеза или приемане на лекарства съдържащи кортизол и негови производни.

Симптоми: Котката губи козината си билатерално. Това означава, че от двете страни на тялото ще се появяват почти идентични голи петна.Най-често загуба на козина се наблюдава по корема. Други симптоми са: изтъняване на кожата, поява на рани в резултат от изтънялата кожа, животното не позволява да го галят, увеличен апетит и жажда, често уриниране, подуване на корема, летаргия мускулна слабост, свиване на краищата на ушите.

Лечение: Ако болестта на Кушинг е предизвикана от приемането на лекарства, то те се спират. Ако състоянието е резултат от увреждане на хипофизната жлеза, нивата на кортизол се контролират с лекарства, потискащи производството му. Също така, една от надбъбречните жлези може да бъде отстранена хирургично. Не е възможно пълно излекуване на писаната, но продължителността и качеството на живота се подобряват.

5.Рак – Много често раковите заболявания при котките са придружени със загуба на част от козината.

6.Вродена хипотрихоза – Рядко генетично заболяване, засягащо фоликулите на косъма. Характеризира се с изтъняване на косъма или пълна липса на окосмяване. Среща се при породи котки като Девон рекс, сиамски, бурмански и бирмански котки.

Симптоми: Още от раждането се забелязва намалена или отсъстваща космена покривка. Към 8-10 седмица се забелязва порастване на козината, но до 6-тия месец тя пада изцяло.

Лечение: Не съществува такова. Заболяването няма последствия за нормалният живот на котката.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s