Признаци за стоматологични проблеми при мини зайците

В предходната статия разгледахме какви могат да бъдат причините за поява на дентални проблеми при декоративния заек. Нека сега да видим как да разберем, че мини заекът, който отглеждаме, има проблемни зъби.

Както всеки от нас реагира по различен начин на някакви създали се ситуации или здравословни проблеми, така и всеки декоративен заек реагира по различен начин на появилите се дентални проблеми. Признаците, по които можем да разберем, че зайчето има някакви затруднения са най-разнообразни и варират от почти неоткриваеми до наистина тежки. Ето защо е добре да изисквате по-задълбочени прегледи на зъбите на Вашия мини заек, когато посещавате ветеринар. Също така е добре да наблюдавате малкия ушатко за промени в обичайните му навици. Едни от най-често срещаните признаци са:

1) Загуба на апетит – Когато зъбите на заека не се изтъркват правилно и съответно израстват прекумерно, те образуват шипчета, които често раздират бузите или езика на животинката. Сами разбирате, че това е доста болезнено. От своя страна апетитът на зайчето намалява, тъй като то изпитва дискомфорт при всяко ядене на каквото и да е.

2) Загуба на тегло – Естествено е, ако декоративният заек намали драстично храненето, защото изпитва болка или дискомфорт в устата, да започне и да отслабва.

3) По-малки от обикновено като размер изпражнения – Намаленото количество храна, води и до образуването на видимо по-малки като размер изпражнения. Често в такива ситуации може да се наблюдава и стомашна стаза.

4) Капризи към храната – Обикновено, когато декоративният заек започва да изпитва дискомфорт или болка в областта на зъбите, той започва да става по-капризен към това, което яде. Твърде възможно е да спре да яде някоя от неговите любими или полезни храни. Например може да спре да хапва сено, а да се насочи към яденето на гранули, които са по-меки и лесни за раздробяване.

5) Изпускане на храната от устата, щом я вкуси – Твърде възможно е да не се наблюдава загуба на апетит, но когато ушаткото хапне нещо, веднага да го изпуска.

6) Сълзене на очите – В случаите, когато корените на горните кътници са израстнали и натискат слъзните канали, е възможне да се появи свръх производство на сълзи. Често, ако не се обърне внимание на този проблем, се появяват и доста по-сериозни очни проблеми.

7) Течащ нос – Има нередки случаи, в които корените на горните резци се възпаляват, поради тяхното израстване навътре. Така се появяват и възпаления в синусите. А оттам и затруднения в дишането. Може да се наблюдават и хъркане или затруднено дишане.

8) Слюноотделяне – В 99% от случиите, в които се наблюдава прекомерното отделяне на слюнка от страна на декоративния заек, се наблюдават проблеми със зъбите. Често слюнката се стича и събира по брадичката и вратлето на животинката, а тя от своя страна разяжда козината. В тези случаи се наблюдават и голи зачервени петна, които започват от устните на ушаткото и могат да стигнат чак до гърдите.

9) Скърцане със зъби – този признак обикновено се наблюдава, когато заекът изпитва дискомфорт или болка в корема, но голяма част от собствениците на тези домашни любимци твърдят, че това е често срещано явление при зайците със стоматологични проблеми. Ако забележите, че мини заекът скърца твърде често със зъби, то е добре да насрочите преглед при ветеринаря.

10) Изпъкнати очи – Абсцеси, получени в резултат на проблемни предкътници, могат да доведат до повишаване на налягането зад самото око. По този начин окото ще бъде избутвано напред, докато в един момент зрителният нерв не бъде увреден. В такива случаи се стига до загуба на зрение.

11) Лош дъх – в резултат от ненавременната лекарска намеса е възможно да се появат различни инфекции в областта на устата. Те предизвикват неприятния дъх на Вашия малък приятел.

12) Подути учатъци в областта на муцуната – Ако напипате топчета или подутини в областта на челюстта, не се колебайте да се консултирате с ветеринар. Такива подутини може да са в резултат на абцеси, получени при израстването на корените на зъбите на заека.

13) Летаргия, намалена активност – постоянно лежене

14) Отказ от пиене на вода

15) Намалена лична хигиена – Декоративните зайци са изключително чисти животинки. Те се къпят постоянно. Навярно сте забелязали, че дори след като сте ги пипали, ушатковците започват да се самопочистват. Ако забележите, че мини заекът Ви се е занемарил, то това е знак, че му има нещо, дори това да не са зъбите. Добре е да посетите ветеринар.

Това са най-често срещаните признаци, които Вашият домашен заек може да прояви, ако той има проблеми със зъбите. Ако искате да разберете повече за стоматологичните проблеми при декоративните зайци, можете да прочетете и другите статии, посветени на темата.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s