Денталните проблеми при зайците са твърде често срещани негативни явления при този малък домашен любимец. Според данни на различни ветеринарни лекари средно 1 от всеки 3 заека страда от подобни проблеми. В началото те могат да останат и незабелязани. Ако обаче мини заекът бъде диагностициран и не бъде лекуван или третиран, тези проблеми могат сериозно да влошат неговото здравословно състояние.

Стоматологичните проблеми при домашния заек могат да бъдат сравнително леки, а също така и много тежки. В общи линии зависи кога се уловят. Ето защо е важно да водите Вашия декоративен заек на редовни профилактични прегледи при ветеринар. На тези посещения е добре да искате и обстоен преглед на зъбките на Вашия малък домашен любимец. Колкото по-навреме се хване даден проблем, толкова по-леко и безболезнено ще протече и лекуването му.

Видове дентални проблеми при декоративния заек

Абсцеси

Aбцесите са неприятни и болезнени кълбовидни образувания в областта на муцуната на мини заека. Те представляват възпалена тъканна торбичка, пълна с гной, която може да се образува поради различни фактори, но най-вече поради възникнал дентален проблем. С възрастта както при хората, така и при зайците, плътността на зъбната кост, както и на тъканта около зъба, намалява. Това позволява задържането на различни бакерии и други микроорганизми в устата на заека. В следствие от това се образува и инфекция, прерастваща в абсцес. Има нередки случаи, в които абсцесът се развива в един или в двата слъзни канала на малката животинка. Причината за това възпаление е прекоумерното израстване на зъбен корен.

Лечение: Появата на такова образование говори за напреднал стадий на инфекция. Ако забележите такава подутина в областта на муцунката на вашия декоративен заек, незабавно уговорете час за посещение на ветеринар. За съжаление не е възможно сами да се справите с третирането на засегнатата област, а и появата на абсцес, често е свързана с по-сериозни здравословни и дентални проблеми, което налага и медицинската намеса. В зависимост от това до какво развитие е достигнал абсцесът, ветеринарят може да назначи той да бъде остранен оперативно или да бъде „изцеден“. Възможно е в лечението да бъдат включени и лекарствени продукти – антибиотици, болкоуспокояващи, противовъзпалителни. Имайте, че ако не се вземат мерки, могат да последват сериозни последици – поява на нови абсцеси по цялото тяло в различни тъкани или органи. Също така ако абсцесът не бъде така да се каже излекуван докрай, е твърде възможно той да се появи отново.

Фрактури

Както при хората и други животни, така и при декоративните зайци е възможно да се получи фрактура на отделен зъб или цялата челюст в следствие на удар или друго неблагоприятно явление. Не трябва да се пренебрегва този стоматологичен проблем при мини зайците, тъй като липсата на третиране може да доведе до други по-сериозни здравословни проблеми. Когато се появи счупване на зъб, се променя и начина на предъвкване на храната. При поява на промяна, зъбите не се изтъркват достатъчно добре един в друг. Това позволява на срещуположния зъб да израсне и съответно да причини дискомфорт или болка на ушатия приятел, а в последствие и по-сериозни проблеми. При съмнение за фактура на някой зъб на вашия декоративен заек, се консултирайте с ветеринар. Следенето на околните зъби е задължително. При наличие на израстнал срещуположен зъб се прилага изрязване или запилване.

Малоклузия

Малоклузията представлява нарушеност в нормалната естествена подреденост на зъбите на вашия декоративен заек. Тя се свързва най-вече с прекомерното израстване на резците или кътниците на малкия ушатко, но също така и със видими закривявания на предните зъби (обикновено в следствие на дъвкане на металната преграда на клетката). Този дентален проблем възниква поради няколко основни причини, а именно – неправилна диета, генетична предразположеност, фактура, напреднала възраст или друго подобно събитие. Израстването на зъбите може да се наблюдава и в двете посоки – както от корена към върха на зъба, така и от корена към черепа на животното. Малоклузията носи след себе си сериозен дискомфорт на вашия мини заек, а също така и непоносима болка. Ако не бъде третирано, това проблемно състояние може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

Лечение: За съжаление малоклузията не може да бъде излекувана. Ветеринарите предлагат само поддържаща терапия, която помага значително на декоративния заек като му позволява да води нормален живот. Терапията включва подрязване или пилене на зъбите на домашния заек, болкоуспокояващи и други необходими медикаменти. В зависимост от степента на израстванането на зъбите, тази терапия може да се прилага между 2 – 12 месеца. При съмнения за прекомерно израстване на зъбите на ушаткото, не се бавете, а се консултирайте с лекар. Колкото по-навереме се хване проблемът, толкова по-бързо и безболезнено ще се възстанови заекът след приложените му манипулации.

rentgen-zaek-malka

Рязането на резците при декоративния заек се извършва без упойка и в рамките на 10 минути във ветеринарния кабинет. Пиленето на кътниците при мини заека обаче се извършва под действието на анестезия и можете да го приемете като операция. Както всяка операция, така и тази носи своите рискове. За това преди да пристъпите към това действие, не забравяйте да се консултирате с правилния ветеринарен лекар. Искам да ви обърна специално внимание на това, че не всеки ветеринар може да се справи с тази тежка задача. Мини зайците са особено чувствителни към анестезия животинки и ако не бъдат уцелени правилните дози, има сериозен риск от летален изход.

Стоматологичните проблеми са едни от най-честите при отглеждането на декоративен заек. Те не са фатални, но тяхното нетретиране и нелечение водят до появата на по-сериозни здравословни проблеми при този вид домашна житотинка, а те от своя страна могат да доведат до летален край. За това водете вашия мини заек на чести профилактични прегледи при ветеринарния лекар, тъй като никой ушатко не е имунизаран срещу дентални проблеми.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

2 responses »

 1. Румяна Митевска каза:

  Тази вечер падна горният резец на декоративното ми зайче,което е на 4 години.Ще му порасне ли нов или да ми дадете някакъв съвет?!

  • jivotinkiteydoma каза:

   Здравейте,

   Падането на зъб при зайците не е типично нещо, което се случва при тях. В зависимост от причината, се реагира и третира по различни начини. Моят първи съвет за тази ситуация е да се посети ветеринар възможно най-скоро, който е специалист по домашни зайци.

   Падането на зъб може да е продиктувано от по-сериозен здравословен проблем – наличие на инфекция в устата на зайчето, липса на витамини или други градивни елементи (напр. калций), неправилна захапка, генетично увреждане, счупване или друго подобно. Ветеринар може най-точно да Ви каже от какво точно е породено падането на зъба на Вашия мини заек и какво е необходимо да се приложи, за да се подобри състоянието му – антибиотик, определена диета, болкоуспокояващи или друго. Ако има възможност, поискайте и кръвно изследване на зайчето, за да се проследят стойностите на веществата, необходими за поддържане здравословното състояние на животинката. Също така може да се назначи и рентгенова снимка, от която по-ясно да се види състоянието както на предните, така и на задните зъби на любимеца.

   За това дали ще израсне нов зъб – ако падането е в следствие на счупване, след време ще се покаже новото израстване. Ако обаче зъбът е паднал заедно с корена – по всяка вероятност няма да излезе нов зъб и е добре да се намери причината за това падане.

   За съжаление едно такова нарушение при захапката на декоративния заек ще донесе след себе си други негативи. Тъй като няма да има добро и равномерно изтъркване на насрещния резец, той след време ще прорасне прекумерно и е възможно да създаде проблеми. Задължително е следенето от ветеринар на захапката на няколко месеца! По негова преценка може да се наложи рязането на съседните или насрещните резци при поява на пречка за пълноценното храненето на зайчето.

   Не забравяйте, че добрата диета е най-доброто третиране на зъбите на декоративния заек. На ушаткото трябва да му бъде предлагано много сено, клонки от плодни дръвчета за огризване на кората, сухари и други подобни.

   Поздрави,
   Мария

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s