Дворна котка

Предимствата на двора

Дворът предлага редица предимства не само за котките, но и за стопаните. Например, когато котката се отглежда навън, тя има значително по-голяма свобода и самостоятелност. Това е добре дошло за авантюристичните писани. Любопитни по природа, те ще се впуснат в изследване и на най-потайните кътчета на Вашия двор. Това едновременно ще стимулира умствените процеси на животното и ще му осигури активни движения. Факт е, че дворните котки затлъстяват по-рядко от домашните. Като отглеждате животното навън, също така няма да се тревожите за намирането на подслон за писаната. Тя сама ще се погрижи за себе си, включително и ще намира самостоятелно храна, ако понякога я забравите. Същевременно ще си спестите почистването на косми от килимите, надраскването на стени и мебели, смяната на сандъчето с пясък и т.н.

Трябва да сте наясно обаче, че отглеждането на котето навън крие и някои рискове. За съжаление те не могат да бъдат напълно избегнати, но могат да бъдат минимизирани.

Ловуване

Коткитe са родени ловци и ви гарантирам, че Вашето коте също ще се включи ентусиазирано в контрола на птичи и миши популации. Изяждането на успешния улов ще донесе не само протеини и мазнини, но козината, перата и вътрешностите съдържат фибри, които подпомагат чревната активност и предотвратяват запек. За съжаление винаги съществува възможността писаната да попадне на гризач, консумирал отрова. Най-добрият начин да се избегне това е да храните редовно любимеца си. Гладните котки убиват за да се хранят, а ситите – за тръпката от лова. Нахранената котка би ловувала по-рядко, като ще изяжда само главата на гризача. Така ще се поеме минимално количество от отровата и мъркащият ловец може дори да не я усети. Също така, ако нямате много сериозен проблем с гризачите, избягвайте да слагате отрова за мишки в двора си. В противен случай, попитайте в аптеката за влиянието на отровата върху котките и не взимайте от най-силните продукти. Ако откриете умряла мишка, побързайте да я отстраните, преди да я намери котето Ви. Не я изхвърляйте директно на боклука! Имайте в предвид, че дори най-добре гледаните писани, понякога посещават близките боклукчиийски кофи. Тази мишка може по-късно да бъде изядена от собственото ви коте или да натровите друга писана. Просто поставете мишката в съд, който не може да бъде отворен от котките – бурканче от лютеница, здрава пластмасова кутийка и т.н. Същото важи и ако попаднете на заразено месо, а още по-добре е да го изгорите. Иначе можете да предизвикате епидемия не само сред уличните котки в района, но и сред хората в квартала. Ако желаете да ограничите разходките на писаната си до местния отпадъчен пункт, се погрижете да е винаги сита и се молете това да я държи далеч от кофите.

Външни паразити

Щом отглеждате котката на двора си, трябва да се примирите, че тя никога няма да е 100% изчистена от бълхи. Може да се опитате да й сложите каишка против бълхи, но не всички котки търпят да имат нещо около врата си, освен ако не са привикнали от малки. Ако дворът не е добре изчистен, съществува и опасност каишката да се закачи за нещо. Трябва сами да прецените дали този вариант и цената му Ви устройват. Най-евтините препарати против бълхи са пудрите. Взимайте само пудра за котки или комбинирана за котки и кучета, но не и само за кучета – тя е по-силна. Пръскайте котката си на 2, дори 3 седмици, защото котето винаги се лиже след това и поема част от пудрата. С тези препарати не бива да се прекалява. Задължително четете етикета на опаковката. Аз препоръчвам да не поръсвате котката си поне в първия месец от бременността й, а малките котета и тяхното легълце да не се напудрят докато не се отбият. Причината – майката непрекъснато ги лиже и в млякото ще попаднат вредни вещества. Като че ли най-удачно за малки котета, е къпането с шампоан против бълхи, който да измиете обилно. Във всички останали случаи, пудрата е най-подходяща за поръсване на котешкото легло. Също така можете да закупите от аграрнарната аптека разтвор против бълхи за пръскане на целия двор.

Дворна котка

Градински химикали

Внимавайте с прекомерната употреба на препарати за градината – химикали за усилване на цъфтежа, против попови прасета, срещу листни въшки и други подобни. Котките често минават през градината, при което по козината или лапичките им се полепва част от препарата. Ако по-късно те лижат лапичките и „палтенцето си”, ще поемат химикалите в организма си. Използвайте градинската химия разумно! Пръскането със споменатия по-горе препарат против бълхи за двора също трябва да става не повече от 3 пъти – напролет, през лятото и наесен.

Котешки срещи

Когато котката Ви живее на двора, то обезателно ще среща и други от своя вид. Има риск от предаване на зарази, но в действителност не можете да направите нищо по въпроса, освен може би да барикадирате двора си. Достатъчно е редовно да давате на котката си хапчета против вътрешни паразити. Не са скъпи и ще Ви спестят доста главоболия. Бъдете нащрек през месеците февруари-март и юни-юли. Тогава настъпва размножителния период. Женските не напускат теритирията си и не са застрашени от нищо освен от бременност. Ако мислите, че котките ще Ви дойдат в повече, можете да давате на писаната си хапчета против разгонване. По-сложно е при мъжките – те са активни ухажори и могат да отсъстват по 1-2 седмици. В случай, че живеете до оживена улица и не желаете животът на котарака ви да е застрашен повече от обичайното, също можете да давате хапчета.

Дворна котка

Подобни статии:

Вашият коментар