Домашна котка

В предните две статии стана дума за дворните котки и отгглеждането им. Сега е ред да обърнем внимание и на писаните отглеждани вкъщи.

Нашият дом играе ролята на защитен мехур, в който котката е отделена от проблемите на външния свят. Сред основните предимства на котешкото домашарство е, че тя няма откъде да прихване външни и вътрешни паразити, защитена е от пътни инциденти, има топъл дом, както и стабилен хранителен източник – стопанинът. Не бива да забравяме обаче, че дори и отделена от природата, котката ще се поддава на естествените си повици. А това често е асоциирано с бели по покъщнината. Когато взимате своя любимец трябва предварително да сте наясно, че ще се наложи да почиствате и подреждате след котката, а също и да оформите ежедневието си според нейните нужди. Ако все пак желаете компанията на мъркащите пухчовци, но с възможно най-малко грижи, Ви препоръчвам да вземете женска котка. При достигане на полова зрялост, мъжките инстинктивно започват да маркират територията си, препикавайки всички мебели наред. Това е свързано с неприятна миризма и е основната причина стопаните да прибягнат до кастрация. Освен това техните размножителни цикли не могат да се предвидят – те са готови във всеки един момент, стига да подушат благосклонна партньорка. Женските не отделят миризми, разгонват се само в определени месеци от годината и размножителните им инстинкти се контролират много по-лесно с хапчета.

Независимо от пола на любимеца Ви, Вие трябва да въведете някои превантивни мерки. Всички чупливи предмети трябва да са зад витрини, иначе ще ги загубите. Не си мислете, че са достатъчно на високо – винаги могат да бъдат достигнати. Ако имате вази с изкуствени цветя, нека вазите бъдат по-тежки или ги привържете към нещо стабилно. Избягвайте покривки с дълги ресни и феерични пердета – поклащането им е покана за игра и обикновено котката излиза победител. Не оставяйте храна без надзор. Осигурете нещо, върху което писаните да острят ноктите си – дебел прът или дъска. Прокарвайте кабелите за компютри, телевизори и т.н. зад мебелите или под килима – те също са апетитни играчки за котката Ви. Огледайте внимателно дома си и вижте дали няма още нещо, нуждаещо се от опазване.

Трябва да знаете, че ранното приучаване е от голямо значение и ще улесни значително живота ви. Ако допуснете волности в поведението на писаната, после ще е трудоемко да я отучите. Най-добре от начало й покажете, какво е позволено да прави и какво – не. Ето някои полезни съвети при отглеждането на котка у дома:

1.В първите дни ограничете достъпа на новия си любимец до една или две стаи. При по-малка територия по-лесно ще запомни къде е разположена котешката тоалетна и кои са най-добрите места за криене. В първите моменти оставете мишеловеца свободно да се запознае с новата територия.

2.Веднага осигурете котешка тоалетна – нека да е по-дълбока, ако котето не е много малко. Не го оставяйте да прави бели по килима, защото когато сандъчето с пясък не е достъпно, то ще използва познатото вече място. Винаги поставяйте котешката тоалетна на места лесни за почистване, в случай че се изхвърли пясък навън. Например терасата, тоалетната, стаи с паркет, балатум или цимент. Хубаво е това да не са стаи,в които се спи или в които семейството прекарва повече време.

3.Затваряйте вратите на стаите, в които не искате котето да влиза, например спалнята. Щом му позволите да спи на леглото, то ще го счита за своя територия.

Ако сте направили пропуск в ранното обучение на котето си, може да обмислите следните методи за корекция на поведението му:

1.Котките са интуитивни и усещат емоционалното състояние на стопаните си. Първо опитайте с повишаване на интонацията и застрашителни звуци, когато котката Ви прави нещо нередно – катери се по масата или пердетата, драска мебелите и т.н

2.Много често обаче вироглавите котки избират да пренебрегнат звуковото ни недоволство и продължават с дяволиите си. Необходимо е физически да изразимнеодобрението си. Можете леко да ги чукате по нослето, казвайки остро „Не”. Друг, дори много по-успешен метод е да напълните с вода шише от препарат за прозорци, наливен парюм и др. Използвайте го, за да пръскате непослушкото, когато направи нещо забранено. Скоро котето ще започне да асоциира качването по легла и маси с нещо неприятно.

Можете да прочетете повече в следващата статия – Как да „котко”-обезопасим дома си – част 2

Домашна котка

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Elka kuneva каза:

    Дворната ми котка имаше 5 котенца. Отглеждаше ги много грижовно, бори се да оцелеят и все пак за два месеца и половина аз намирах на сутринта по едно удошено котенце… ЗАЩО? Сега остана само едно

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте!

      Да разбирам ли, че котетата са на около 2 месеца и половина, но все пак ги намирате мъртви със следи от задушаване? По принцип, някои котараци могат да нападнат и удушат котилото на дадена женска, но котетата на тази възраст са вече сравнително големи и мъжкарите не ги закачат. Имате ли друго животно във вкъщи, например куче? Забелязва ли се котетата да са давени? Имат ли някакви рани или не се забелязват следи по тях?

      Ако няма следи по малките, е възможно майката да ги задушава без да иска като ляга върху тях. В случай, че леговището е малко по размер, а котетата са 5, то има риск от подобен инцидент. Но не би трябвало толкова много от тях да пострадат по този начин.

      Възможно е майката да не може да ги изхрани. Има случаи, при които някои малки умират от обезводняване и глад, тъй като млякото не стига за тях. Но двумесечните котета се хранят вече и с твърда храна, така че би трябвало да си набавят необходимото от попарки и др.

      Друга възможност е да са опаразитени и организъмчетата им да са се изтощили до крайност, поради което да умират едно след друго. Котета на 2-3 месеца трябва да тежат около 500г. Слабо ли е котето, което е останало? Вижте дали венците са бледи и дали се усещат ребрата му. Проследете дали котето има апетит, какви са изпражненията му (има ли диария). При рядко, слузесто изпражнение почти сигурно е, че има опаразитяване. За да дадете хапчета, животинката трябва да е поне 300 гр. Давате цестал коте. Разделяте хапчето на 4. Всяка четвъртинка отговаря за 1 кг. Ако котето е около 500г, отчупвате от края на четвъртинката и му я давате. Ако е по-леко, е препоръчително да се заведе на ветеринар, за да се даде течен препарат за обезпаразитяване. Неговата дозировка се определя по-лесно и точно и той е по-подходящ за животни с малки килограми. Освен това, вероятно ще се бият инжекция с антибиотик, за да се спрат евентуални вторични инфекции. Процедурата не е скъпа (би трябвало да излезе около 10 лв).

      Поздрави

Вашият коментар