Домашна котка

В предните две статии стана дума за дворните котки и отгглеждането им. Сега е ред да обърнем внимание и на писаните отглеждани вкъщи.

Нашият дом играе ролята на защитен мехур, в който котката е отделена от проблемите на външния свят. Сред основните предимства на котешкото домашарство е, че тя няма откъде да прихване външни и вътрешни паразити, защитена е от пътни инциденти, има топъл дом, както и стабилен хранителен източник – стопанинът. Не бива да забравяме обаче, че дори и отделена от природата, котката ще се поддава на естествените си повици. А това често е асоциирано с бели по покъщнината. Когато взимате своя любимец трябва предварително да сте наясно, че ще се наложи да почиствате и подреждате след котката, а също и да оформите ежедневието си според нейните нужди. Ако все пак желаете компанията на мъркащите пухчовци, но с възможно най-малко грижи, Ви препоръчвам да вземете женска котка. При достигане на полова зрялост, мъжките инстинктивно започват да маркират територията си, препикавайки всички мебели наред. Това е свързано с неприятна миризма и е основната причина стопаните да прибягнат до кастрация. Освен това техните размножителни цикли не могат да се предвидят – те са готови във всеки един момент, стига да подушат благосклонна партньорка. Женските не отделят миризми, разгонват се само в определени месеци от годината и размножителните им инстинкти се контролират много по-лесно с хапчета.

Независимо от пола на любимеца Ви, Вие трябва да въведете някои превантивни мерки. Всички чупливи предмети трябва да са зад витрини, иначе ще ги загубите. Не си мислете, че са достатъчно на високо – винаги могат да бъдат достигнати. Ако имате вази с изкуствени цветя, нека вазите бъдат по-тежки или ги привържете към нещо стабилно. Избягвайте покривки с дълги ресни и феерични пердета – поклащането им е покана за игра и обикновено котката излиза победител. Не оставяйте храна без надзор. Осигурете нещо, върху което писаните да острят ноктите си – дебел прът или дъска. Прокарвайте кабелите за компютри, телевизори и т.н. зад мебелите или под килима – те също са апетитни играчки за котката Ви. Огледайте внимателно дома си и вижте дали няма още нещо, нуждаещо се от опазване.

Трябва да знаете, че ранното приучаване е от голямо значение и ще улесни значително живота ви. Ако допуснете волности в поведението на писаната, после ще е трудоемко да я отучите. Най-добре от начало й покажете, какво е позволено да прави и какво – не. Ето някои полезни съвети при отглеждането на котка у дома:

1.В първите дни ограничете достъпа на новия си любимец до една или две стаи. При по-малка територия по-лесно ще запомни къде е разположена котешката тоалетна и кои са най-добрите места за криене. В първите моменти оставете мишеловеца свободно да се запознае с новата територия.

2.Веднага осигурете котешка тоалетна – нека да е по-дълбока, ако котето не е много малко. Не го оставяйте да прави бели по килима, защото когато сандъчето с пясък не е достъпно, то ще използва познатото вече място. Винаги поставяйте котешката тоалетна на места лесни за почистване, в случай че се изхвърли пясък навън. Например терасата, тоалетната, стаи с паркет, балатум или цимент. Хубаво е това да не са стаи,в които се спи или в които семейството прекарва повече време.

3.Затваряйте вратите на стаите, в които не искате котето да влиза, например спалнята. Щом му позволите да спи на леглото, то ще го счита за своя територия.

Ако сте направили пропуск в ранното обучение на котето си, може да обмислите следните методи за корекция на поведението му:

1.Котките са интуитивни и усещат емоционалното състояние на стопаните си. Първо опитайте с повишаване на интонацията и застрашителни звуци, когато котката Ви прави нещо нередно – катери се по масата или пердетата, драска мебелите и т.н

2.Много често обаче вироглавите котки избират да пренебрегнат звуковото ни недоволство и продължават с дяволиите си. Необходимо е физически да изразимнеодобрението си. Можете леко да ги чукате по нослето, казвайки остро „Не”. Друг, дори много по-успешен метод е да напълните с вода шише от препарат за прозорци, наливен парюм и др. Използвайте го, за да пръскате непослушкото, когато направи нещо забранено. Скоро котето ще започне да асоциира качването по легла и маси с нещо неприятно.

Можете да прочетете повече в следващата статия – Как да „котко”-обезопасим дома си – част 2

Домашна котка

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s