Котешка тоалетна

Котешката тоалетна е най-належащото приспособление, което трябва да осигурите на домашната котка. По природа котките са чисти животни. Майката активно почиства котета си и се грижи за тоалетните им нужди. Щом навършат 3 седмици, котетата започват да копират хигиенните навици на майка си. Докато котето стане достатъчно голямо, за да бъде отделено от своя родител, то вече ще е свикнало да се облекчава в рохкави субстанции като пръст и пясък. За разлика от кучетата, котките не се нуждаят от много убеждаване, за да свикнат с определената от нас тоалетна. Това важи както за котки родени в апартамент, така и за улични котки.

За запълване на котешката тоалетна се използват най-често пясък и пръст. Предлагат се и други материали като специална глина или дървенини частици с фибри за абсорбиране. Дори неабсорбиращ материал, предназначен за специална котешка тоалетна, при която урината се оттича в специален съд. За средностатистическия стопанин обаче пясъка и пръстта са повече от достатъчни. Най-удачно е да се използва пясък. Имайте в предвид, че пясъка от детски площадки може да е използван от улични котки и без да искате да донесете зараза в дома си. Ако не желаете да купувате пясък, се поогледайте за близки строителни обекти. Този пясък се докарва непосредствено преди употреба и няма да е бил изложен дълго на набези от други писани. Най-добре отстранете повърхностния слой и си вземете пясък по-отдолу. За да не обикаляте непрекъснато в търсене на строящи се обекти, може да измивате вече замърсения пясък и да го използвате отново след като изсъхне. Пръст взимайте за предпочитане от дворове. Там поне няма да са минавали улични кучета. Взимайте и от приятели с къща. Ако и това не е вариант, може да вземете пръст от неизползвано задблоково пространство. Но това да става само след като изкорените тревата от горе и отстраните един порядъчно дебел слой от повърхността. Така ще намалите вероятността да внесете заедно с пръстта и латентни форми на вътрешни паразити.

За самата котешка тоалетна използвайте по-дълбок съд, за да не се разсипва пясък или пръст навън. Ако котето ви е малко, започнете с плитък съд, чийто стени то може да прескочи. Много удобно е да покривате котешката тоалетна с найлонова торбичка преди да сложите пълнежа. Тя ще предпазва съда от зацапване, правейки го по-лесен за почистване и ще можете да отстраните целия пълнеж лесно. В зоомагазините се продават редица модели на котешки тоалетни, но вие може да използвате някой стар леген. Колкото по-голям е съда – толкова по-добре. За отстраняване на фекалии и урина, може да приспособите някоя детска лопатка, която пазите от детството си, изхабена шпатула, голяма готварска лъжица и т.н.

Направи си сам:

В случай, че съвсем спонтанно и изненадващо сте станали котешки стопанин е добре да знаете как да си направите импровизирана котешка тоалетна. За целта вземете капака на най-голямата кутия за обувки, която имате и обиколете няколко пъти с тиксо стените му, така че да не се разпадне при употреба. След това го напъхайте в една или две по-големи найлонови торбички. Така ще предпазите картона от намокряне и ще го използвате по-дълго. Важно е торбичките да не са опънати по краищата, защото трябва да се получи вдлъбнатина за пясъка. След това залепете дръжките на торбичките за долната външна повърхност на капака. Можете да използвате по този начин и всяко друго кашонче. Импровизираната ви тоалетна ще изглежда както е показано на картинката.

Котешка тоалетна

Разположете котешката тоалетна в дома си правилно! Тя е придружена от миризми, затова през лятото я дръжте по възможност на терасата, а през зимата може да я прибирате в банята или тоалетната, като оставяте вратите открехнати за свободен достъп на котката.

Кога котката отказва да ползва котешката тоалетна:

1.Ако не почиствате тоалетната на котката си достатъчно често и тя е замърсена.
2.Ако чистите тоалетната прекалено усърдно със силни препарати и котето не харесва миризмата им
3. Ако писаната не одобрява разположението на тоалетната
4.Ако не одобрява пълнежа на тоалетната
5.Някои котки отказват да употребяват тоалетна, която се използва и от друга котка.
6.Ако сте използвали препарати за ароматизиране на тоалетната или отстраняване на миризмата. Котките не винаги харесват това, което харесваме ние. Може и да отбягват миризмата на пластмаса на съда
7.Ако има здравословни проблеми. Например възпаление и болки на пикочния мехур и пикочните пътища, възпаление на ануса и др. Консултирайте се с ветеринар ако има съмнение за такъв проблем.

Подобни статии:

Вашият коментар