Домашна котка

В първата част на „Как да „котко”-обезопасим дома си“ съветите наблягаха на това как да опазите дома си от котката, но трябва да се научите да пазите и котката от рисковете на дома си. Апартаментът ви далеч не е лишен от опасности.

1.Домакински препарати – Кухненската химия никога не е полезна за Вашия любимец. Съхранявайте препаратите за почистване на места недостъпни за деца и котки. Най-добре в някой шкаф. Някои съставки на препаратите може да се сторят вкусни на мишеловеца и той да се натрови без да иска. Важно е и да не прекалявате с почистването на подове. Например някои почистващи препарати за килими и паркети са токсични за котките. Те могат да се полепят по лапичките на котето и да се погълнат при лизането на лапичките. Някои спрейове за насекоми също са вредни.

2.Електрически контакти – Не е нечувано любопитните писани да се опитат да наврат лапичките си в контакта. Преместете разклонителите си зад дивани, шкафове и други места които котката не може да достигне. Може и да покриете гнездото на разклонителя с края на килима и ли да държите нещо винаги включено в контакта. Друг вариант е да закупите пластмасови приставки за запълване на контакта от магазините за домашни потреби. Те се купуват от семейства с малки деца, но са добър вариант и ако отглеждате котка вкъщи.

3.Стайни растения – Наличието на саксии вкъщи разкрасява дома, но не винаги е добре за котката. Писаните се нуждаят не само от месо, но и от фибри, подпомагащи храносмилането и предизвикващи повръщане на космите в стомаха. Тези фибри се набавят чрез пасене на трева. Когато котката живее навън тя има достъп до разнообразни растения и се научава кои служат за ядене и кои за повръщане. Котката у дома има досег с ограничена флора и е напълно нормално да посегне на саксиите Ви. Бъдете спокойни, не е задължително да изхвърлите всичките си растения. Просто трябва да сте наясно кои растения са безопасни и кои не.

Домашна котка

Най-любимото растение на котките е драцената (на снимката). Тя има много разновидности и често се бърка за вид палма. За щастие не е смъртоносна, но ще предизвика повръщане. Щом има такова растение в близост до писаната, то ще бъде опасано за отрицателно време!

Отровни са коледната звезда и азалията, всички видове бръшлян и лилии, саговата палма, игликата, ригана, жълтия кантарион, рододендрона, млечките и др. Много отровни са калата, филодендрона, хортензията. Други потенциално опасни растения са теменужки, зюмбюл, минзухар, карамфил, невен, здравец, глухарче, сладка детелина, нарцис, глициния , бегония, фикус. Не давайте на котката си да се доближава до семена и костилки от овощни дървета, защото някои са отровни за нея. Редовното гощаване на любимеца с ястия, в които има лук, кромид и чесън също може да доведе до отравяне. Иначе няма проблеми да се дават от време на време. Това са само част от вредните за вашия любимец растения. Ако желаете по-подробен списък с опасни растения може да погледнете следната статия, на която попаднах: можете, да я видите тук

За щастие котките по принцип рядко проявят интерес към повечето от изброените цветя. Внимавайте само за драцената, защото тя е „неустоима” за писаните. Ако котето ви все пак е проявило неблагоразумието да дегустира от листата на някои от гореизброените растения, е важно да реагирате правилно. Някои от растенията изгарят лигавицата на устата. Тогава трябва освен да се даде активен въглен и да се направи промивка с вода на устата. В зависимост от сериозността на пораженията дори може да се посети ветеринар, като се постарайте да определите кое растение е изядено.

Домашна котка

За да се избегнат такива ситуации, приберете опасните цветя в помещение, в което котката не влиза. Също така може да засадите растенията си във висящи саксии, така че да не могат да бъдат достигнати. Ако растението има по – широки листа, можете временно да ги покриете с двойнозалепващо тиксо. Котките мразят вкуса на лепилото. Чувала съм, че листата може да се напръскат и с разреден сок от лимон.

За да се застраховате допълнително, осигурете на котето собствена саксия с трева за ядене. Най-много се използва котешката трева, предлагана в зоомагазините. Тя обаче изсъхва бързо, ако забравите да я полеете. По лесно е да засадите малко пшеница, която се харесва от писаните. Можете да закупите и доста евтино семена от магданоз от аграрна аптека. Избягвайте да взимате трева от вън, тъй като може да е заразена от улични кучета и котки. Фибри могат да се набавят и като давате на котето си сготвени картофи и ориз.

Съществува и вариант, при който котката не яде растенията, но непрекъснато рови в пръстта на саксиите. Този неприятен навик на любимеца Ви може лесно да се предотврати като покриете пръстта в саксията с чакъл, по-дребни и дори по едри камъни.

Подобни статии:

Вашият коментар