хранене на малко коте

Нормално развиващите се котета трябва да са игриви, любопитни, с лъскава козина и без видими признаци на заболяване. Огромни заслуги при поддържането на тяхното здраве има редовното и правилно хранене. Помнете – добре нахраненото коте, е щастливо коте. Все пак стопаните трябва да са наясно, че хранителните нужди на малките пухчовци, се различават от тези на възрастните котки:

Разлики в хранителния режим на подрастващите и възрастните котки:

  1. Котетата са способни да удвоят и дори да утроят своя размер през първите седмици от развитието си. За да осъществят това лавинообразно растежно чудо и едновременно с това да запазят характерната си жизненост, малките писанчовци се нуждаят от три пъти повече енергия, в сравнение с възрастните котки. И понеже капацитета на стомахчетата им е много малък, мъниците трябва да се хранят значително по-често (минимум 3 пъти на ден). Стопаните ще посрещнат успешно техните нужди, ако подават малки количества храна, но често.
  2. Малките котета се нуждаят от мазнини, мастни киселини и витамини, подобно на възрастните котки. Разликата идва от увеличената нужда от протеини. Те се набавят от крехкото месо.
  3. Прясната вода е необходимост за писаните от всички възрасти. Но за малките котета, дехидратирането крие сериозни опасности. В първите месеци липсата на течности може да доведе дори до смърт. Освен това, течностите подпомагат храносмилането и предотвратяват появата на запек. Важно е да осигурите на пухчовците купичка с вода, още от момента, в който те започнат да поемат твърда храна.

Хранителен режим за котета под 3 месеца

хранителен режим за котета под 3 месеца

Обикновено, котетата започват да проявяват интерес към храната на около месец, а понякога и на 3 седмици. Заинтересувайте ги с малко салам или кремвирши. Ако не обърнат внимание на това лакомство, значи все още не са готови да се хранят самостоятелно. Опитайте отново след около седмица.

Докато бозаят, малките няма да се нуждаят от специална храна. Единственото изискване е, тя да е достатъчно мека, за да може да се сдъвче и преглътне. Излишно е да давате суха храна на котета под 4 месеца, тъй като те няма да могат да я погълнат. Насочете се към попара от супа и хляб или мокра консервирана храна. Веднъж на ден е напълно достатъчно, тъй като през този период основната храна е майчиното мляко. Увеличете броя на храненията, ако смятате, че котетата са много, а млякото на майката – малко.

Хранителен режим за котета между 3 и 6 месеца

Женските отбиват котилото си окончателно на около 2,5 – 3 месеца. От този момент нататък мъниците стават почти самостоятелни, тъй като майчинските инстинкти на женската рязко намаляват. Вече е настъпил моментът, в който стопанинът става основния източник на храна. Отговорният собственик трябва да предложи разнообразно меню на малките. Целта е да се осигурят възможно най-много градивни елементи за подрастващите тела на котетата, без да се причини недостиг на дадени вещества и излишък на други. Номерът е да има по малко от всичко.

Най-евтиното меню включва хляб, натопен в супа по избор, като основно ястие. Така необходимите протеини пък се осигуряват чрез месото. Достатъчно е да давате това лакомство веднъж на ден, поне 4-5 пъти седмично. Месото винаги трява да е топлинно обработено, за да избегнете възможността от зарази. Избирайте по-меко месо, ако котето е под 4 месеца. Например кремвирши, салам, кюфтета, варена или печена риба. Ако готвите пилешко, отделете хрущялите за своя повереник. Към петия месец вече спокойно можете да давате варени пилешки фенери, дори кокали (позволявайте на котето да яде само краищата на кокала, тъй като средната част се нацепва на тънки, иглоподобни парченца, които могат да наранят храносмилателната му система). Освен това, не се колебайте да предложите на котето си картофи и ориз от домашните ястия. Изварата пък ще заздрави костите на котетата. Чувствайте се свободни да правите комбинации от гореизброените храни, като не забравяйте да оставяте прясна вода. След навършване на 6 месеца котетата може да се хранят и по 2 пъти на ден.

Консервирана или суха котешка храна?

консервирана или суха храна да даваме на малко коте

Някои хора са на мнение, че на котките и особено на чистокръвните породи, трябва да се дава само купешка храна, било то суха или от консерва. Имайте в предвид обаче, че еднообразната диета лишава пухчовците от редица необходими вещества и ги прави крайно придирчиви. Ако като малки ги приучите на купешка храна, като възрастни те ще отказват всичко друго. Затова е добре да комбинирате купешката с домашна храна. Изградете хранителните им навици от рано. Не се притеснявайте да преминавате от един тип котешка храна към друг, тъй като докато са малки, котетата лесно приемат честите промени в менюто си. Ако твърдо сте решили да разчитате само и единствено на готова храна, обърнете внимание на следното:

  1. Много е важно поне част от менюто на котето да включва храна от консерва. Освен че е по-лесна за дъвчене, тя се усвоява по-добре от организма на малките и нейната влажност предпазва от появата на запек. Можете да комбинирате консервирана със суха храна. При този вариант е достатъчно да давате консервирана храна 2 пъти на ден, иначе давайте по 4 пъти на ден. Винаги прибирайте отворената консерва в хладилника, а ако порцията не е изядена, я изхвърлете преди следващото хранене. Никога не предлагайте на котетата престояла навън консервирана храна, тъй като тя е отлична хранителна среда за редица бактерии и може да е вече замърсена.
  2. Разфасовките в магазина са предимно за зрели животни и съставките им са съобразени с хранителните нужди на възрастните котки. За да не лишите подрастващия си любимец от важни хранителни вещества, потърсете разфасовки за малки котета.
  3. Истината е, че не всички храни на пазара с етикет „за малки котета”, в действителност са съобразени с всички техни нужди. За да не изиграете лоша шега на новия си любимец, винаги проверявайте етикетите отзад. На опаковката трябва да е отбелязано, че храната е тествана и одобрена. Обърнете внимание и на съставките. Взимайте храни с етикет „пълноценно и балансирано меню”. Така няма да ви се налага да давате допълнително минерали и витамини – те ще се съдържат в храната. Ако имате възможност, се придържайте към утвърдените марки храни.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Стефания каза:

    Искам да си осиновя коте и тази статия ще ми помогне много!

Вашият коментар