Защо котките изяждат малките си

Важно е да се знае, че котките по принцип не изяждат малките си. Напротив, те са готови на всичко, за да защитят своето поколение. Женските се грижат всеотдайно за котилото си до достигане на 6 месечна възраст, понякога и по дълго. След това обаче привързаността на майката към котилото рязко намалява. Това е естествено поведение, дължащо се на самотния начин на живот при котките. До настъпването на този момент обаче, женската ще проявява образцови грижи към котилото.

Все пак изяждането на малки от собствената им майка не е невъзможно. За щастие това се случва изключително рядко и с повод. Има няколко причини които могат да предизвикат подобно поведение при иначе любящите майки:

1.Млади животни, под 1 година, на които е било позволено да забременеят и родят често се оказват неподготвени за настъпилото майчинство. Те могат да се почувстват объркани от внезапната поява на толкова много котета или по-късно да осъзнаят, че не могат да се грижат адекватно за котилото. Инстинктите им тогава ще ги подтикнат към изяждане на малките. Възможно е младата майка да изяде само едно от бебетата си, за да намали товара си и все пак да успее да отгледа останалите. Но има и реална опасност тя да посегне на всичките си малки. Желателно е да наблюдаваме такава женска и ако забележим, че изчезва повече от едно малко, да поемем грижите за котилото в свои ръце.

2.По-възрастните и опитни котки почти никога не посягат на своите малки. Единственото изключение е, ако някое малко от котилото е болно или има вроден дефект. Това може да звучи коравосърдечно, но в природата се явява необходима жертва за благото на останалите малки. Канибализъм при котките се наблюдава почти винаги при животни отглеждани в апартамент и изключително рядко при майки живеещи в двор. Причината е следната – щом има болно или дефектно коте, първата реакция на майката е да го отнесе далече от котилото или пък да премести останалите малки в ново леговище. Това се явява невъзможно, ако майката е затворена в ограничено пространство като стая например. В този случай решението на женската е да изяде болнавото коте.

3.Напълно възможно е забелязания канибализъм от страна на майката, да е проявен след естествената смърт на котето. Това също се случва най-вече при котки, отглеждани в апартамент. На свобода майката ще смени леговището на котилото. В затворени пространства, тя ще погълне трупа. И в двата случая това се прави, за да се избегне разлагането на трупа и появата на зарази. Също така миризмата му няма да привлече хищници.

защо котките изяждат малките си

4.Майката може да пристъпи към този отчаян акт и ако броят на котетата е непосилен за нея. Понякога майката се оказва с прекалено много гърла за хранене. В случай на недостиг на мляко, тя ще предпочете да жертва едно от малките си, обикновено най-слабото, за да успее да отгледа останалите. Обикновено това се наблюдава при женски родили 5 котета или млади, дребни женски с 4-5 котета.

5.Женската може да изяде някои или всички от малките си, ако има недостиг на храна за нея. Щом отглеждате кърмеща женска, се постарайте тя да е винаги добре нахранена. Колкото повече хранителни вещества й осигурявате, толкова повече мляко ще има и котетата ще бъдат по-здрави.

6. Ако имате котарак в дома си, е възможно той да умъртви малките, за да предизвика по-скорошно повторно разгонване у женската. Може да ги помисли и за мишлета. Но обикновено мъжките само задушават малките и рядко ги ядат. Вероятността подобно нещо да се случи е по-малка, ако котаракът е единствения баща на котилото или ако мъжкият е отгледан заедно с женската. Все пак понякога бащата може да не разпознае малките си и да ги убие. В случай, че отглеждате и мъжки в апартамента си, е добре да го запознаете от рано с котилото във Ваше присъствие. Ако видите признаци на агресия при вида на малките, незабавно го отделете от женската и малките. Ако желаете може превантивно да го отделите до порастване на малките или поне да ограничите достъпа му до котилото. Например, да го допускате в същата стая само ако присъства и човек, а го затваряте в друга стая когато излизате.

Някои хора са убедени, че докосването на малките от човек, може да накара майката да изяде малките си. Няма солидни доказателства, подкрепящи това твърдение. Лично аз го считам за невярно. Ако имате близка връзка с писаната си, тя ще ви позволи да пипате малките й, дори докато са слепи. Макар котката да е по-дива и несвикнала с хора, това едва ли ще предизвика канибализъм. По мое мнение, тя по-скоро ще премести котилото си далеч от Вас, отколкото да им посегне.

Потърсете причина за изяждането на малките сред гореизброените варианти.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар