Рискове при бременност при котка

Повечето от котките прекарват своята бременност без каквито и да било проблеми. Макар и в редки случаи, може да се появят следните нередности:

Резорбция

Това е едно много интересно явление, проявяващо се най-вече през първата половина от бременността. При него ембрионите се абсорбират обратно в организма на женската. Резорбция може да настъпи при един, няколко или всички ембриони, ако те се развиват по-бавно от нормалното. Въпросните ембриони прогресивно намаляват по размери, а ако се е стигнало до формирането на фетуси, то при тях липсва сърдечен пулс. Резорбция може да настъпи и след смърт на фетусите.

Процесът на резорбция протича без никакви външни признаци, поради което стопаните може да открият загубата на котилото едва след като женската не успее да роди в определеното време.

Най-честите причини за резорбцията са недостатъчни нива на прогестерон, инфекция при женската, аномалии във вътрешния слой на матката, аномалии във фетуса. Аномалиите обикновено засягат само един от фетусите, което означава, че останалите малки ще се родят без проблем.

Спонтанен аборт

Среща се през втората половина от бременността. Спонтанният аборт се състои в смърт на фетусите, с последващо изхвърляне или резорбция (асимилиране на фетусите) преди края на бременността. Има редица причини водещи до ранно прекъсване на бременността:

  • Травма в областта на корема
  • Проблеми в развитието на фетусите или смърт на фетусите
  • Инфекция. Например инфекция от бруцелоза, херпес, инфекция на матката и др. Аборт могат да причинят и някои гъбички.
  • Neospora Caninum – Тези паразити се срещат най-вече при кучетата, но могат да заразят и котки, говеда и т.н. Обикновено котките се заразяват, ако пият и се хранят заедно със заразено куче. Ооцистите на паразита се отделят чрез фекалиите на крайния гостоприемник. Когато междинният гостоприемник (котката) погълне ооцистите, те формират кисти. Бремеността активира тези кисти и възникналата инфекция почти винаги води до аборт на плода.
  • Аномалии в половата система.
  • Хормонален дисбаланс (най-вече ниски нива на прогестерон). Този дисбаланс води до смъртта на фетусите.

Възможно е женската да абортира едно или две котета и все пак пак да износи останалите. По-често обаче се загубва цялото котило.

Симптоми: Спонтанният аборт може да протече без никакви признаци на заболяване. Но в повечето случаи се наблюдава отделянето на секрет и кръв от вулвата, контракции в коремната област (не винаги се забелязват), както и силно мяучене, предизвикано от болка. Освен това, писаната може да потърси някои по-тъмни и тихи ъгълчета, в които да се скрие. Също така е възможно женската да роди преждевременно, както живи, така и мъртвородени котета.

Ако забележите някои от гореизброените симптоми, е желателно да посетите ветеринар и животното да бъде прегледано. За щастие, по-голямата част от спонтанните аборти протичат без усложнения.

Лечение: Няма начини за предотвратяване на спонтанния аборт. Ако женската има вече няколко такива, се консултирайте с ветеринар. Той ще назначи лечение, целящо да намали честотата на бъдещи аборти. Лечението зависи до голяма степен от причината за абортите.

Еклампсия

Еклампсията се характеризира с намаляване на нивото на калций в кръвта на женската котка. Това състояние може да възникне към края на бременността или след раждане. Причините варират от бедна хранителна диета до неусвояване на калция от храносмилателната система. Еклампсията крие сериозни рискове за здравето на Вашата любимка и дори може да доведе до смърт. Повече за еклампсията прочетете в статията „Какви рискове крие следродилния период за нашата котка”.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар