псевдобременност при котки

Фалшивата бременност или псевдобременността се среща при редица бозайници, включително и човека. Котките също не са изключение. Но за успокоение на стопаните, трябва да се отбележи, че случаите на псевдобременност са много редки при писаните. Това явление се среща доста по-често при кучетата и мишките.

Какво представлява фалшивата бременност?

При това състояние, женската котка проявява всички симптоми и поведение свързани с бременността, без тя да е бременна в действителност. Псевдобременността се среща при зрели женски котки, обикновено след техния цикъл на разгонване. Въпреки че причините може да са психологически, обикновено фалшива бременност настъпва след промени в ендокринната система на животното, което от своя страна води до отделянето на хормони на бременността. Тези промени са свързани с образуването на жълто тяло в яйчниците след овулация (отделянето на яйцелкетка от яйчника). Нормално, ако не настъпи оплождане на яйцеклетката, жълтото тяло отпада при менструацията. При фалшивата бременност обаче, образуваното жълто тяло продължава да се развива, въпреки че не настъпва оплождане на яйцеклетката. Въпросното жълто тяло ще отделя хормони, които да подготвят тялото на женската за износване на ембрионите, независимо че такива няма. Сред хормоните които се отделят, в най-голямо количество е прогестерона, макар че процентът на естрогените също е голям.

В кои случаи може да възникне фалшива бременност?

Псевдобременност е наблюдавана при следните случаи:

 • Настъпва спонтанно (изключително рядко).
 • При лечение на женски с медикаменти, съдържащи прогестерон и естрогени.
 • Ако се е осъществил полов контакт между женската и мъжкия, но мъжкият е стерилен. Шансовете за стерилен партньор обаче са минимални, а и женската често се опложда от няколко различни мъжки.
 • Някои женски могат да проявят симптоми на псевдобременност няколко дни след овариохистеректомия (отстраняване на матката и яйчниците).
 • В много редки случаи, женски с хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) могат да проявят симптоми на бременност, причинени от разнообразни промени в кръвта.
 • При фиктивно съвокупление. Това е процедура, при която ветеринарят вмъква памучен тампон във вагината на женската и с него търка шийката на матката. По този начин организмът на женската се подлъгва да мисли, че е настъпило съвокупление. Тогава яйчниците отделят яйцелкетки и цикълът на разгонване завършва. Тази алтернатива на кастрацията обаче не се използва толкова често в България.

Колко дълго продължава фалшивата бременност?

Обикновено продължителността на фалшивата бременност е между 35- 40 дни. Ако симптомите продължават след този период, се консултирайте с ветеринар, тъй като вероятно има допълнителни фактори, влияещи на това състояние.

Симптоми на фалшивата бременност

Високите нива на прогестерон ще предизвикат следните физически симптоми:

 • Подути и по-розови зърна
 • Увеличени млечни жлези
 • Увеличаване на теглото
 • Подуване в областта на корема
 • Котката няма да навлезе в следващ цикъл на разгонване
 • Понякога може да се наблюдава повръщане
 • В редки случаи може да се наблюдава секреция на мляко от млечните жлези или воднист секрет

Промени в поведението:

 • Може да се забележи безпокойство
 • Депресия
 • Липса на апетит
 • Женската ще търси Вашето внимание повече от обикновено и ще се гали при всяка възможност
 • Женската ще започне да подготвя „гнездо” в по-тихи и закрити ъгълчета

Лечение на фалшивата бременност

Тъй като причините за псевдобременността често остават неизяснени, ветеринарите не могат да назначат адекватно лечение. Всъщност, лечение в този случай изобщо не е необходимо. Всичко, което трябва да направите е да изчакате периода на фалшивата бременност да приключи. Отнасяйте се с животинката по нормален начин – тя няма да изисква някакви специални грижи. В случай, че женската е по-емоционална и търси Вашето внимание, можете да я галите по-често.

Съществува и вариант за прекъсване на псевдобременността, който включва кастрация. Той обаче е уместен, само ако женската има допълнителни усложнения.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s