Поза „По-добра гледка“

Заекът седи на задни лапи, ушите са вдигнати високо и носът сочи нагоре. Дивите зайци заемат тази поза просто, за да разгледат по-добре какво се случва наоколо и да разузнаят за потенциална опасност. За разлика от тях обаче, домашните зайци имат за цел да си поискат храна, която държите или просто си търсят внимание.

език на тялото на декоративен заек

Поза „Просене“

Декоративният заек седи на едно място, главата му е опряна плътно до пода. Това е поза, с която зайчето показва смирение. Обикновено когато питомецът застане в нея, то значи си проси галене или чешане.

„Поклащащи се уши“

Мини питомецът разклаща уши, след което с помоща на задните лапи ги чеша. Понякога, когато галите, милвате, решете или пък вчесвате Вашия декоративен заек е възможно да влезнат опадали косми в ушите. Това предизвиква дискомфорт в зайчето и следва старателно почистване с цел да се премахнат дразнителите. Ако обаче забележите, че ушаткото прекалено често извършва това действие, проверете дали не се забелязват ушни кърлежи. Ако имате съмнения, добре е да заведете декоративния заек на ветеринар.

Поза „Хайде да играем!“

Декоративният заек поклаща уши, след което подрипва и отскача. Това е сигурен знак, че Вашия малък приятел Ви кани на игра или пък е въодушевен от нещо – например не Ви е виждал цял ден или пък очаква да му дадете лакомство.

игра за декоративен заек

Поза „Закачане“

Заекът стои близо до Вас и Ви побутва с муцунка. Понякога, когато галите своя любимец, той ще Ви помоли да спрете като Ви побутне с носле няколко пъти. Понякога обаче ако сте спрели да го галите, точно когато той иска, ушаткото ще Ви покаже, че иска да продължите като Ви побутне отново с муцунка. Също така когато вършите някаква Ваша си работа и зайчо дойде и Ви закачи с носле, то значи иска да му бъде обърнато внимание или очаква да му дадете храна.

„Копаене“

Декоративният заек копае по Вашите крака или се опитва да ги хапе. По този начин декоративният заек се опитва да привлече Вашето внимание. В други случаи е възможно ушаткото да Ви моли да се преместите от пътя му.

Поза „Отегчение“

Ако се занимавате с Вашия заек и той Ви обърне гръб, отдалечава се като мята задните си крачета назад, то трябва да знаете, че правите нещо, което не му харесва. Това състояние се случва, когато например се налага да му изрежете ноктите.

„Тракане със зъбки“

Тракането със зъбки при декоративния заек е както мъркането при котката. По този начин ушаткото Ви казва „Продължавай! Много ми е приятно!“. Обикновено това действие малкият питомец упражнява, когато се занимавате с него – например когато го чешате, галите или милвате. Някои зайци дори обичат да бъдат прегръщани. В отделни случаи може да забележите, че любимецът потраква дори когато се унася в сън, без Вие да сте причината.

тракане със зъбки при декоративен заек

„Скърцане със зъби“

Скърцането със зъби при декоративния заек е начин той да Ви каже, че нещо не е наред. Ако забележите, че зайчето например е в поза „Пантоф“ и скърца със зъби, освен това е унило и не иска да хапва, то това означава, че има болки в коремчето. Добре е в такива случаи да посетите ветеринар. Друг превод, който може да се направи, когато ушаткото скърца със зъби, е „Страх ме е!“. Ако забележите, че мини заека скърца твърде често, то иска да Ви покаже, че има проблем със зъбите. Когато заекът има такъв проблем обаче, това няма да е единствения признак. За това, ако имате съмнения, следете реакциите на любимеца. В такива моменти дори е добре да се обърнете към ветеринар, специалист по декоративни зайци.

„Маркиране“

Зайците са едни от малкото домашни животни, при които маркиране се извършва както от мъжките индивиди, така и от женските, при това не само от възрастните, но и от младите. Маркирането на територията и предметите се извършва чрез специални жлези, намиращи се под брадичката на заека. Навярно сте забелязали, че при наличието на нов предмет в стаята или клетката, зайчето го изучава, след което старателно се отърква в него. Това е начинът животинката да се ориентира по-добре в обстановката. По време на настъпване на полова зрялост, някои от мъжките зайци започват да разпръскват урина в ъглите на стаята. Това е друг тип маркиране при мини зайците. Ако с нарастване на възрастта ушаткото не се отучи от този вреден навик е добре да проучите въпроса за кастрацията на заека.

„Ръмжене“

Някои декоративни зайци имат силно изявено териториално държание. Ръмжете е начин те да Ви кажат „Остави ме на мира!“ или „Навлизаш в моята територия“. Добре е в такива моменти да оставите на мира Вашия пухкав приятел.

Атакуване и ръмжене на декоративен заек

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар