Тази статия е продължение на „Подходяща храна за декоративен заек Част 1.

Избягвайте да предлагате на декоративния си заек плодове и зеленчуци, които са закупени директно от пазара, защото в тях има прекалено много нитрати, коитоподходяща храна за декоративен заек
могат да ги убият. По-добрият вариант ще бъде ако ги берете от градината или пък сте ги взели от сигурно място. Преди да ги сложите пред муцунката на зайчето си, ги измиите и почистете от загнили места и семки. Искам да обърна внимание на един мит – за заека и зелето. Зелето действа подуващо и газообразуващо на декоративното зайче. Избягвайте този зеленчук, дори по мое мнение въобще не го давайте на питомеца си, тъй като газовете за тези гризачи могат да бъдат пагобни. Същото се отнася и за марулата. Давайте я на заека си само ако сте я откъснали от градината си.

подходяща храна за декоративен заекОтносно плодовете – зайците обожават сладките – банани, круши, пъпеши, череши и други подобни. Моят заек дори обожава портокали. В тях има много жизненоважни витамини, но и прекалено много захар. За това тези плодове трябва да се дават в малки количества. В случай, че се прекали със захарозата е възможно да се стигне и до диабет. Наблягайте най-вече на ябълките. Що се отнася до кореновите зеленчуци като репички, моркови, картофи, трябва да се обърне внимание на това, че те не са от най-полезните за домашния заек. От репичките може да се предлага зелената маса, а от морковите – както зеленината, така и лентички от самия корен. Някои хора дават обелки от картофи на ушатковците. Вие не го правете.

Жизненоважно за вашето мини зайче е да му се дава сено всеки ден. За него то има много положителни действия – доставя му калции, изтрива му зъбките, помага му за прочистване на коремчето. Зайците нямат чревна мускулатура, с която да изхвърлят ненужното. Сеното им помага, защото върши тази работа.

За да намалите поразиите, които мини ушаткото може да нанесе на дома ви, до минимум, то е хубаво да купите на питомеца си калциево минерално блокче, както и солно такова. В противен случай предизвиквате пухкавия сладур да изчегърта стените на дома ви както той си знае. През пролетта и лятото бихте могли да му откъснете клонче от плодно дърво. Изгризвайки кората му, декоративният заек ще си набави полезни витамини и калции, а също така това ще му помогне за изтриване на зъбите.

Много хора дават на своите животинки смеси от различни зърнени култури. Лошото в случая е, че в повечето случаи не са добре запознати кои от тези зрънца са полезни и кои не. Хубаво е да се знае, че тези храни трябва да бъдат съобразени с възрастта на заека. Зърното съдържа много мазнини, респективно много калории. В бебешка възраст и до периода на зрялост, домашният заек се нуждае от тях, но в по-късна възраст е необходимо да намалите дажбите от този вид хапване на вашия ушатко. В противен случай може да имате затлъстяло декоративно зайче, което може да се окаже значително негативен фактор в няколко аспекта.

Нека да обърна внимание на готовата гранулирана и пакетирана храна, която се предлага в зоомагазините. Това, че на опаковката има снимка на заек, не означава непременно, че тази готова храна е подходяща за вашия питомец. Съобразявайте се най-вече с възрастта на мини заека си. Следете надписите на опаковките, защото тези храни са разделени основно на храни за млади зайци или бебета, храни за възрастни, а също така се срещат и храни за определени породи. Избягвайте да купувате насипни храни. Купувайте само тези, които са в пакети по един или няколко килограми, защото не знаете иначе кога точно е отворен чувала, дали не са го лазили някакви животинки, дали някои от съставките не са гранясали и тем подобни.

Друг съвет, който мога да дам е да четете описанието на опаковката на тази храна. Взимайте храни с високо съдържание на влакнини. Добрите за вашия заек гранулирани храни съдържат между 18% и 23%. Тези влакнини са от жизнено важно значение както за зъбите, така и за стомашно-чревната система на вашия питомец. Избягвайте да купувате пакетираните храни за заек от супермаркетите и други големи търговски обекти. Те не са особено подходящи за мини заека, защото не са съобразени напълно с неговите нужди.

Подходяща храна за декоративен заек

В най-общи линии това е философията на подходящата храна за декоративния заек. Надявам се да съм била максимално полезна за всички, които четат тази статия.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Sissy каза:

    Благодаря за информацията, прочетох всич и статии и получих доста и полезни съвети! Благодаря за положения Ви труд 🙂

  2. stefan stefanov каза:

    Gledam moyat Belcho 8 god..CHak sega mi svetna za mnogo nesta.Blagodarq

  3. Изключително полезна информация! Ясно, точно и разбираемо написана! Бих искала да попитам какви техники да използвам, за да обуча зайчето си като например да идва при мен като го викам, да го науча да не ходи на определени места, да не се страхува от мен (защото понякога като бяха не съм сигурна дали го е страх или иска да си играем). Още няма 3 месеца и мисля, че сега трябва да си създам такива отношения с него. Ще се радвам да обменя още малко информация с автора на тези статии! Благодаря предварително! 🙂

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравей Таня,

      Не се притеснявай, зайчето бързо ще свикне с теб. Тези животинки са изключително социални и дружелюбни. За да привикне по-бързо мога да ти дам съвет да се занимаваш с него при всяка възможност. Прегръщай го често, милвай го по главичката, чешай го зад ушичките. Дръж го в стая, в която има хора.

      За да свикне по-лесно с теб, когато му слагаш храна, изчаквай го да се нареди до паничката, стискай храната в шепа, преди да му я сложиш в съда, изчакай да те подуши, да се бутне няколко пъти в теб. По този начин ушатият сладур ще свикне с аромата ти и ще те възприема като човека, който се грижи за него, от който може да получи закрила или помощ. Моят заек например до такава степен е свикнал с мен, че всяка вечер ляга в краката ми като кученце и спи до сутринта там. Ако легне някой друг от семейството ми на моето място, отива и го гони оттам.:) Нека да поясна: отглеждам заека ми свободно, не е в клетка, не го затварям в клетка никога освен в случаите, когато го водим на ветеринар или на вилата.

      Наистина точно сега е моментът, в който можеш да го научиш на различни номера и трикове. Най-лесният начин е да го свикнеш, като използваш храна или просто някакво лакомство. Аз например заставах в единия край на стаята, зайчето на другия. Заставах на колене и подавах да кажем сух плод или сухарче напред и цъках. Зайчо надушваше бързо бързо, че има нещо, което си струва да провери какво е. Така заекът ми откриваше, че му подавам лакомство под съпровода на този звук. В момента където и да е из стаята, щом чуе този звук веднага пристига в краката ми. Друг вариант да идва към теб е например да потупваш по пода или леглото/дивана и в същото време да му говориш. Например „ела тук“ или да му казваш името. Но винаги трябва да го казваш по един и същ начин – спокойно и приятелски. Този метод обаче върши работа само ако ушаткото те вижда. Ако се е скрил зад някаква мебел, работа върши само гласовата сигнализация, например цъкането. Не забравяй да го награждаваш всеки път, когато изпълни твоята команда.

      Ако искаш да не ходи на определени места от стаята, когато ти си в нея, трябва да измислиш звук, който да го стряска. Аз например шъткам високо. Например: виждаш, че зайчето се насочва към зона, която не искаш да ходи там или започва да дъвче вестник, тапет или друго подобно, изшъткваш силно. Зайчето се обръща и отива в другата посока. Или пък казваш на висок глас „Не!“. Гледай всеки път да даваш една и съща команда, за да може зайчето да я свързва с точно определено свое поведение.

      Зайците не са за подценяване. Много лесно свикват да изпълняват различни команди и привикват към хигиенни навици, стига да има кой да им покаже и да ги научи.

      Ако имаш още въпроси, ще се радвам да им отговоря.

      Поздрави

  4. Иванка Пашева каза:

    Наистина съм Ви благодарна и задължена за полезната информация.В един и същи ден с малкия ми син сме си взели по едно зайче без да знаем разбира се,различна порода-и преди да се информираме за каквото и да било предполагам ние уморихме клепоухия.Беше много хубав и дружелбен. Остана ни белия красавец,заровихме се интернет да разберем как да се грижим за него и май успяваме.Засега само веднъж тичах при батко ветеринар,че зайо получи диария.От своя страна и той ми изнесе дълга лекция,която беше полезна.Сега му треперим и го следим и за най-малка промяна в поведението му,но за наша радост се разхожда свободно навсякъде,важе в момента се е изтегнал в средата на стаята ми-не го затваряме,свободен е за разходки. Всяка сутрин като се връщам от работа ме посреща „точно като зайче“ Изправя се на задни лапички и издава характерните за него звуци-иска си закуската и прясната водичка. И друго забелязах,че при всяка крачка на големия ми син и на мен е плътно в краката ни-това не го правеше дълго време,бяхме го взели от някави хора,които него искаха и зайко се държеше изключително страхливо,направо не можеше да отиде край него.Сега не е така,доста по-спокоен е,но все още не позволява ние да го пипаме-само той нас със муцунка.Ако пък нещо не му „харесва“-така предполагам,той прережда,т.е. прави всичко възможно да махне нещото,сякаш не му харесва и аз започнах да се нагаждам според неговите желания.Малко се поразпалих,за което се извинявам,но наистина се радвам за напредъка ни,а между другото имаме куче и коте и известно време бяхме като стражари.За наша радост свикнаха едни с други и всичко е мирно и спокойно. Благодаря Ви още веднъж за полезните съвети 🙂

Вашият коментар