Зърнени храни и ядки за декоративен заек

След като поговорихме за зеленчуците, а след това и за плодовете в менюто на декоративния заек, дойде време да обърнем малко внимание и на другите съставни елементи на храната на домашния заек, а именно зърнените храни и ядките. Това са най-калоричните компоненти в менюто на мини заека. Именно поради тази причина е добре да се запознаете с тяхните характеристики и влияние върху пухкавата животинка.

В своя състав зърнените храни и ядките съдържат както вещества, полезни и необходими за нормалното и здравословно съществуване на заека, така и други, които могат да му навредят в някаква степен. За това е много важно всеки собственик да се съобразява с възрастта, породата и здравето на своя домашен любимец и така да определи оптималното количество на тези храни в дневното меню на ушаткото. Тези съображения трябва да се вземат в предвид и когато закупувате готова заешка храна, било тя гранулирана или комбинирана.

В състава на зърнените храни и ядките влизат множество пълноценни минерали, витамини и белтъчини, които са от голямо значение за здравето на Вашето зайче, особено, ако то е в подрастваща възраст. Затова не лишавайте декоративния заек от тези храни. Ако имате бебе зайче не се притеснявайте да му давате зърнени храни, но нека това да не бъде основното ястие на мъника. Те трябва да бъдат в допълнение към сеното.

Слънчоглед, царевица,жито, овес за декоративен заек

Зърнените храни и ядките обаче имат високо съдържание на въглехидрати (нишесте, целулоза, захари) и мазнини, което определя и тяхната висока калорийна стойност. Ето това е и основната причина обилното и непрекъснатото им предлагане в дневното меню на възрастния заек да довежда до затлъстяване на питомеца, заради което е необходимо тяхното контролирано предлагане. Добре е приемът на тези храни да се свежда до минимум или до нула в някои случаи (например сериозни храносмилателни проблеми, тъй като нишестето предизвиква диария, а захарите – промяна в баланса на чревните бактерии). Друга причина да давате на малкия си любимец зърнени храни и ядки с повишено внимание е свързана с един от най-честите проблеми на декоративния заек – зъбите. При по-голям прием на калорична храна, домашният заек се засища по-лесно и рязко намалява дъвченето на сеното. Това е може би основната причина за неправилното изтъркване на зъбчетата на мини питомеца и след това появата на болежки и по-сериозни проблеми.

Когато купувате готова храна за своя декоративен заек добре оглеждайте опаковките. На тях ясно и точно е описано за какъв тип заек е предназначено хапването, за каква възраст и какво се съдържа. Ако имате бебе зайче, то подходящи са храни, на които има надпис „Junior”. Ако притежавате зрял декоративен заек, то е добре да се насочите към храни с надпис „Adult”, като не забравяйте да търсите тези храни, които имат по-високо съдържание на влакнини (около и над 20%) и по-ниска калорийна стойност.

Зърнени храни и ядки, които са безопасни за Вашия декоративен заек са:

  • Ббадем, боб
  • Гграх (изсушени зърна)
  • Еелда, ечемик
  • Ж жито
  • Ккашу
  • Л леблебия, лешник, леща
  • Оовес, орех, ориз
  • Ппросо, пшеница
  • Рръж
  • Ссоя, слънчогледови семки (много калорични), семки от тиква, стафида
  • Ффъстък (много калоричен)

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Един отговор »

  1. Мая каза:

    Ама трябва да бъде варенo житото или сурово или кое как да го давам? Моля кажете ми!

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      Зърнените храни и ядките в менюто на домашния заек, трябва да бъдат давани в сурово (неприготвено) състояние. Количеството, което може да давате зависи силно от възрастта на зайчето.

      Ако то е до 4-5 месечна възраст, можете да давате до 1-2 супени лъжици дневно. Ако зайчето е възрастно – над 1 г, препоръчително е да давате ядки и зърнени храни изключително рядко – примерно веднъж седмично по 1 супена лъжица. Зърнените храни могат изцяло да бъдат изключени от менюто на зайци над 2 г, а ядките могат да бъдат давани като лакомство.

      Поздрави

  2. olia каза:

    А вода пие ли зайчето? Нищо не прочетох за това. Току що си купихме бебе зайче…

    • jivotinkiteydoma каза:

      Здравейте,

      Както всяко друго живо същество, така и зайчето пие водичка. Необходимо е да му купите поилка, която да прикрепите към клетката или аквариума (зависи в какво отглеждате зайчето). В зоомагазините можете да намерите огромно разнообразие от подобни продукти. Добре е водата да бъде подменяна всеки ден, а в по-топлите предстоящи месеци, дори 2 пъти на ден.

      Поздрави,
      Мими

Вашият коментар