Вредни храни за декоративния заекВ две предходни статии беше разгледано каква е подходящата храна за декоративен заек:

Подходяща храна за декоративен заек Част 1
Подходяща храна за декоративен заек Част 2

Също така беше споменато и какво не е препоръчително да предлагате на Вашия ушатко. В тази статия ще се опитам да обобщя вредните храни за Вашия мини заек, както и последиците, които могат да настъпят в резултат от тях.

1. Ферментирали плодове и зеленчуци – ако давате на декоративния си заек този вид храна, то предварително я почиствайте от нагнили или червиви места, както и премахнете съдържащите се семки. В противен случай е възможно зайчето да получи сериозно натравяне и в последствие разстройство, което е сигурен знак за проблем с храносмилателната система на малкия ушатко. Този вид проблеми са пагубни за декоративния заек.

2. Мухлясало сено – когато слагате сено в клетката на заека го правете в малки количества. В противен случай мини заека го затъпква и не желае повече да го яде. Така Вие продължавате да слагате ново и ново сено, а е твърде възможно старото да се е намокрило по някаква причина и в последствие да е хванало мухъл. Ако заекът го изяде, то има голяма вероятност да се натрови. Също така, когато купувате сено, го оглеждайте подробно, защото се случва да Ви продадат некачествена стока, която може да струва здравето на питомеца Ви. Същото се отнася и ако си сушите самостоятелно трева – трябва да бъде от чисто място (например високо в планината) и в процеса на съхнене да я сложите на слънчева тераса например, като всеки ден я обръщате, за да не мухлясва.

Вредни храни за декоративния заек3. Шоколадови изделиядекоративният заек има една доста голяма слабост – шоколадът. Не давайте на ушаткото никакви захарни или шоколадови изделия, вафли или други подобни. Те могат да предизвикат диабет на малкия приятел. Също така захарните изделия променят баланса на чревните бактерии, което в някои случаи може да коства живота на любимеца.

4. Вестници – знам, че заекът Ви постоянно дъвче каквото намери пред себе си. Вестниците са едни от любимите чешалки за зъбки, но сетете се сами колко мастило има по тях и къде отива то при едно изгризване. Възможно е зайчето да се натрови. Вместо това може да предложите на питомеца си чисто бял лист за принтер или клонка от плодно дръвче. Така и той ще е доволен и Вие няма да имате главоболия след това.

5. Лекарства за хора – не се опитвайте да прилагате самолечение на декоративния си заек, ако не знаете точна диагноза. Още повече не го правете с човешки хапчета. В действителност ветеринарите използват няколко лекарства за хора, но при зайците те имат съвсем друго приложение. НЕ ги използвайте без лекарско предписание. Не си правете опити с домашния си любимец.

6. Алкохол –при декоративния заек, алкохолът има сериозно увреждащо влияние. Не предлагайте на мини питомеца си алкохол под никаква форма.

7. Гранулирана кучешка или котешка храна – не си правете експерименти с този вид храна. Купувайте само специализирана храна за зайци. Кучешката и котешката храна съдържат хранителни вещества, които са неподходящи за гризачи като заека.

8. Прясна храна, закупена от пазарите – накратко казано това са всички „свежи“ хапвания, които можете да предложите на декоративния си заек. Към тази категория спадат прясни плодове, зеленчуци и току що окосена трева. Не ме разбирайте погрешно. Не че не можете да ги давате на заека, но има много голяма вероятност, ако прекалите с количеството и ако не сте подготвили храносмилателната му система за такава храна, да има сериозни поражения. Предлагайте на малкия ушатко само предварително изкиснати хранителни продукти, ако искате той да бъде по-дълго време с Вас и да предотвратите здравословни проблеми. Повечето плодове и зеленчуци, закупени от пазарите, съдържат прекалено много нитрати, които се натрупват в малкото организъмче и водят до сериозни заболявания, а в продължителен период и до смърт. За това е много важно да сте наясно с произхода на плодовете и зеленчуците, които купувате.

Това са вредните храни за Вашия декоративен заек. Не забравяйте, че мини любимеца е съставен в 80% от чревна система. Много внимавайте какво му предлагате за хапване, за да не предизвикате здравословни проблеми.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар