Диария при декоративен заек

С настъпването на първа пролет по пазарите и магазините започват да се появяват все по-привлекателните марули, спанак, лапад, свежи плодове и зеленчуци. Много от собствениците на декоративни зайци решават да дават на своите питомци малко или много от апетитните свежи храни. След тези хапвания обаче често се появяват нежелани ефекти за малките ушатковци.

Такъв нежелан ефект е диарията. Тя представлява не добре оформени и много меки фекалии, дори и течни, наподобяващи боза, често придружени с неприятна миризма, колики и къркорене от коремчето на зайкото.

Ако декоративният Ви заек получи диария, то най-вероятната причина е, че сте му дали прекалено голямо количество прясна храна преди коремчето да му е било привикнало към свежите ястия. За да разберете как да привикнете домашния Ви заек към прясната храна, можете да прочетете две статии – „Зеленчуци в менюто на декоративния заек“ и „Плодове в менюто на декоративния заек„. Разбира се диарията може да бъде предизвикана и от други фактори – високо съдържание на нишесте или захари в храните, които давате на Вашия любимец, настинка, проблем със зъбите. Ако разстройството при този дребен домашен любимец не бъде овладяно навреме, може да се стигне и до тежки последици, тъй като в чревната система на декоративния заек се развиват микроорганизми. Има не редки случаи, при които изходът е летален.

Какво можете да направите?

Ако забележите в обособената тоалетна или клетка просто по-меки от обикновено и слепени изпражнения, покрити със слуз и в някои случаи залепнали по козината на любимеца, не трябва да се притеснявате. Това не е диария. Заекът всеки ден изхвърля такава купчинка, просто не винаги можете да я забележите, тъй като в общия случай той я изяжда. Това е нормално, тъй като храната, която постъпва в коремчето на малката животинка не се смила напълно и след изхвърлянето зайчето я поема отново за дообратка.

Ако обаче забележите купчинки от нещо приличащо на пюре, с неприятна миризма и сериозно оцапано дупе на зайчето, то веднага се заемете с лечение. Ако декоративният заек е пуснат из дома Ви, приберете го в клетката или аквариума, където живее, за да не Ви се налага да търкате килима или пода след това. Оставете му само суха храна – сено и гранули. Сеното помага на храносмилателната система и заекът инстинктивно го яде, за да подобри състоянието си. Добре е в паничката на питомеца да няма жито, царевица, овес или други подобни зърнени храни, тъй като те са тежка храна, съдържаща нишесте, която не е подходяща за дадения случай. Не забравяйте да осигурите и достъп до чиста вода, за да не се обезводни малкия ушатко. В никакъв случай не давайте на декоративния заек лекарства за хора против диария. Те не само, че няма да му помогнат, ами може и да влошат състоянието му. Лекарството, което ще помогне е Degan. Деганът ще спомогне за по-бързото възстановяване на баланса в червата на пухкавия домашен любимец. Как да изчислите точната доза и на какво време да го давате, можете да видите в статията „Аптечка за декоративен заек (Част 1)„. Често пъти диарията при мини заека е придружена с болки в коремчето и това е основна причина в някои случаи той да отказва каквато и да е храна. В такива случаи се използва лекарството Мелоксикам. То има болкоуспокояващ ефект и действа като противовъзпалително.

Ако състоянието на декоративния заек не се подобри до 12 часа след прилагане на мерките, то не се колебайте и веднага заведете ушаткото на ветеринар. Ще му бъде направен цялостен преглед и по преценка на лекаря, ще му бъде назначено лечение.

За да предпазите мини заека от диария е добре да го храните с подходящата храна за заек. Ако имате желание да му давате свежа и прясна храна, то е необходимо първо да привикнете коремчето му към този тип хранене.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар