Декоративният заек и жегите

Лято е. Температурите всекидневно се покачват. Ако сте от гордите собственици на мини зайчета, то значи сте попаднали на правилното място, където можете да намерите и получите практични и полезни съвети относно подходящите условия, които да осигурите на своя малък питомец за жегите.

Първо и много важно е да се отбележи, че максималната температура за отглеждане на декоративен заек в домашни условия е 20 градуса. И тъй като през лятото се покачва температурата и в помещенията във Вашия дом, то е добре да преместите ушаткото във възможно най-хладната и проветрива стая. В противен случай, ако оставите декоративния заек в задушна и топла обстановка, има голяма вероятност той да прегрее или да получи топлинен удар. Опитайте се да намалите колкото е възможно повече рискa за появата на тези неблагоприятни последици. Ако домът Ви обаче има например южно изложение и се загрява прекалено много, то можете да държите мини заека в коридора или да го пускате на разходка в банята. Подовете на тези помещения обикновено са покрити с теракота или мозайка и пухкавият любимец ще бъде доволен да полежи на по-хладно място. В тази връзка пускането на заека Ви на разходка на слънчева тераса или на полянка пред/зад блока по обедно време е особено лоша идея. Имайте предвид, че Вие имате възможност да съблечете някоя друга дреха, когато Ви стане топло, за разлика от ушаткото, който не може да се оттърве от кожухчето си. Охладителният орган на този вид домашен любимец са ушите, които за съжаление не са достатъчни. Заекът не притежава потни жлези, не може да се охлади от изплезения си език, както някои други животни, от което идва и проблемът му с преживяване на жегите.

Ако забележите, че температурата в стаята се е покачила, то можете да понамокрите козинката и ушите на зайчето с вода, но нека да не бъде до степен, в която от него тече вода. Това е начинът да осигурите на питомеца си разхлаждане. За да предложите на зайчето допълнително охлаждане, можете да оставите теракотна или друга подобна плочка в клетката или на място из дома Ви, на което знаете, че ушаткото предпочита да лежи.

Декоративният заек и жегите
Декоративният заек през лятото

Ако Ви се налага да пътуване, то осигурете възможно най-прохладно място на Вашия питомец. В никакъв случай не го оставайте да престои самичък в автомобила Ви, тъй като както добре знаете, температурата там се вдига много бързо.

Важно е да подсигурите постоянен достъп до вода за пиене на Вашия декоративен заек. И тъй като в топло време много бързо в съдовете за вода се развиват различни вредни микроорганизми, то я сменяйте на няколко часа, за да се избегнат някои нежелани последици като например диария, проблеми с бъбреците или други стомашни неразположения. Можете да си направите някаква проста сметка за дневното изпивано количество течност от мини заека Ви. Обикновено то е около 80-120 милилитра. Ако обаче предлагате на питомеца си пресни плодове и зеленчуци, то е възможно това количество да бъде и много по-малко. Ако забележите нежелание от страна на ушаткото да пие водичка, опитайте се да му дадете с помощта на спринцовка. Ако и това не помога, потърсете услугите на ветеринар.

В жегата тоалетната на декоративния заек започва да мирише много по-силно и по-неприятно. Освен миризмата, много по-лесно се развиват различни микроорганизми и паразити. За да предпазите не само заека, а и Вас самите от заболявания и опаразитяване, е добре да сменята постелята по-често.

В летните месеци декоративният заек е предразположен и към хранителни натравяния, тъй като храните, които му предлагате може бързо да се развалят, мухлясат, да бъде полазена от мухи или други подобни. За това следете постоянно паничката и сеното, както и свежите плодове и зеленчуци. Хранителните натравяния при декоративния заек имат сходни симптоми, каквито могат да бъдат наблюдавани и при прегряване или топлинен удар. Ако имате съмнения, че мини заекът Ви има натравяне, то е добре веднага да посетите ветеринар.

Прегряване и топлинен удар при декоративен заек

Ако забележите следните симптоми като учестено дишане, учестена сърдечна дейност, много топли уши, висока температура на зайчето, липса на апетит и жизненост, постоянно лежене на пода и нежелание заекът да прави каквото и да е друго освен да лежи, дори и да го дигнете или да се занимавате с него, гърч е необходимо да вземете колкото се може по-скоро мерки, за да не бъде изходът фатален.

Какво можете да направите в такива случаи?

В случаите, когато забележите повечето от гореизброените симптоми, знайте, че любимецът Ви получава топлинен удар. Напръскайте декоративния заек обилно с вода по телцето и ушите и го поставете на хладно място. В подобни случаи най-важното нещо е да смъкнете температурата до нормалната, но внимавайте да не прекалите, тъй като и преохлаждането е опасно за зайчето. Следете състоянието му постоянно и ако няма подобрение е добре да се обърнете незабавно към ветеринар, тъй като е възможно да се развият и други проблеми и увреждания.

Топлинен удар при декоративен заек

Ако обаче просто имате известни съмнения или се притеснявате, че декоративният Ви заек започва да се затопля/прегрява и се забелязват само начални признаци, то е необходима бърза намеса, за да предотвратите получаването на топлинен удар. Освен напръскването с вода можете да вземете кисело мляко (по възможност то да е домашно или ако е купешко – да е с възможно най-малко растителни и изкуствени примеси) и спринцовка. Изсипете в устата на животинката от 4 до 6 милилитра кисело мляко, като е добре количеството да бъде разделено на две дажби, за да се избегне възможност за задавяне на животинката. Ако не забележите никакво освежаване на питомеца Ви, повторете след 30 минути. Ако до 2 часа след първата доза, не забележите никаква промяна в поведението на декоративния заек, то е необходимо да се обърнете към ветеринар.

Киселото мляко има много добро действие върху мини заека. То се използва и при хранителни натравяния, както и други чревни проблеми при тези мъници.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Вашият коментар